Πολιτική

Χωρίς άγρια φύση;


Η γεωργική εκμετάλλευση , η υλοτομία και οι εξορυκτικές δραστηριότητες έχουν ως αποτέλεσμα  να χαθεί  περίπου το  10 τοις εκατό των περιοχών άγριας φύσης του πλανήτη κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Πρόκειται για 3,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, αγριας φύσης κυρίως στον Αμαζόνιο, την Ασία και την Αφρική.Οι ειδικοί μάλιστα προειδοποιούν ότι εάν δεν δράσουμε σύντομα, θα απομείνουν  μόνο μικροσκοπικά υπολείμματα της άγριας φύσης σε όλο τον πλανήτη, και αυτό θα είναι καταστροφή για το κλίμα αλλά και για την ζωή ορισμένων  απο των πιο ευάλωτων κοινωνιών.

Κλασσικό παράδειγμα της αποψίλωσης της άγριας φύσης είναι η Ινδονησία. Στο νησί των Παπούα, οι τεράστιες μονοκαλλιέργειες φοινικέλαιου έχουν καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις άγριας φύσης.

Αλλά και τα περισσότερα από τα άλλα νησιά της Ινδονησίας, όπως το Sulawesi, το Καλιμαντάν και η Σουμάτρα, έχουν ήδη σε μεγάλο βαθμό αποψιλωθεί. Το φοινικέλαιο , που για λογαριασμό του θυσιάστηκαν τεράστιες εκτάσεις άγριας φύσης είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο αγαθό που χρησιμοποιείται παντού : απο τις πίτσες μέχρι τα καλλυντικά  και απο τις σοκολάτες μέχρι τις οδοντόκρεμες.

Η κύρια χρήση του όμως αφορά στην παρασκευή  βιοντίζελ. Η παγκόσμια παραγωγή φοινικέλαιου έχει διπλασιαστεί κατά την τελευταία δεκαετία - εν μέρει λόγω της ευρωπαϊκής εντολές βιοκαυσίμων - και αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Και αυτή η τεράστιας κλίμακας αρπαγή γής πολλές φορές δεν γίνεται αναίμακτα. Περισσότεροι από τρεις άνθρωποι έχαν αν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα το 2015, προσπαθώντας να προστατεύσει το περιβάλλον από βιομηχανικές δραστηριότητες.Τυπικό παράδειγμα η εξορυκτική δραστηριότητα. Κάποιες εταιρίες που παραβαίνουν τον νόμο προσλαμβάνουν παραστρατιωτικές ομάδες για να διώξουν τους αυτόχθονες πληθυσμούς.

Εκείνοι που αντιστέκονται, ή που οργανώνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας γίνονται  στόχοι. Οι Φιλιππίνες, για παράδειγμα έχει πλούσια αποθέματα χαλκού, χρυσού, νικέλιου και χρωμίτη.

Οι εταιρείες εξόρυξης επεκτείνονται σε ανέγγικτες περιοχές όπως στην περιοχή Μιντανάο προκαλώντας τις αντιδράσεις των τοπικών πληθυσμών.Και αυτό επιφέρει την δράση αυτών των παραστρατιωτικων ομάδων.

Στη Βραζιλία, οι δολοφονίες έχουν συνδεθεί με τις δραστηριότητες υλοτομίας σε απομακρυσμένες περιοχές του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Ενώ οι δραστηριότητες αυτές είναι παράνομες σύμφωνα με τη νομοθεσία της Βραζιλίας, οι εταιρείες ξυλείας προσλαμβάνουν συμμορίες για να εκφοβίσουν  τους τοπικούς πληθυσμούς ώστε να αναγκαστούν να παραχωρήσουν τη γη τους.Σημειώνετι ότι ένα  μεγάλο μέρος της  παράνομα υλοτομημένης ξυλείας στον Αμαζόνιο και αλλού πωλείται στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική.

Άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής με υψηλό αριθμό δολοφονιών ήταν η Κολομβία, το Περού και η Νικαράγουα. 

Πηγή: premium.paratiritis.gr