Οι επικαιροποιημένες αναλύσεις βιωσιμότητας χρέους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποτελέσουν την «πυξίδα» για να ληφθούν στις 21 Ιουνίου οι αποφάσεις των Ευρωπαίων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, «κοινός στόχος (σ.σ.: Ευρωπαίων και ΔΝΤ) είναι να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Για το σκοπό αυτό δόθηκε εντολή στους θεσμούς να προχωρήσουν στην τελική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA) ώστε να προσαρμόσουμε τα μέτρα στο πλαίσιο των αποφάσεων του περασμένου Ιουνίου. Οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Ιούνιο. Αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα».
Ουσιαστικά, η πορεία της διαπραγμάτευσης για το χρέος βρίσκεται στο δρόμο που έχει χαράξει από τις αρχές Απριλίου η Γερμανία, συνδέοντας οποιαδήποτε απόφαση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με μια έκθεση βιωσιμότητας, που θα καταδείξει ότι απαιτούνται νέα μέτρα.
Όπως είχε γράψει τότε το Σin, «με αφορμή τις παρασκηνιακές συζητήσεις για τα διάφορα σενάρια ελάφρυνσης του χρέους, που καταρτίζουν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ έκανε μια σημαντική δήλωση στην “Handelsblatt”:
«Μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να εξετασθούν μετά το τέλος του προγράμματος, αν μια ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που πρόκειται να συνταχθεί δείξει ότι υπάρχει ανάγκη για τέτοια μέτρα».
Με άλλα λόγια, η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να βρει μια τεχνοκρατικού χαρακτήρα πολιτική κάλυψη, για να μπορέσει να περάσει από τη Βουλή ένα νέο πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους: αυτή την κάλυψη προορίζονται να προσφέρουν οι εκθέσεις βιωσιμότητας που θα επικαιροποιηθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το ΔΝΤ, με βάση τα ευρήματα της τελευταίας αξιολόγησης.
Το μεγάλο ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό μπορούν να συγκλίνουν οι εκτιμήσεις του ΕΜΣ και του ΔΝΤ, καθώς είναι γνωστό ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Βέβαιο είναι ότι στη νέα DSA (Debt Sustainability Analysis) το Ταμείο θα κάνει κάποια αυξητική προσαρμογή των προβλέψεών του, αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν θα υπάρξει ταύτιση, κάτι που σημαίνει ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να ζητεί περισσότερα μέτρα από αυτά που θα κρίνει ως αναγκαία ο ΕΜΣ.
Πάντως, μια σοβαρή διαφωνία των δύο πλευρών φαίνεται ότι ξεπεράσθηκε, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την τέταρτη αξιολόγηση: το Ταμείο δέχεται πλέον ότι η Ελλάδα μπορεί να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα ίσο τουλάχιστον με 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022. Αυτό είχε κατά νου, πιθανότατα, ο Μ. Σεντένο, κάνοντας απόψε λόγο για «μερική σύγκλιση απόψεων».
Για το αν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία ως τις 21 Ιουνίου, ο Μ. Σεντένο παραδέχθηκε ότι είναι φιλόδοξο το χρονοδιάγραμμα, τόνισε όμως, ότι βλέπει δέσμευση από όλες τις πλευρές στην επίτευξη του στόχου και εμφανίσθηκε βέβαιος ότι ο στόχος θα επιτευχθεί.
Σε ερώτηση για ΔΝΤ, που έχει δηλώσει ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για να προλάβει να ενεργοποιήσει το δικό του πρόγραμμα, ο κ. Σεντένο απάντησε ότι το Ταμείο δουλεύει για πολύ καιρό στο πρόγραμμα και συνεργάζεται πολύ στενά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Και πρόσθεσε: «Ξέρουμε ότι είμαστε στο τέλος του προγράμματος, πρέπει να πάρουμε αποφάσεις πολύ γρήγορα. Σε αυτό το στάδιο οι συζητήσεις για το χρέος θα συνεχιστούν και θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι στο τέλος η έξοδος από το πρόγραμμα θα είναι επιτυχημένη, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση στις αγορές. Αυτός είναι ο στόχος. Πρέπει να γίνουν πολλά και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Η τελευταία ημέρα για το πρόγραμμα είναι η 20η Αυγούστου. Πρέπει να είστε σίγουροι ότι τις επόμενες λίγες ημέρες θα υπάρξουν πολλές πληροφορίες και συζητήσεις».
Όπως εξήγησε ο επίτροπος Μοσκοβισί, «τα χρονοδιαγράμματα του ΔΝΤ καθορίζονται από το ΔΝΤ και είναι πλήρως δεσμευμένο. «Δουλεύουμε στο ίδιο πνεύμα, όλοι θέλουμε να πετύχει», πρόσθεσε, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο αισιοδοξία ότι το Ταμείο θα ενεργοποιήσει, τελικά, το πρόγραμμά του για την Ελλάδα.