Πολιτική

Χωρίς μέριμνα για την Υγεία έχουν μείνει τα χωριά της Θράκης


Εξετάσεις 600 βρεφών, νηπίων, παιδιών και εφήβων, συνολικά 3.432 ιατρικές πράξεις και δωρεάν εμβολιασμός 120 παιδιών είναι ο απολογισμός της φετινής εκστρατείας στη Θράκη της Ομάδας των Εθελοντών Γιατρών και Νοσηλευτών των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής & Ιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά», που βρέθηκε για 19η χρονιά κοντά στα παιδιά των ορεινών χωριών του Νομού Ξάνθης από τις 10 έως τις 21 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εκστρατείας διαφάνηκε η έντονη διαφορά που υπάρχει στο μετακινούμενο πληθυσμό, ως προς το πολιτικο/κοινωνικό τους επίπεδο. Η παιδεία σε σχέση με την υγιεινή και με το περιβάλλον είναι ελλιπής, ο οικογενειακός προγραμματισμός είναι ανύπαρκτος. Τα παιδιά είναι ευλογία, θα πρέπει όμως να έχουν και την κατάλληλη φροντίδα, όπως επισημαίνουν οι γιατροί της αποστολής, οι οποίοι ανέφεραν ότι συνάντησαν γονείς σε νεαρή ηλικία (23 ετών) με 5 ή ακόμη και με 12 παιδιά, τα οποία μεγαλώνουν σε ακατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις. 

Όπως λένε, η Πολιτεία οφείλει να μεριμνά γι’ αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες.

Αντιθέτως, στα ορεινά χωριά, παρ’ όλο που το βιοτικό επίπεδο δεν έχει τεράστια διαφορά, οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Υπάρχει συνοχή στην οικογένεια, η οποία παρέχει σιγουριά και ασφάλεια στα παιδιά. Οι μητέρες εκπέμπουν γαλήνη και απέραντη καρτερικότητα, προκαλώντας κάθε φορά το θαυμασμό μας.

Η κρίση έχει πλήξει και τους κατοίκους των ορεινών όγκων αυτής της περιοχής. Οι περισσότεροι πατεράδες είναι άνεργοι. Πολλές φορές δυσκολεύονται να μετακινηθούν στην πόλη προκειμένου να τους γράψουν μια συνταγή για να πάρουν τα φάρμακα ή τα εμβόλια των παιδιών.

Ενώ, για πρώτη φορά αυξήθηκε τόσο ο αριθμός των ανεμβολίαστων παιδιών. Οι γιατροί της αποστολής, έστειλαν όλα τα σοβαρά αδιάγνωστα περιστατικά στο Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού και στις Παιδιατρικές Κλινικές του ΑΧΕΠΑ καθώς και του Παίδων Ξάνθης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ομάδα πλαισιώθηκε από γιατρούς από τα Νοσοκομεία Παίδων Π. & Α. Κυριακού και Αγία Σοφία καθώς και από τις Πανεπιστημιακές Παιδιατρικές Κλινικές του ΑΧΕΠΑ και του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα: 6 παιδιάτρους, 2 παιδοχειρουργούς, 2 ακτινοδιαγνώστες, 2 οδοντιάτρους, 2 ψυχολόγους, 6 παιδιατρικές νοσηλεύτριες, οφθαλμίατρο, καθώς και εθελοντές της «Ανοιχτής Αγκαλιάς».

Βασικός στόχος ήταν να καλυφθεί ο παιδικός πληθυσμός στα χωριά του κάμπου και στα ορεινά χωριά της Ξάνθης. Ειδικότερα, σε διάστημα 10 ημερών έπρεπε να εξεταστούν 600 παιδιά, από βρέφη, νήπια και παιδιά του Δημοτικού, έως έφηβοι κυρίως από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου ενώ, στο Πρόγραμμα προστέθηκαν φέτος και δύο καινούριες περιοχές, η Κύρνος και το Σέλερο.