Αγορές

"Βαθύ κόκκινο" στα χρηματιστήρια - Μικρές απώλειες στο ΧΑ- Πιέσεις στα ομόλογα


Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί πάλι στις αγορές και η καταιγίδα σαρώνει μετοχές και ομόλογα, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι μεγάλες οικονομίες οδεύουν προς την ύφεση εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και αυξανόμενου κόστους χρήματος, ενώ η ενεργειακή κρίση παρατείνεται.

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η Wall Street, τα ευρωπαϊκά ομόλογα "καταβαραθρώνονται" και οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν αλματωδώς, συνεχίζεται η ραγδαία αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου (-11% στα 184,4 ευρώ). Καλύτερη εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο, που δεν απέφυγε τελικά τις μικρές απώλειες (ΓΔ -0,37%), αν και σημείωνε άνοδο στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι οι αγορές έχουν μπει σε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας και έντονης μεταβλητότητας, που θα καταλήξει πιθανότατα σε βαθιά διόρθωση - αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι απαισιόδοξες προβλέψεις για ύφεση στη Γερμανία και τις ΗΠΑ και παράλληλα συνεχισθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

 Προς το παρόν, οι επενδυτές δεν βλέπουν τον λόγο λόγο να επωμισθούν πρόσθετο ρίσκο - μάλλον το αντίθετο επιδιώκουν: Να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο, χωρίς να αναγκαστούν να ρευστοποιήσουν όσο-όσο.

Στο ΧΑ κατεύθυνση συνεχίζουν να δίνουν τα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια που οι κινήσεις τους συναρτώνται με εκτιμήσεις-προβλέψεις για την πορεία των διεθνών αγορών. Ο χαμηλός ημερήσιος τζίρος δείχνει ότι και οι ξένοι διαχειριστές τηρούν στάση αναμονής.

Ανοδική αντίδραση

Σήμερα το ΧΑ παρουσίασε αρχικά καλή εικόνα, πηγαίνοντας κόντρα στην τάση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Οι βασικοί δείκτες κινούνταν σε θετικό έδαφος με κέρδη της τάξεως του 0,35%, την ώρα που ο γερμανικός DAX, ο CAC-40 στο Παρίσι και ο FT-100 του Λονδίνου υποχωρούσαν κατά 1,40%.

Ιδια εικόνα και στα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κατά 2,5 μονάδες βάσης (στο 4,90%), ενώ το αντίστοιχο γερμανικό καταποντιζόταν και η  απόδοσή του ανέβαινε κατά 12(!) μβ.

 Το σκηνικό άλλαξε άρδην λίγο πριν ανοίξει η Wall Street, που πήρε αμέσως καθοδική κατεύθυνση. Οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διευρύνθηκαν, οι δείκτες του ΧΑ γύρισαν στο κόκκινο, τα ελληνικά ομόλογα μπήκαν στην "πρέσα". Τώρα ο DAX χάνει περίπου 2%, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 1,75%, ο Nasdaq βυθίζεται -3,10%.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ ο ΓΔ έχει χάσει  περίπου 7% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, προσεγγίζοντας περιοχή διαδοχικών στηρίξεων. Ηταν λοιπόν αναμενόμενη μια τεχνική αντίδραση - που αποδείχθηκε σήμερα ασθενής και πρόσκαιρη, λόγω του αρνητικού διεθνούς κλίματος.

ΟΙ βασικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά μέχρι τις 15:30 και στη συνέχεια διολίσθησαν με γρήγορο ρυθμό, όταν ήρθαν τα πρώτα "μηνύματα"απότη Wall Street. σε μικρό εύρος διακύμανσης με εναλλαγές προσήμων.

O Γενικός Δείκτης πήγε από τις 788,30 μονάδες (-0,39%) μέχρι τις 796,24 (+0,61%). Τερμάτισε στις 788,46 μονάδες με απώλειες 0,37%.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 0,29% τερματίζοντας  στις 1.894,07 μονάδες. Κατά 1,23% υποχώρησε ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -1,50% μέχρι +0,69% και έκλεισε υποχωρώντας κατά 1,17%. Με θετικό πρόσημο μόνο η  Εθνική +0,7%. Στον αντίποδα Πειραιώς -3,7%, Alpha -2,2%, Eurobank -0,9%, Τρ. Ελλάδος -0,6%, Attica Bank -0,1%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν: Μυτιληναίος +2,5%, Jumbo +1,9%, ΕΛΠΕ +1,8%, ΟΤΕ +1,4%, Ελλάκτωρ +0,7%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν: ΕλβάλΧαλκόρ -3,5%, ΑΔΜΗΕ -2,4%, ΔΕΗ -2,2%, Lamda -1,5%, ΕΥΔΑΠ -1,4%,  ΟΠΑΠ -1%.

Τιτάν -0,7%, ΕΥΔΑΠ -5%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση οριακή θετική μεταβολή σημείωσαν οι Intracom (+0,4%) και Ιντρακάτ. Αρνητική πρωταγωνίστρια η ΕΥΑΘ (-10%), που ανακοίνωσε μειωμένη κερδοφορία εξαμήνου.

Διαβαστε επισης