Πολιτική

Χωρίς αποφάσεις το Eurogroup, μέτρα και χρέος επί τάπητος


Στόχος επετεύχθη για την ελληνική κυβέρνηση: Η καυτή πατάτα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου πέρασε από τη Βουλή, και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα εισέλθει στο κρίσιμο Eurogroup με ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί. Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξουν αποφάσεις στο Eurogroup. Οι αποστάσεις ανάμεσα στους βασικούς πρωταγωνιστές, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ελληνική κυβέρνηση ήταν εμφανείς σε επιστολές τους, οι οποίες όλες διέρρευσαν στον Τύπο τις προηγούμενες μέρες και δείχνουν το χάσμα που τους χωρίζει αλλά και την δυσκολία για οποιαδήποτε συμφωνία σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που απομένει για να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους δανειστές και να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης, η οποία θα συνδυασθεί με συμφωνία για τον τρόπο ελάφρυνσης του χρέους, είναι μόνον το θέμα του μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης  δημοσιονομικών αποκλίσεων. 

Για τη δομή και τον τρόπο ενεργοποίησης του μηχανισμού η ελληνική πλευρά έχει ετοιμάσει ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία διαβιβάσθηκε ήδη στους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης και θα συζητηθεί στο Eurogroup.

H συνεδρίαση δεν θεωρείται κρίσιμη υπό τη στενή έννοια της λέξης, το κλίμα δεν είναι συγκρουσιακό, ούτε ήταν τις τελευταίες βδομάδες παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες και μεταξύ των δανειστών, αλλά και του ΔΝΤ με την ελληνική κυβέρνηση.

Ωστόσο είναι σημαντική για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει γιατί εάν συνεχιστεί η καθυστέρηση που έχει σημειωθεί, θα αρχίσει να δημιουργεί πρόβλημα ρευστότητας στη χώρα, αλλά και μια αβεβαιότητα για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το χρέος, όπου αύριο αναμένεται η πρώτη διεξοδική συζήτηση σε επίπεδο Εurogroup.

Η εκτίμηση που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις, διότι η συμπερίληψη του χρέους στα προς συζήτηση θέματα απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία σε όλα τα επί μέρους θέματα της αξιολόγησης, δηλαδή στο ασφαλιστικό, το φορολογικό και τους έμμεσους φόρους, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και τα «κόκκινα» δάνεια.

Ανοίγει η συζήτηση για το χρέος 

Πέραν αυτών στο Eurogroup πρώτη φορά θα γίνει  συζήτηση για το χρέος, καθώς η ελάφρυνση του θα αποτελέσει μέρος της τελικής συνολικής συμφωνίας.  Όπως μάλιστα καθίσταται σαφές η στόχευση αποβλέπει στο να εξασφαλιστεί ότι οι ετήσιες πληρωμές δεν θα υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό του ΑΕΠ προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

Αναμένεται να γίνει έντονη συζήτηση καθώς από την μία το ΔΝΤ έχει εκφράσει ξεκάθαρα μέσω της επιστολής της κ. Λαγκάρντ  πως «πιστεύουμε ότι τα μέτρα, η αναδιάρθρωση του χρέους και η χρηματοδότηση θα πρέπει να συζητηθούν ταυτόχρονα» κάτι που μία σειρά από κράτη μέλη όπως η Γερμανία αλλά και η Φινλανδία, Πορτογαλία και Ιρλανδία θα προβάλουν αντίσταση.