Οικονομία

Χατζηδάκης για προσχέδιο προϋπολογισμού 2024: Στο σωστό δρόμο η ελληνική οικονομία


«Η ελληνική οικονομία είναι στο σωστό δρόμο και η κυβέρνηση έχει το σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί το αντιλαμβάνονται και για αυτό έχουμε συνεχείς πιστωτικές αναβαθμίσεις».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2024.

Παράλληλα, απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για εικονικό, παραπλανητικό και εκτός πραγματικότητας νέο προϋπολογισμό που δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη κινδύνου και αμφισβήτησε τις αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης, καταλογίζοντας της εμμονή στην καταστροφολογία και έωλα επιχειρήματα.

«Αν έχουμε τόσο γερό δόντι και ενώ έχουμε χάλια οικονομική πολιτική, μας στηρίζουν όλοι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης και οι διεθνείς αγορές, τότε εμείς έχουμε μαγικές δυνατότητες τις οποίες όμως εγώ δεν τις έχω αντιληφθεί. Αυτοί οι διεθνείς οίκοι διαπιστώνουν ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει το σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής και ότι μετά τις εκλογές δεν υπάρχει νέφος στον ορίζοντα. Διαπιστώνουν ότι υπάρχει πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και ένα παράθυρο ευκαιρίας. Και γι΄ αυτό εμείς κάνουμε ότι μπορούμε, εκμεταλλευόμαστε αυτές τις καταστάσεις προς όφελος των ελλήνων πολιτών. Αυτή είναι η αντίληψη μας και έτσι θα προχωρήσουμε», επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Το 2024 θα είναι μια χρονιά με υψηλότερη ανάπτυξη, 3%, περισσότερες επενδύσεις και αύξηση τους κατά 12%, περισσότερες εξαγωγές με αύξηση 6,3% αλλά και με χαμηλότερο χρέος, χαμηλότερο πληθωρισμό, που από 4% που είναι σήμερα θα πέσει στο 2,4% του χρόνου, και χαμηλότερη ανεργία. Και στα έξι μέτωπα η κατάσταση θα εξελιχθεί θετικότερα από ότι το 2023», εκτίμησε ο κ. Χατζηδάκης.

Όπως είπε, «από το 2019 και μετά, έχουμε μία σημαντική αύξηση των επενδύσεων και ακόμα πιο σημαντική των άμεσων επενδύσεων οι οποίες το 2022 αυξήθηκαν κατά 48%, παρότι η περίοδος ήταν ταραχώδης και λόγω του κορονοϊού αλλά και της ενεργειακής κρίσης και των φυσικών καταστροφών».

«Στις εξαγωγές - ιδίως τα δύο τρία τελευταία χρόνια - είχαμε ρεκόρ όλων των τελευταίων δεκαετιών. Με βάση όλα τα επίσημα στοιχεία, η αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, ως προς το ΑΕΠ, το 2022 ήταν 172%, ενώ το 2023 πιστεύουμε ότι θα κλείσει στο 159% και για τον επόμενο χρόνο η πρόβλεψη μας είναι στο 152%», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης ενώ επιτέθηκε στην αντιπολίτευση που αμφισβήτησε τις αισιόδοξες προβλέψεις του για το δημόσιο χρέος.

«Είπε κανείς ότι είναι μικρό; Όχι. Αλλά δεν εμφανιζόμαστε και ως 'Αη Βασίληδες, όπως μας προτείνετε από την αντιπολίτευση, αγνοώντας ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη διαχείριση της οικονομίας, ξαναγυρνώντας έτσι στο σημείο μηδέν και να ξαναβάλουμε τον ελληνικό λαό να υποστεί καινούργιες θυσίες», αντέτεινε ο κ. Χατζηδάκης ενώ σημείωσε ότι «η ανεργία ήταν στο 17,5% όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας το 2019, και έχει πέσει, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο 10,8%».

«Αναντίρρητα και σίγουρα, τα δύο τελευταία χρόνια, το 2022 και το 2023, είχαμε μία υπερ-απόδοση της οικονομίας που οδήγησε και υπερ-απόδοση του προϋπολογισμού και για αυτό το λόγο, παρά τις αλλεπάλληλες φυσικές καταστροφές και την διεθνή αστάθεια ξεπεράστηκαν οι δικές μας προσδοκίες του προϋπολογισμού για το 2023.

Προφανώς δεν δικαιώθηκαν οι καταστροφολογικές προβλέψεις της αντιπολίτευσης, αλλά ούτε και οι δικές μας με την διαφορά όμως ότι δικές μας ήταν συγκρατημένες και ήρθε η πραγματικότητα που έδειξε ότι η κυβέρνηση ήταν συντηρητική στις προβλέψεις της και τα πράγματα ήρθαν πιο θετικά», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Απαντώντας στις έντονες επικρίσεις της αντιπολίτευσης περί αναποτελεσματικότητας και απροθυμία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού, ο κ. Χατζηδάκης, επεσήμανε ότι «είναι ο τρίτος χαμηλότερος στην ΕΕ».

