Χρηστικά

Χωρίς αναδρομική ισχύ οι νέες αντικειμενικές αξίες!


Χωρίς αναδρομική ισχύ θα εφαρμοστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες, που θα καθοριστούν σε εκατοντάδες δήμους της χώρας, στο πλαίσιο του περιθωρίου αναθεώρησης των τιμών ζώνης που αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό διευκρίνισαν χθες το βράδυ κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, οι οποίοι συγχρόνως επέκριναν τους δημάρχους για την αδιαφορία που επέδειξαν πέρυσι, όταν δεν υπέβαλαν τις προτάσεις τους για το ύψος των αντικειμενικών τιμών στις ζώνες που περιλαμβάνονται στα όρια κάθε δήμου.

Πάντως, το «παράθυρο» μείωσης των αντικειμενικών αξιών που ανοίγει το υπουργείο Οικονομικών, αποτελεί ένα προεκλογικό δώρο για τους δημάρχους, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2023.

Αναλυτικότερα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισαν πως, η όποια αλλαγή των αντικειμενικών αξιών προκύψει μέσα από την επανάληψη διαδικασίας δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Αυτό σημαίνει πως θα εφαρμοστούν από το 2023 και θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ και άλλους 19 φόρους και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα από το 2023 και όχι νωρίτερα.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει περίπτωση μείωσης του ΕΝΦΙΑ του 2022 και επιστροφή ποσών, αλλά ο φόρος κατοχής ακινήτων θα μειωθεί  ενδεχομένως από το 2023 και μετά.  Υπάρχει μια επιφύλαξη στο σημείο αυτό, καθώς ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται επί των τιμών ζώνης που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.

Η διαδικασία που ορίζει η διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου, προβλέπει πως οι δήμοι, θα πρέπει να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών εντός των ορίων τους, από την 1η έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Οι προτάσεις τους για τις μειώσεις των τιμών των αντικειμενικών τιμών, θα πρέπει να συνοδεύονται και με αποδεικτικά στοιχεία, που θα υποστηρίζουν την αναγκαιότητα μείωσης των τιμών ζώνης.

Κατόπιν, οι προτάσεις θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών. Αφού μελετήσει τις προτάσεις η Επιτροπή, θα υποβάλει τις προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος και θα λάβει την οριστική απόφαση.

Είναι προφανές, ότι η διαδικασία αλλαγής των αντικειμενικών τιμών, δεν θα ολοκληρωθεί εντός του 2022, ώστε να ισχύσει από την 1-1-2023. Για να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2023, θα πρέπει, η σχετική απόφαση που θα εκδώσει ο ΥΠΟΙΚ, εντός του 2023, να προβλέπει πως θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου. Μόνο έτσι θα ισχύσουν για τον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ του 2023, διαφορετικά, οι νέες τιμές θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2024.

Δεν είναι βέβαιη η μείωση

Οι παράγοντες του ΥΠΟΙΚ διευκρίνισαν ότι δεν είναι βέβαιη η αλλαγή των αντικειμενικών τιμών, αλλά θα γίνει επανάληψη της όλης διαδικασίας.

Όπως σημειώνουν « η πρωτοβουλία αναλήφθηκε καθόσον το προηγούμενο διάστημα, υπήρξαν πολύ λίγες περιπτώσεις δήμων που διατύπωσαν επιφυλάξεις και κυρίως αυτές θα εξεταστούν, σημειώνουν οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ και προσθέτουν ότι, εξέταση των περιπτώσεων σημαίνει ότι, αν κριθεί ότι υπάρχει βάσιμη πιθανολόγηση προβλήματος, μπορεί να ακολουθήσει μόνο επανάληψη διαδικασίας και όχι αλλαγή των αξιών.

Δηλαδή, στους Δήμους που θα ζητήσουν επαναξιολόγηση των αντικειμενικών τιμών, θα ζητηθεί από τους ιδιώτες εκτιμητές να υποβάλουν και νέες προτάσεις, οι οποίες θα συνεκτιμηθούν με τα αιτήματα των δημάρχων και η διαδικασία του προσδιορισμού των αντικειμενικών τιμών θα γίνει ξανά από την αρχή, όπως το 2021.

Σε κάθε περίπτωση την τελική απόφαση για το ύψος των αντικειμενικών τιμών, θα τη λάβει το υπουργείο Οικονομικών.

Αιχμές για τους δημάρχους

Οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ αφήνουν και αιχμές εναντίον, περίπου, 300 δημάρχων οι οποίοι, αδιαφόρησαν και δεν συμμετείχαν στη διαδικασία καθορισμού των αντικειμενικών τιμών, το 2021.

Όπως ανέφεραν οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διαδικασίας προσδιορισμού Αντικειμενικών Αξιών εστάλη επιστολή, σύμφωνα με τον νόμο, σε όλους τους δήμους για διατύπωση γνώμης, πλην όμως, γνώμη απέστειλε μόνο το 10% εξ αυτών, από τους 332 δήμους.

Μάλιστα τόνισαν, ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει και τα αποδεικτικά των σχετικών επιστολών που εστάλησαν, γεγονός που διαψεύδει όσους δημάρχους, υποστηρίζουν ότι δεν ήξεραν τίποτα.

Εν πάση περιπτώσει, δίδεται δεύτερη ευκαιρία σε όσους, κυρίως, δεν υπέβαλαν γνώμη, ώστε να αξιολογηθεί αν τυχόν υπάρχουν εξαιρετικές περιπτώσεις που ενδεχομένως να δημιουργείται κάποιο πρόβλημα.

Διαβαστε επισης