Πολιτική

Χιλιάδες φιάλες κρασιού από τοπικά οινοποιεία της Λέσβου στην Κίνα


H Λέσβος διευρύνει το πεδίο της μέχρι την Κίνα και μεσω των οινοπαραγωγών της προωθούνται τα τοπικά προϊόντα, προσπαθώντας να πάρουν μια ανάσα από την οικονομική κρίση που έχει πλήξει σοβαρά το νησί.

Χιλιάδες φιάλες κρασιού που παράγονται από τοπικά οικογενειακά οινοποιεία στη Λέσβο έχουν εξαχθεί στη Σανγκάη τα τελευταία χρόνια.

Δημοσιογράφοι του Xinhua επισκέφθηκαν ένα οινοποιείο στη Μυτιλήνη για να δουν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής και να μιλήσουν με τον ιδιοκτήτη Πρόδρομο Πατερέλλη, που πρόσφατα υποδέχθηκε τον Τσανγκ Γιονγκμπίν, ο οποίος εισάγει ελληνικά κρασιά στην Κίνα. Ο Πατερέλλης, που πρόσφατα παρουσίασε το οινοποιείο του σε συνέδριο για την καινοτομία και την επιχειρηματική ανάπτυξη, εξήγησε για ποιο λόγο θα πρέπει κανείς να επιλέξει τα κρασιά της Λέσβου. Το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το έβδομο μεγαλύτερο στη Μεσόγειο θεωρείται ένα από τα πιο πλούσια οικοσυστήματα στη Μεσόγειο. Εδώ, οι ντόπιοι υποστηρίζουν ότι το κρασί που παράγουν μοιάζει με "υγρό χρυσάφι".

"Αναζητώντας εξαιρετική ποιότητα, επιλέγουμε τις καλύτερες περιοχές της Λέσβου για να καλλιεργήσουμε ποικιλίες μοναδικού χαρακτήρα προκειμένου να τονίσουμε τα ειδικά χαρακτηριστικά των οινοποιείων της Λέσβου", δήλωσε ο Πατερέλλης. Εκτός από τον ίδιο, στο οικογενειακό οινοποιείο απασχολούνται ο πατέρας του, η αδελφή του και ο θείος του.

Το οινοποιείο παράγει 80 με 100 τόνους οίνου το χρόνο και εξάγει 20.000 φιάλες στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και 30.000 φιάλες στη Σανγκάη της Κίνας.

"Από το 2014, συμμετέχουμε σε εκθέσεις οίνου στη Σανγκάη και έχουμε λάβει πολύ καλές κριτικές", δήλωσε ο Πατερέλλης.

Ο Τσανγκ δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Λέσβο επέλεξε να εισάγει το τοπικό κρασί καθώς συνδέεται με την ιστορία και την παράδοση του νησιού. Πρόσθεσε ότι τα ελληνικά κρασιά έφθασαν στην κινεζική αγορά μόλις τα τελευταία χρόνια και γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή.