Πορεία διαμαρτυρίας προς το προεδρικό μέγαρο στην Βουδαπέστη πραγματοποίησαν αργά το βράδυ της Παρασκευής χιλιάδες Ούγγροι, διαμαρτυρόμενοι για την επικύρωση από τον πρόεδρο της χώρας Γιάνος Άντερ εργατικού νόμου, ο οποίος χαρακτηρίζεται «νόμος δουλείας» από τους επικριτές του.
Η χθεσινή διαδήλωση αναμένεται να είναι η τελευταία πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, ενώ η αντιπολίτευση προγραμματίζει συνέχιση των κινητοποιήσεων και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2019.
Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν στις 12 Δεκεμβρίου τις κινητοποιήσεις τους όταν το κοινοβούλιο ψήφισε τον νόμο. Με τον νέο νόμο εισάγονται, σύμφωνα με τους επικριτές του, συνθήκες δουλείας, καθώς πλέον επιτρέπεται στους εργοδότες να απαιτήσουν μέχρι και 400 ώρες υπερωριακής απασχόλησης ετησίως από τους εργαζόμενούς τους, για τις οποίες θα μπορούν να καθυστερήσουν να τους πληρώσουν έως και τρία χρόνια.
Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν υπερασπίστηκε χθες την μεταρρύθμισή του αυτή στον τομέα της απασχόλησης δηλώνοντας στον δημόσιο ραδιοσταθμό ότι σκοπός της είναι «να καταργήσει τους άχρηστους κανόνες, ώστε αυτοί που θέλουν να κερδίσουν περισσότερα να μπορούν να δουλέψουν περισσότερο». Ο ίδιος χαρακτήρισε «υστερικούς» τους διαδηλωτές. «Αυτοί που φωνάζουν σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου είναι αυτοί που κατέστρεψαν τη χώρα και τα ψέματα τους δεν έχουν όρια», σχολίασε ο Ορμπάν αναφερόμενος στους διαδηλωτές, οι οποίοι προέρχονται από όλο το φάσμα της αντιπολίτευσης.
Εργατικά συνδικάτα που αντιτίθενται στην μεταρρύθμιση και μετείχαν στη διαδήλωση έχουν απειλήσει με γενική απεργία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, που έγινε από το ινστιτούτο Publicus, τα δύο τρίτα των Ούγγρων κρίνουν ότι οι διαδηλώσεις είναι αιτιολογημένες.
Την οργή των διαδηλωτών χθες το βράδυ είχε προκαλέσει και δεύτερος νόμος της κυβέρνησης Ορμπάν, τον οποίο επικύρωσε επίσης ο πρόεδρος της χώρας και ο οποίος αφορά την ίδρυση νέων δικαστηρίων. Ο νόμος προβλέπει την θέσπιση διοικητικών δικαστηρίων που θα υπάγονται στην κυβέρνηση και θα επιλαμβάνονται ευαίσθητων θεμάτων όπως ο εκλογικός νόμος, οι διαμαρτυρίες και θέματα διαφθοράς. Οργανώσεις υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων δηλώνουν ότι ο νέος δικαστικός νόμος αποτελεί την πιο πρόσφατη διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών υπό τον Ορμπάν, που ανήλθε στην εξουσία το 2010.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP