Ευθραυστες ισορροπίες διαμορφώνονται στο ελληνικό χρηματιστήριο, που βρίσκεται σε φάση τεχνικής αντίδρασης εν μέσω πληθώρας αβεβαιοτήτων, που συντηρούν τη μεταβλητότητα. Η χθεσινή ανοδος βελτίωσε το ψυχολογικό κλίμα στην αγορά, αλλά δεν αποτελεί πρόκριμα για τη συνέχεια. Σαφής τάση και δυναμική δεν υπάρχει ούτε στις μεγάλες διεθνείς αγορές, όπου κυρίαρχα ζητήματα είναι οι τιμές του πετρελαίου και η "υγεία" των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών.
Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου σηματοδοτούν κίνδυνο για τις τράπεζες οι οποίες έχουν δώσει δάνεια στον ενεργειακό κλάδο. Δημιουργούν επίσης σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα σε πολλές πετρελαιοπαραγωγές χώρες, με αποτέλεσμα ρευστοποιήσεις τα κρατικά επενδυτικά τους funds να αναγκάζονται να προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις.
Εκτιμάται ότι αυτά τα funds (Κρατικά Επενδυτικά Ταμεία - ΚΕΤ) μπορεί να αποσύρουν ακόμα και 400 δισ. δολ. από τα χρηματιστήρια, αν η τιμή του πετρελαίου παραμείνει στα 30-40 δολ.
Η Ένωση των Βρετανικών Πετρελαϊκών Εταιρειών, ανέφερε ότι οι εταιρείας εξόρυξης πετρελαίου που δραστηριοποιούνται στην Β. Θάλασσα της Μ. Βρετανίας, βρίσκονται ένα βήμα πριν την καταστροφή. Αν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν στα 33,9 δολ. το βαρέλι, το 43% εξ’ αυτών θα παρουσιάσουν ζημίες το 2016.
Στην Ευρώπη, προβληματίζει η χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών κάτι που προκαλεί κινδύνους για τη σταθερότητα καθώς μειώνει την δυνατότητα να δημιουργήσουν κεφάλαια και τις οδηγεί σε δραστηριότητες με μεγαλύτερο ρίσκο. Η κατάσταση ενέχει τον κίνδυνο μια απότομης αντιστροφής που μπορεί να επιδεινωθεί από μια έλλειψη ρευστότητας στις αγορές ομολόγων.
Η αμερικανική οικονομία εμφανίζεται πιο στέρεη αλλά η BlackRock προειδοποιεί ότι οι επενδυτές δεν είναι προετοιμασμένοι για την επόμενη αύξηση επιτοκίων από τη FED.