Πολιτική

Χωρίς κατεύθυνση μετοχές και ομόλογα


Αβεβαιότητα, υπολανθάνουσες ανησυχίες, αλλά και ισχυρές προσδοκίες αποτυπώνονται στο χρηματιστηριακό ταμπλό και στην αγορά ελληνικών ομολόγων, με την έναρξη του νέο κύκλου διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Το θέμα-κλειδί για τις αγορές είναι το πότε θα οκολκηρωθεί η αξιολόγηση, για να μπορέσει η ΕΚΤ να εντάξει τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το περιεχόμενο της συμφωνίας που μπορεί να επιτευχθεί - τι θα γίνει δηλαδή με το αφορολόγητο, τις συντάξεις και τα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, συλλογικές συμβάσεις κλπ).

Εν αναμονή εξελίξεων οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, οι συναλλαγές είναι υποτονικές και  δεν υπάρχει σαφής τάση.

Μεικτή εικόνα στα ομόλογα. Η απόδοση του διετούς ανέβαινε  νωρίτερα κατά 10 μονάδες βάσης και μετά το κλείσιμο της ελληνικής αγοράς  άρχισε να υποχωρεί. Τώρα βρίσεται στο 8,16% Του 10ετούς υποχωρεί  κατά 11 μονάδες από το χθεσινο κλείσιμο, στο 7,15%

Συνθήκες συναλλακτικής άπνοιας επικράτησαν στο ΧΑ, όπου η εικόνα άλλαξε πλήρως την τελευταία ώρα της συνεδρίασης και ο τζίρος πολλαπλασιάσθηκε.

Χωρίς κατεύθυνση οι χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν σε μικρό εύρος διακύμανσης, αλλάζοντας πολλές φορές πρόσημο.

Ο  Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή άνοδο 0,08% στις 645,88 μονάδες. Αναλυτές επισημαίνουν ως θετική ένδειξη το γεγονός ότι παραμένει μέσα στη ζώνη βραχυχρόνιας στήριξης-αντίστασης, συνεχίζοντας τη συσσώρευση.

Ανεπαίσθητη ποσοαστιαία μεταβολή (+0,01%) σημείωσε ο FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.727,6 μονάδες.

Σε μεγαλύτερο εύρος διακύμανσης κινήθηκε ο τραπεζικός δείκτης κλείνοντας με κέρδη 1,41%. Πρώτη η Eurobank με +2,4%. Πειραιώς +2,2%, Alpha +1,2%, Εθνική +0,4%, Attica -2,3%.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών blue chips τις καλύτερες επιδόσεις κατέγραψαν: ΟΠΑΠ +1,9%, Βιοχάλκο και Μυτιληναίος +1,7%,  ΔΕΗ +1,1%, Ελλάκτωρ +0,9%.

Στον αντίποδα ΕΧΑΕ -2,7%, ΕΛΠΕ και Follie -2,1%, Jumbo -1,8%,  Lamda -1,7%, Coca-Cola -1,2%.

Δ