Πολιτική

Χουντής: Το σχέδιο είναι η Ελλάδα να γίνει αποθήκη προσφύγων για χρόνια


 Τώρα που η καθημερινότητα είναι αδιάψευστος μάρτυρας της πραγματικότητας η κυβέρνηση παραδέχεται το βατερλό της Συνόδου της 7ης Μαρτίου, για το προσφυγικό. Μετά τον πρωθυπουργό σήμερα κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Αρμένιο πρόεδρο που παραδέχθηκε ότι ο βαλκανικός διάδρομος θα αργήσει να ανοίξει και την εκτίμηση Παπαδημούλη ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι, κι αλλη μια τοποθέτηση αυτή τη φορά του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή έρχεται να επιβεβαιώσει ότι «το σχέδιο είναι η Ελλάδα να γίνει μια μεγάλη αποθήκη προσφύγων και για πολλά χρόνια».

Ο Νίκος Χουντής έκανε μάλιστα λόγο για «γκρίζα σημεία» στην πρόσφατη καταρχήν – όπως την χαρακτήρισε – συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία.

Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», είπε ότι οι ισχυρισμοί για δήθεν προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων στην Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και υπογράμμισε ότι τα κλειστά σύνορα επιδεινώνουν την κατάσταση.

«Δεν θέλω να υπερβάλω, αλλά ο όγκος που έρχεται δεν μπορεί να ελεγχθεί και δεν είναι και έτοιμη η Ελλάδα να το κάνει», είπε ο κ. Χουντής και προσέθεσε: «Επομένως έχουν ένα σκοπό, ένα στόχο, μια επιδίωξη: η Ελλάδα να μεταβληθεί σε μια μεγάλη συγκέντρωση προσφύγων για αόριστο χρονικό διάστημα πάνω από τις δυνατότητές της».

Είπε, ακόμα, ότι είναι ενόψει της Συνόδου Κορυφής είναι πιθανόν οι προσπάθειες της ΕΕ να εξαντληθούν στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας αορίστου μεγέθους και ποσοστού προς την Ελλάδα, έναντι –όπως ανέφερε– κάποιας χαλάρωσης στα κριτήρια αξιολόγησης και ενδεχομένως της ελάφρυνσης του χρέους, ενώ χαρακτήρισε «γκρίζο σημείο» και το ότι δεν αποσαφηνίστηκε αν εξακολουθεί να ισχύει η συμφωνία για την αναλογική εισδοχή προσφύγων σε κάθε χώρα της ΕΕ.

Όπως υπογράμμισε, η αποδοχή της ανθρωπιστικής βοήθειας ενδέχεται να εκληφθεί και ως συναίνεση της Ελλάδας στη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού προσφύγων στη χώρα, ενώ αναφερόμενος στη λεγόμενη συμφωνία του «1 προς 1», μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, είπε ότι, αν ισχύσει, θα αποτελέσει παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Πρόκειται για μελανό σημείο και για “παζάρι” ανθρώπων. Είναι πρωτοφανής, δεν έχει ξαναεμφανιστεί τέτοια συμφωνία εμπορικού χαρακτήρα», σχολίασε ο κ. Χουντής και καταλήγοντας επισήμανε ότι η δεν φαίνεται να διατυπώνεται ρητά από την ΕΕ ότι η αιτία του προσφυγικού προβλήματος βρίσκεται στη Συρία.