Οικονομία

«Χλωμή» ανάκαμψη στην Ελλάδα «βλέπει» το ΔΝΤ, «βαρίδι» ο τουρισμός


Με ρυθμό αισθητά χαμηλότερο από το μέσο όρο της ευρωζώνης θα ανακάμψει το 2021 η ελληνική οικονομία μετά την πανδημία, ενώ θα αυξηθεί η ανεργία και θα παραμείνει μεγάλο το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που περιλαμβάνονται στην έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook).

Το Ταμείο αναπροσαρμόζει προς το καλύτερο τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία, όχι όμως και για την ελληνική, καθώς «ψαλιδίζει» τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης για το 2021 σε σχέση με τις εκτιμήσεις που έκανε τον Οκτώβριο. Βέβαια, η βάση υπολογισμού της φετινής ανάπτυξης έχει αλλάξει, καθώς η ύφεση του 2020 ήταν μικρότερη από την αρχική εκτίμηση του Ταμείου (κάμψη κατά 8,2%, έναντι πρόβλεψης για -9,5%).

Όπως τονίζει το Ταμείο, η ύφεση του 2020 που προκλήθηκε από την πανδημία ήταν πρωτοφανής σε ταχύτητα και εκδηλώθηκε συγχρόνως σε όλες τις οικονομίες, αλλά η εξέλιξη θα ήταν πολύ χειρότερη εάν δεν υπήρχε η τεράστια στήριξη από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, το ποσοστό της κάμψης του παγκόσμιου ΑΕΠ, που έφθασε το 3,3% πέρυσι, θα μπορούσε να ήταν τριπλάσιο, εάν δεν υπήρχαν αυτά τα μέτρα στήριξης, δημοσιονομικά και νομισματικά.

Μετά την ύφεση του 2020, το Ταμείο εκτιμά ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα ανακάμψει με ρυθμό 6% φέτος, που θα υποχωρήσει σε 4,4% το 2022. Η ύφεση του 2020 σημειώνεται ότι ήταν 1,1% μικρότερη από τις αρχικές προβλέψεις, χάρη στο άνοιγμα πολλών οικονομιών το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Οι προβλέψεις για το 2021 και το 2022 είναι 0,8% και 0,2% βελτιωμένες, σε σχέση με τις προβλέψεις του περασμένου Οκτωβρίου.

Όμως, η ανάκαμψη θα είναι άνιση το 2021, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις, ενώ η Ευρώπη θα υστερήσει, καθώς, όπως τόνισε στη συνέντευξη Τύπου του Ταμείου η επικεφαλής οικονομολόγος, Γκίτα Γκόπινατ, το βασικότερο πρόβλημα είναι οι καθυστερήσεις στα προγράμματα εμβολιασμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική οικονομία είναι σαφές ότι εντάσσεται σε αυτές που σημειώνουν τις χειρότερες επιδόσεις, καθώς οι απώλειες ήταν ιδιαίτερα μεγάλες, λόγω της εξάρτησης της οικονομίας από τον τουρισμό. Έτσι, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ταμείου,

  • Ενώ το 2020 η Ελλάδα είχε πολύ μεγαλύτερη ύφεση από την ευρωζώνη (-8,2% έναντι -6,6%), το 2021 θα είχε αρκετά ασθενέστερη ανάκαμψη, με ρυθμό 3,8% έναντι 4,4% για την ευρωζώνη και 6,4% για την Ισπανία, μια οικονομία που επίσης επηρεάσθηκε σοβαρά από την κρίση της πανδημίας λόγω εξάρτησης από τον τουρισμό. Το 2022 η ανάκαμψη θα επιταχυνθεί, φθάνοντας σε ρυθμό ανάπτυξης 5%, έναντι 3,8% για την ευρωζώνη. Το 2026, ο ρυθμός ανάπτυξης θα έχει «προσγειωθεί» στο 1,4%, καθώς το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία έχει μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 1%.
  • Δυσάρεστη είναι η ανάγνωση και των υπόλοιπων προβλέψεων του Ταμείου για τα βασικά οικονομικά μεγέθη. Προβλέπει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου, που εκτινάχθηκε στα ύψη λόγω της πτώσης του τουρισμού, θα μειωθεί ελαφρώς το 2021, από 6,6% σε 7,4% του ΑΕΠ, ενώ και το 2022 θα παραμείνει υψηλό, στο 3,5% του ΑΕΠ. Η ανεργία, που διατηρήθηκε με τα μέτρα στήριξης στο 16,4% το 2020, θα αυξηθεί στο 16,6% το 2021, παρά την ανάκαμψη της οικονομίας, και θα υποχωρήσει στο 15,2% το 2022.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη