Διεθνή

Χιλιάδες Αρμένιοι συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες για να καταγγείλουν τη «συνενοχή» της ΕΕ


Χιλιάδες Αρμένιοι, ταξιδεύοντας από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συγκεντρώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες για να καταγγείλουν τη «συνενοχή» της Ευρώπης μετά τη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έναν θύλακα που εγκατέλειψαν σχεδόν όλοι οι Αρμένιοι κάτοικοι του.

Ευρωπαίοι ηγέτες είναι «εγκληματίες κατά του αρμενικού λαού, χύνουν το αίμα του αρμενικού λαού», είπε μία από τις διοργανώτριες της διαδήλωσης, η Ταλίνι Ταχντιάν, μιλώντας στους χιλιάδες διαδηλωτές, πολλοί από αυτοί νέους, που έφτασαν στη βελγική πρωτεύουσα από τη Γαλλία, από άλλες περιοχές του Βελγίου, την Ολλανδία και τη Γερμανία.

Περίπου 50 λεωφορεία μετέφεραν διαδηλωτές από το Ιλ ντε Φρανς, όπου ζει μέρος της αρμενικής κοινότητας στη Γαλλία, μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.

Συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σουμάν, στην καρδιά των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Συναισθηματικά φορτισμένοι και οργισμένοι, πολλοί από τους διαδηλωτές κατήγγειλαν την ενοχή, σύμφωνα με τους ίδιους, της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία έκλεισε τα μάτια μπροστά στο δράμα των Αρμενίων ώστε να πάρει ως αντάλλαγμα αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο αγοράζει το ευρωπαϊκό μπλοκ για να αντισταθμίσει εν μέρει την απώλεια ρωσικού φυσικού αερίου.

«Ξεπουλήσατε 2000 χρόνια αρμενικού πολιτισμού για αζέρικο αέριο», έγραφε ένα πλακάτ που κρατούσε ένας διαδηλωτής.

Για να καταδικάσουν τη συνενοχή της ΕΕ και τη σύμπραξη της με το Μπακού, ένα άλλο πλακάτ είχε μια φωτογραφία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ανταλλάζει χειραψία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ.

Οι Αρμένιοι αυτονομιστές, οι οποίοι ήλεγχαν το Ναγκόρνο Καραμπάχ επί τρεις δεκαετίες, συνθηκολόγησαν και συμφώνησαν να καταθέσουν τα όπλα την προπερασμένη εβδομάδα, μετά από μια αστραπιαία επίθεση του αζέρικου στρατού για την ανακατάληψη αυτής της περιοχής.

Μέσα σε μια εβδομάδα ο θύλακας ερήμωσε σχεδόν εξ ολοκλήρου από τους κατοίκους του, καθώς περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες κατέφυγαν στην Αρμενία υπό το φόβο αντιποίνων από το Αζερμπαϊτζάν.

«Δώστε πίσω αυτό που μας ανήκει!», είπε μια νεαρή διαδηλώτρια, η Ανίτα Κερβακιάν, 21 ετών, από την Ολλανδία.

«Έχω πολλούς φίλους στο Καραμπάχ, έφυγαν όλοι, όλοι», είπε μια Αρμένισσα από τη Γαλλία, η Καρίν Ναραζγιάν, 40 ετών, η οποία ταξίδεψε από το Παρίσι.

Ο πρόεδρος της αρμένικης κοινότητας του Βελγίου, Κάρεν Ταντεβοσιγιάν μιλώντας στο πλήθος των διαδηλωτών εξέφρασε την πικρία του για την απάντηση που έδωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στα αιτήματα των Αρμενίων.

«Περίπου 50 οργανώσεις έστειλαν επιστολή στις 17 Ιουλίου» προς τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Λαμβάνουμε υπόψη τα προτεινόμενα μέτρα», ήταν η απάντηση που έλαβαν στις 14 Αυγούστου, σύμφωνα με τον Ταντεβοσιγιάν. «Και όταν αυτοί καλούν σε διάλογο, είναι μόνο λόγια!», είπε, ζητώντας κυρώσεις κατά του Αζερμπαϊτζάν.

«Και αν δεν υπάρξουν κυρώσεις, τότε θα είναι πραγματικά συνένοχοι», πρόσθεσε, με το πλήθος να τον καταχειροκροτεί ανεμίζοντας σημαίες της Αρμενίας.

Στην έναρξη της διαδήλωσης, περίπου 50 παιδιά τραγούδησαν τον ύμνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έπειτα τον εθνικό ύμνο της Αρμενίας.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι διαδηλωτές ήταν περίπου 10.000, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία των Βρυξελλών περίπου 3.000. Ωστόσο η αστυνομία διευκρίνισε ότι ο υπολογισμός αυτός βασιζόταν σε μια εκτίμηση που έγινε στην αρχή της διαδήλωσης.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρέθηκε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ, για να υποστηρίξει την αρμενική υπόθεση.

Η Ευρώπη «πρέπει να συμμετάσχει στην επιτήρηση, ή ακόη και στην προστασία των συνόρων της Αρμενίας. Η διατήρηση ή η επιτίρηση, η προστασία των συνόρων της Αρμενίας είναι πολύ σημαντική τώρα», τόνισε σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Όσο για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο οι Αρμένιοι αποκαλούν Αρτσάχ, «αυτό δυστυχώς δεν υπάρχει πια», πρόσθεσε ο πρώην επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Διαβαστε επισης