Οικονομία

Χατζηδάκης: Μέτρα σχέδον 870 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2025


Λόγο για μέτρα, ύψους 870 εκατ. ευρώ, στον προϋπολογισμό του 2025 έκανε, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός ανέφερε: "Θα μείνουμε στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, στην προσπάθεια για μία καλύτερη οικονομία. Θα σας πω όσα μπορώ να πω, που δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα. Τι θα έχει ο προϋπολογισμός του 2025:

  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, κόστους 215 εκατ. ευρώ
  • Μείωση του τέλους επιτηδεύματος, κόστους 120 εκατ. ευρώ
  • Μόνιμη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους αγρότες, κόστους 100 εκατ. ευρώ
  • Αύξηση του στεγαστικού επιδόματος για τους φοιτητές, κόστους 15 εκατ. ευρώ
  • Αύξηση των συντάξεων, κόστους 400 εκατ. ευρώ
  • Αναστολή ΦΠΑ στις υποδομές
  • Όλα αυτά είναι μέτρα ύψους περίπου 870 εκατ. ευρώ".

Παράλληλα, σημειώνει: "Προφανώς η Ελλάδα δεν είναι σε μία γυάλα και επηρεάζεται από τις παγκόσμιες εξελίξεις. Έχοντας περάσει την κρίση του κορονοϊού λόγω του οποίου είχαμε μία σοβαρή ύφεση, έχοντας περάσει και την ενεργειακή κρίση, η ελληνική οικονομία έχει αντέξει. Συνδυάζουμε τις υποχρεώσεις μας σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες που λένε ότι τα υπερπλεονάσματα πρέπει να τα κρατάς για δύσκολες χρονιές, ώστε να έχουμε στιβαρή και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική.

Έως τώρα έχουμε πιάσει όλους τους στόχους, κάνοντας μία συντηρητική διαχείριση όσον αφορά στις προβλέψεις και προσπαθούμε να έχουμε στην άκρη περισσεύματα για να στηρίζουμε τους ευάλωτους. Αυτή είναι η λογική μας, όπως θα έκανε κάθε υπεύθυνος νοικοκύρης".

Σχετικά με τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, ο ίδιος τόνισε: "Προφανώς δεν θέλουμε να ενισχύσουμε την κατανάλωση και τις εισαγωγές. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ενισχύσουμε τον δυναμισμό, την εξωστρέφεια, την παραγωγικότητα. Σύμμαχοί μας το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ταυτόχρονα με τη συνολική μας πολιτική θέλουμε να δίνουμε κίνητρα για επενδύσεις και εξαγωγές. Έχουμε ακόμη σημαντικό επενδυτικό κενό, όμως έχουμε ρεκόρ 20ετίας στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις. Το κενό παρόλα αυτά παραμένει και προχωρούμε τις προσπάθειες. Έχουμε τη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Ακόμη δεν έχουμε φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όμως ανεβαίνουμε και έχουμε ευχάριστες εκπλήξεις, όπως η αγροδιατροφή, οι ΑΠΕ, η φαρμακοβιομηχανία και περιμένουμε βοήθεια από τουρισμό, ναυτιλία. Παράλληλα ετοιμάζουμε νομοσχέδιο που θα ενθαρρύνει την καινοτομία, γιατί έχουμε πολλά λαμπρά μυαλά στη χώρα, αλλά και τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων".

Εν συνεχεία, κ. Χατζηδάκης, για τη διασύνδεση POS με ταμειακές, είπε: "Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη 11 πρωτοβουλίες από τα POS και τη διασύνδεσή τους για τη μάχη της φοροδιαφυγής. Δεν θα βρείτε άλλη περίοδο με τόσες πολλές πρωτοβουλίες, που ήδη αποφέρουν αποτελέσματα. Ήδη πέρυσι, καταγράψαμε μισό δισ. παραπάνω φορολογικά έσοδα από τη χρήση των POS".

"Όσον αφορά τις προμήθειες, ας βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα, τα συστήματα άμεσων πληρωμών όπως το IRIS με μηδενικές συναλλαγές από πολίτη σε πολίτη και πολύ χαμηλές χρεώσεις για επαγγελματίες. Όταν έχεις την επιλογή για μηδενικό ή ελάχιστο κόστος πρέπει να την επιλέγεις. Η συζήτηση συνεχίζεται με όλους τους παίκτες, βλέπουμε ότι υπάρχει καλή διάθεση, έχουν υπάρξει πρωτοβουλίες για μείωση στις μικρές συναλλαγές. Αν δεν υπάρξουν εξελίξεις θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για τη μείωση προμήθειας στις μικρές συναλλαγές.

Παράλληλα, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 27,7% από το 2019, κάτι που εξηγεί και την εκλογική νίκη της ΝΔ. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι είμαστε στην κορυφή του πίνακα από πλευράς ανάπτυξης και αύξησης του ΑΕΠ", είπε και πρόσθεσε πως "η Ελλάδα δεν έχει υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, όμως που ζούσαμε όλοι την προηγούμενη 10ετία; Η κρίση δεν θα είχε κάποια αντανάκλαση; Έχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τον μέσο όρο και όσο αυτό θα συνεχίζεται τόσο θα είμαστε πιο κοντά στο να πετύχουμε τους στόχους μας. Εμείς προβλέπουμε και θα επιδιώξουμε ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 2,5%, κάτι που καταδεικνύεται και στις προβλέψεις της ΤτΕ. Αυτό το σημειώνω γιατί η ανάπτυξη είναι η καλύτερη απάντηση για την αύξηση των μισθών. Δεν κρύψαμε ότι υπάρχει ζήτημα με τον πληθωρισμό, όμως ακολουθεί τις εξελίξεις στην ΕΕ, υπήρξαν περίοδοι που ήμασταν ελαφρά πιο χαμηλά από τον μέσο όρο και άλλες που ήμασταν ελαφρά πιο ψηλά".

Διαβαστε επισης