Οικονομία

Χατζηθεοδοσίου: "Φρένο" στην αισχροκέρδεια των μεγάλων


«Οι τελευταίες εξελίξεις με τις αναίτιες ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αποδεικνύουν στην πράξη την ανάγκη επιβίωσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Χωρίς αυτόν τον ανταγωνισμό οι μεγάλες αλυσίδες και οι πολυεθνικές εταιρείες σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν ανεξέλεγκτα, κάτι που βέβαια πλήττει και το καταναλωτικό κοινό. Από την στιγμή που έκλεισε το λιανεμπόριο λόγω της πανδημίας, πολλοί "μεγάλοι" θεώρησαν ότι βρήκαν την ευκαιρία για εύκολο κέρδος». Αυτό σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, και συμπληρώνει ότι η κυβέρνηση οφείλει και να προστατεύσει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και να ελέγξει τη λειτουργία της αγοράς.

«Θα είναι αδιανόητο κάποιοι επιτήδειοι να δημιουργήσουν συνθήκες ολιγοπωλίου, οδηγώντας στην εξαφάνιση τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Αυτή η εξέλιξη θα είναι καταστροφική και για την υγιή επιχειρηματικότητα και για την απασχόληση, αλλά και για την κοινωνία, καθώς θα αυξηθεί σημαντικά το κόστος διαβίωσης για το κάθε νοικοκυριό» αναφέρει ο ίδιος συμπληρώνοντας τα εξής:

«Με λύπη μας βλέπουμε ότι μέχρι τώρα στις κυβερνητικές επιλογές υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης συνοψίζονται στη φράση:"στηρίζουμε τους μεγάλους, αδιαφορούμε για τους μικρούς". Και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από τα ποσά που έχουν διατεθεί για την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, η μερίδα του λέοντος από τον τραπεζικό δανεισμό του 2020 έχει πάει σε μεγάλες επιχειρήσεις που μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και κάποια ελάχιστα ποσά προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν και το 99,2% των επιχειρήσεων της χώρας.

Αυτή η επιλεκτική αλλά και προκλητική ενίσχυση των ολίγων πρέπει να σταματήσει. Ο υπουργός Ανάπτυξης 'Αδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε ότι στις προθέσεις του υπουργείου είναι η υπαγωγή στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και 5 περισσότερων μικρομεσαίων. Αν ισχύσει αυτός ο σχεδιασμός, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα αποκτήσουν περισσότερα όπλα στη μάχη που δίνουν για την επιβίωση τους. Όμως από μόνη της αυτή η θετική κίνηση δεν αρκεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Απαιτούνται περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία και οριζόντια στήριξη των επιχειρήσεων της χώρας, ώστε να αποτρέψουμε την "καταιγίδα" λουκέτων που έρχεται.

Οι μικρομεσαίοι δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού, ενώ και το καταναλωτικό κοινό πρέπει να έχει τη δυνατότητα περισσότερων επιλογών στις αγορές του. Οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση προκαλεί τεράστιες στρεβλώσεις και οξύνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα της ύφεσης» σημειώνει.