«Δεν πανηγυρίζει βεβαίως κανένας έλληνας, ούτε βεβαίως εμείς. Προφανώς και είναι εξίσου αλήθεια ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα επιμένει παρότι υπάρχουν πολλές Ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν χειρότερες επιδόσεις και σε αυτό. Εμείς όμως με μια σειρά πρωτοβουλίες που ξεκινήσαμε και τις συνεχίζουμε, ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε, στο μέτρο του δυνατού, το θέμα χωρίς μαγικές γομολάστιχες. Και θα σας ήμουν ευγνώμων, αν έχετε μια τέτοια μαγική γομολάστιχα να μας την δώσετε ώστε πρώτοι στην Ευρώπη να έρθουμε και με ένα μαγικό τρόπο να εξαλείψουμε ένα διεθνές πρόβλημα», αντέτεινε.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, τέσσερεις είναι οι άμεσοι στόχοι του οικονομικού προγράμματος που υλοποιεί η κυβέρνηση:

-Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με άμεσες δράσεις για την αντιμετώπιση των ζημιών όλων των περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές

- Η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων με την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση των μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

- Η αύξηση της επιχορήγησης του τομέα υγείας η οποία το 2024 είναι κατά 15% μεγαλύτερη σε σχέση με το 2023.

- Η στήριξη του εισοδήματος των πολιτών η οποία καταγράφεται στον νέο προϋπολογισμό με αυξήσεις μετά από 14 χρόνια και κατά 1476 περισσότερα ευρώ το χρόνο.

«Αυτά όλα είναι μέτρα που συνδέονται με την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα παραμείνουν όλα τα επόμενα χρόνια», είπε και πρόσθεσε:

«Ένας ακόμη στόχος είναι η συνέχιση της φιλικής πολιτικής προς την επιχειρηματικότητα για αυτό θα κρατάμε χαμηλή την φορολογία, θα έχουμε ένα απλό φοροδοτικό περιβάλλον, θα εξετάσουμε την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, γιατί οι νέες επενδύσεις δημιουργούν νέες δουλειές και καλύτερους μισθούς».

Τελευταίο στόχο αλλά εξίσου σημαντικό, όπως τον χαρακτήρισε ο κ. Χατζηδάκης, είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, σημειώνοντας ότι «το κενό ΦΠΑ περιορίστηκε σημαντικά και στόχος είναι να πέσει από το 14% που ήταν στο παρελθόν, στο 9% που είναι και ο μέσος ευρωπαϊκός όρος και που στο τέλος της εφαρμογής του θα σημαίνει ετησίως παραπάνω έσοδα ύψους δύο δισ. ευρώ».

«Θα νομοθετήσουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Στόχος μας δεν είναι να επιβάλουμε υψηλότερους φόρους αλλά να αντιμετωπίσουμε αυτούς που φοροδιαφεύγουν. Ο στόχος μας σε καμία περίπτωση δεν είναι να στοχοποιηθούν κοινωνικές ομάδες αλλά να ισχύσει μία δίκαιη φορολογική πολιτική και οι νέες τεχνολογίες αποδείχθηκαν πολύ χρήσιμες σε αυτή τη προσπάθεια μας», τόνισε.

Στη συνέχεια μίλησε για «σημαντική πρόοδο στην οικονομία», τονίζοντας παράλληλα ότι «εγώ ήρθα για να συνεχίσω την ίδια οικονομική πολιτική της κυβέρνησης μας και να επιταχύνω τις εξελίξεις προς όφελος των ελλήνων πολιτών».

«Πιστεύω ότι αν συνεχιστεί αυτή η σοβαρή πολιτική και οι αναγκαίες διαρθρωτικές επεμβάσεις όχι μόνο θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών αλλά πολύ σύντομα θα υπάρξει εντονότερη αντανάκλαση με περισσότερες επενδύσεις, με νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Στέλνουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα πάει μπροστά. Δεν καυχόμαστε για τίποτα, όλη η ομάδα κάνουμε το πατριωτικό μας καθήκον και ότι μπορούμε για το καλύτερο της χώρας για να ανταποκριθούμε στα προσδοκίες των ελλήνων πολιτών και αυτών που μας ψήφισαν και αυτών που δεν μας ψήφισαν. Αυτό που λέει η συνείδηση μας και η υποχρέωση μας είναι να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε το 2024 να είναι μια χρονιά ακόμα πιο θετική», κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.