Πολιτική

Χωρίς διαρροές ψηφίστηκαν τα προαπαιτούμενα


Με τις αναμενόμενες εντάσεις και διαπληκτισμούς πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν έλειψαν και οι αιφνιδιασμοί, όπως η κίνηση από πρώην βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που πέταξαν φυλλάδια με περιεχόμενο κείμενο του   Πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου. 

Στην ονομαστική ψηφοφορία - την οποία ζήτησαν η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή - συμμετείχαν 293 βουλευτές.

 Στη συνεδρίαση, δεν τοποθετήθηκαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίοι αύριο, Τετάρτη, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία αναμένεται να κρατησουν υψηλούς τόνους στις ομιλίες τους.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 152 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ καταψήφισαν 141 βουλευτές από Ν.Δ., Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, καθώς και οι Στάθης Παναγούλης και Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σέλτσας λόγω ασθενείας, από τη Ν.Δ. ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματα, ο Γιάννης Τραγάκης και ο Βασίλης Κικίλιας, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Νίκος Νικολόπουλος και Χάρης Θεοχάρης που βρίσκεται  στις ΗΠΑ. Οσοι ψήφισαν με επιστολή αυτή δεν προσμετρήθηκε.

 Πάντως παρά το μπαράζ των οξύτατων αντιπαραθέσεων, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε ότι το πραγματικό στοίχημα είναι η στρατηγική αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων που εντάσσονται στο λεγόμενο Υπερταμείο και τη σύνδεσή τους με την αναπτυξιακή και κλαδική πολιτική.

Ο υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας τα πυρά που δέχεται η κυβέρνηση για το Υπερταμείο, κατήγγειλε εκστρατεία ψεύδους και υπογράμμισε πως από πουθενά δεν προκύπτει η υποχρέωση ιδιωτικοποιήσεων. «Δεν είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε ιδιωτικοποιήσεις. Δεν χρειάζεται να είναι σαν το ΤΑΙΠΕΔ και δεν είναι σαν το ΤΑΙΠΕΔ», είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι σε αυτό το Ταμείο «δεν υπάρχει επιτροπεία, δεν υπάρχει υποθήκευση όλης της περιουσίας, μοναδικός μέτοχος είναι το ελληνικό Δημόσιο, οι μετοχές δεν μεταβιβάζονται, οι μετοχές δεν μπορεί να κατασχεθούν».

Από το βήμα της Βουλής, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη κυβέρνηση για το πολυνομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για ξεπούλημα της χώρας. «Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την ψήφο τους απόψε ολοκληρώνουν την άνευ όρων παράδοση του εθνικού πλούτου σε ξένα συμφέροντα. Πρόθυμοι, υπάκουοι και υποταγμένοι στις πιο σκληρές απαιτήσεις των δανειστών», τόνισε και περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση λέγοντας ότι οι μόνοι που δεν το αντιλαμάνονται είναι ο κ. Τσίπρας και τα κυβερνητικά στελέχη.

Επίθεση με αιχμή το Υπερταμείο, τις ασφαλιστικές και εργασιακές ρυθμίσεις και «την ακατανόητη ενεργειακή πολιτική», εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι συνομολόγησε την πλήρη κατάλυση οιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου της χώρας και οδήγησε την χώρα σε θεσμική υποδούλωση.

«Ήρθε η ώρα ο ελληνικός λαός να πει: Τέλος οι θυσίες για τα κέρδη των λίγων», τόνισε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημητρης Κουτσούμπας σημειώνοντας ότι «η αρνητική ψήφος μας στο νέο αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο είναι δεδομένη. Δεδομένη θα είναι και η πάλη μας ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές».

«Η χώρα έχει τρεις λύσεις: να ακολουθήσει ο κ. Τσίπρας τον Γολγοθά του και να καταρρεύσει, ή να σχηματιστεί τώρα Οικουμενική κυβέρνηση ή να πάμε σε εκλογές» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος προσέθεσε πως η τελική επιλογή ανήκει στον Αλέξη Τσίπρα.

«Είστε κύριοι της κυβέρνησης οι καλύτεροι μαθητές ενός αποτυχημένου παλαιοκομματικού συστήματος και τους ξεπερνάτε», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης την ομιλία του στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα.

Κόντρα για την υπόθεση Καλογρίτσα

Σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον Χρήστο Σπίρτζη και τον Άδωνι Γεωργιάδη, η συνέχεια της επίθεσης που εξαπέλυσε χθες ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Σήμερα από το βήμα της Ολομέλειας, ο κ. Σπίρτζης απάντησε στις κατηγορίες του κ. Γεωργιάδη ότι εκείνος ως υπουργός, έδωσε έργα στον κουμπάρο του Χρήστο Καλογρίτσα, ενώ ως πρόεδρος του ΤΕΕ έβαλε τα 400 εκατ. του Ταμείου των μηχανικών στην Τράπεζα Αττικής «και έγιναν καπνός», ενώ από την ίδια τράπεζα δόθηκαν δάνεια στον κ. Καλογρίτσα.

Όπως ανέφερε ο κ. Σπίρτζης, το ΤΕΕ έλαβε αποφάσεις για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Αττική, ενώ ο κ. Στουρνάρας -υπουργός τότε και στη συνέχεια διοικητής της ΤτΕ - πίεζε το ΤΣΜΕΔΕ να μην μπει στην αύξηση και να δοθεί η Τράπεζα σε ιδιώτες για ένα κομμάτι ψωμί.

 Σπίρτζης για Στουρνάρα και υπουργούς του Σαμαρά

«Σε αυτό αντισταθήκαμε γιατί θα είχε όφελος άλλος κι όχι το Ταμείο», εξήγησε. Επισήμανε ότι  την ευθύνη για τις αποφάσεις είχε το ΤΣΜΕΔΕ. Σε αυτό το 2012 ήταν πρόεδρος ο κ. Στασινός (σημερινός πρόεδρος του ΤΕΕ), ο οποίος ψήφισε για ΑΜΚ 400 εκατ. ευρώ. Όταν το ΤΕΕ έλαβε την απόφαση, ήταν υπουργός ο κ. Βρούτσης, ο οποίος είχε τοποθετήσει πρόεδρο του Ταμείου τον κ. Σεργιανάκη, συνέχισε ο κ. Σπίρτζης, σημειώνοντας: «Βεβαίως εγώ συνήνεσα, αλλά ο κ. Βρούτσης υπέγραψε».

Προσέθεσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας έγινε το 2015, οπότε είχε εκλεγεί πρόεδρος ο κ. Στασινός, ο οποίος θα μπορούσε, αλλά δεν ανέτρεψε την απόφαση. Στο ΔΣ της Τράπεζας Αττικής ήταν ο κ. Σεργιανάκης - και πριν από εκείνον ο διευθυντής του Ευ. Βενιζέλου, ο κ. Βουβάλας και κατόπιν συγγενικό του πρόσωπο. Τοποθετήθηκε επίσης η διευθύντρια του Χρ. Σταϊκούρα, η κ. Ζευγώλη, ως υπεύθυνη εσωτερικού ελέγχου

Το θεσμικό όργανο που έκανε ελέγχους ήταν η ΤτΕ. «Τι έκανε η ΤτΕ, τι έκανε η αναπληρώτρια διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου κ. Ζευγώλη, που την έβαλε ο κ. Σταϊκούρας γιατί ήταν υπεύθυνος τότε για τις τοποθετήσεις;» ρώτησε ο υπουργός και ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος για την Τράπεζα Αττικής και για  όλες τις τράπεζες,  «για να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία».