Σε συνέχεια της συνάντησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΑΣΑΜεΑ), ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης παραβρέθηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Προσβασιμότητας του υπουργείου.
Ήταν η πρώτη συνεδρίαση του οργάνου μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου και έγινε μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Χωροταξίας και Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη.
Στον χαιρετισμό του ο Κωστής Χατζηδάκης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Η προάσπιση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία είναι πρωτίστως θέμα ανθρωπιάς και πολιτισμού. Γνωρίζετε το προσωπικό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού. Στην συνάντηση που είχε με την Εθνική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΑΣΑμεΑ) ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν λίγες μέρες χαρακτήρισε απόλυτη κυβερνητική προτεραιότητα την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Ατόμων με Αναπηρία. Και στο πλαίσιο αυτό θα κινηθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Πέραν όμως αυτών, με την παρουσία μου σήμερα εδώ θέλω να σας διαβεβαιώσω και για το δικό μου προσωπικό ενδιαφέρον. Θα έχετε την αμέριστη υποστήριξή μου στο έργο σας.
Καλώ την Επιτροπή να μη μείνει στους στόχους και στα λόγια. Να προτάξει έργα, εύκολα προσεγγίσιμα και μετρήσιμα. Είναι καλύτερο να τεθούν ρεαλιστικοί στόχοι και να επιτευχθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους, παρά υπερβολικά φιλόδοξοι και να μείνουν εντελώς απραγματοποίητοι».
Ο Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, καλωσόρισε τα μέλη της Επιτροπής και παρακολούθησε όλη την συνεδρίαση της. Στην τοποθέτησή του για τα σημαντικά ζητήματα τόνισε ότι «…Οι ελληνικές πόλεις είναι πόλεις που φτιάχτηκαν για να εξυπηρετήσουν την μηχανοκίνητη κυκλοφορία και όχι τον άνθρωπο. Ακόμη και με το θεσμικό πλαίσιο έχουμε σήμερα, δεν έχουν πάψει να υπάρχουν κατασκευαστικά λάθη που δημιουργούν φραγμούς στην προσβασιμότητα στον αστικό χώρο. Έχουμε μπροστά μας έως το 2020 συγκεκριμένες υποχρεώσεις και καθώς είναι γνωστή σε όλους μας η υποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών, είναι απολύτως αναγκαίο να εργαστούμε με συγκεκριμένο σχέδιο και πλαίσιο».
Στην εν λόγω συνεδρίαση δόθηκε επιπλέον η ευκαιρία να παρουσιαστούν από τα στελέχη της Επιτροπής και μια σειρά από νέες προτάσεις για τα θέματα προσβασιμότητας, σε σχέση με την ευαισθητοποίηση των πολιτών την εκπαίδευση των στελεχών του δημοσίου και τις απαραίτητες διοικητικές δομές. Συμφωνήθηκε επίσης να προωθηθεί η μελέτη του Ελληνικού ως Μελέτη Πρότυπο – Οδηγός, ως ένα εμβληματικό έργο για την διευκόλυνση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία.