Συνεδριάζει σήμερα το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, όπου ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Η υποδόση δεν πρόκειται να εκταμιευτεί, ωστόσο στόχος του κ. Τσακαλώτου είναι να αντιστρέψει το κλίμα δυσπιστίας που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος, παρουσιάζοντας την πρόοδο που έχει γίνει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων του τρίτου μνημονίου, με αιχμή την πορεία υλοποίησης των προαπαιτουμένων για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν αλλάζει την πρόβλεψη για οριακή ύφεση της τάξης του 0,3% του ΑΕΠ για φέτος (παρά το γεγονός ότι θεωρείται «συντηρητική»), όμως, τοποθετεί υψηλότερα από τον μνημονιακό στόχο του 0,5% του ΑΕΠ τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος... ενθαρρυμένη προφανώς από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της για την πορεία εσόδων και δαπανών.
Πρόκειται για τις «πρώτες γραμμές» του προσχεδίου, που θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, καθώς οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, περιμένουν τις αναλυτικές προτάσεις των υπουργείων- με βάση τα όρια δαπανών που τους έχουν τεθεί- προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις εκτιμήσεις για τα έσοδα και τις δαπάνες του επόμενου έτους.
Ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μέτρα 1,072 δισ. ευρώ, που έχουν ήδη ψηφιστεί με το τρίτο μνημόνιο, από τα οποία τα 258 εκατ. ευρώ αποτελούν επιβαρύνσεις- ουρές του 2016.
Αν και το προσχέδιο θα βρεθεί στην «ατζέντα» των διαβουλεύσεων κυβέρνησης – θεσμών την επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θέλει να δώσει ένα πρώτο «στίγμα» για το περιεχόμενό του, στο σημερινό Eurogroup.
Παράλληλα θα παρουσιάσει την πρόοδο που έχει γίνει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων του τρίτου μνημονίου, με αιχμή την πορεία υλοποίησης των προαπαιτουμένων για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, και κυρίως την προσπάθεια που έχει καταβληθεί για την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, τα οποία ναι μεν μειώθηκαν κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, παραμένουν όμως σε υψηλά επίπεδα (6,6 δισ. ευρώ μαζί με τις εκκρεμούσες επιστροφές φόρων) καθώς δημιουργούνται νέα, κυρίως από τον ΕΟΠΥΥ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η πορεία υλοποίησης των προαπαιτουμένων δεν βρίσκεται στο επιθυμητό επίπεδο, προκαλώντας τη «γκρίνια» των εταίρων, οι οποίοι έχουν ξεκαθαρίσει στην Αθήνα ότι δεν θα δει το... χρώμα του χρήματος αν δεν εφαρμόσει το σύνολο των συμφωνηθέντων.
Η κυβέρνηση έχει ήδη προτείνει νέο «ορόσημο» στους δανειστές για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα διαβεβαιώνοντας ότι αυτά θα έχουν διευθετηθεί μέχρι την επόμενη συνεδρίαση των τεχνοκρατών της ευρωζώνης (EuroWorkingGroup) στις 29 Σεπτεμβρίου ή, το αργότερο, μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου.
Από την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου πάντως ξεκινά ο έλεγχος από τους θεσμούς (αρχικώς σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων) ο οποίος θα είναι ασφυκτικός μετά την αλλαγή του «μοντέλου» στο οποίο προχώρησαν οι δανειστές προκειμένου να μειωθεί το διάστημα αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, ο πρώτος κύκλος της οποίας ξεπέρασε το οκτάμηνο.
Το EuroWorkingGroup θα αναλάβει να ελέγξει την εφαρμογή των 15 προαπαιτουμένων που είναι συνδεδεμένα με τα 1,1 δισ. ευρώ της υποδόσης των 2,8 δισ. (τα 1,7 δισ. ευρώ είναι η δεύτερη δόση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών), και το «κουαρτέτο» θα ασχοληθεί με τις 43 δράσεις της δεύτερης αξιολόγησης.
Το έργο που έχει μπροστά της η κυβέρνηση είναι δύσκολο και απαιτητικό, λόγω των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν με τα 15 προαπαιτούμενα της υποδόσης εκ των οποίων ελάχιστα έχουν υλοποιηθεί.
Εκτός από τον ΑΔΜΗΕ, για τον οποίο δρομολογήθηκε η πώληση του 24% των μετοχών του σε στρατηγικό επενδυτή, στο «πακέτο» περιλαμβάνονται:
-Η δέσμευση του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της Εγνατίας και τριών κάθετων αξόνων για 35 χρόνια.
-Η μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ μετοχών του ΟΤΕ ΟΤΕ -2,49% και η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων που σχετίζονται με τη συντήρηση του δικτύου σιδηροδρομικής υποδομής.
-Η στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και η μεταφορά σ' αυτό της δεύτερης ομάδας ΔΕΚΟ.
-Ο διορισμός συμβουλίου στη νέα Αρχή Εσόδων και η πρόσληψη προσωπικού.
-Ο εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων (στρατιωτικών, δικαστικών, καθηγητών πανεπιστημίου και γιατρών του ΕΣΥ).
-Η νομοθέτηση του νέου μόνιμου συστήματος κινητικότητας στο Δημόσιο, καθώς και η ενεργοποίηση των εφαρμοστικών διατάξεων για το νέο καθεστώς αξιολόγησης.
-Η τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την εξωδικαστική διευθέτηση μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ακολουθούν και άλλα προαπαιτούμενα όπως: η αλλαγή του νομικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, η κατάργηση των ελάχιστων εισφορών για τα τουριστικά καταλύματα και των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για τον κλάδο υγείας, η αναθεώρηση της έκπτωσης για την καταβολή του κατ' αποκοπήν ποσού για την αναγνώριση των πλασματικών περιόδων ασφάλισης, καθώς και άλλες εκκρεμότητες που σχετίζονται με την αγορά φυσικού αερίου, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το Ελληνικό, και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Η κυβέρνηση έχει απώτατο περιθώριο μέχρι τέλους Οκτωβρίου να ολοκληρώσει αυτό το «πακέτο» των προαπαιτούμενων πριν ξεκινήσει η δεύτερη επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας, που θα εστιάσει σε 41 «σημεία» και συνδέεται με χρηματοδότηση 6,1 δισ. ευρώ.
Από το «πακέτο» δράσεων του δεύτερου γύρου τα μεγαλύτερα «αγκάθια» είναι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και η κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (2017-2020).