Το 1555 είναι ένας ενιαίος αριθμός και αποτελεί ένα βήμα μπροστά για την εξυπηρέτηση των πολιτών, των εργαζόμενων, των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και των ανθρώπων που έχουν ανάγκη και θέλουν να επικοινωνήσουν με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ανέφερε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρέτη.
Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως «περνάμε από την εποχή των κατεβασμένων τηλεφώνων στο υπουργείο, σε μια νέα εποχή με ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό, δομημένο σύστημα ενημέρωσης των πολιτών, το οποίο έχει εγκριθεί από τη Βουλή, βασίζεται στην ειδική προϋφιστάμενη διαδικασία για τις δημόσιες συμβάσεις και έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο».
Σχετικά με την διασφάλιση των τηλεφωνικών καταγγελιών εργαζομένων στο ΣΕΠΕ, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι το 1555 καταγράφει απλά την κλήση και αμέσως την μεταβιβάζει στο ΣΕΠΕ. Οι τηλεφωνητές του κέντρου δεν έχουν καμία άλλη ανάμειξη, ούτε καν μπαίνουν στην καταγραφή της υπόθεσης. Απλά διαβιβάζουν το τηλεφώνημα στο ΣΕΠΕ, όπου αυτό εξακολουθεί να έχει την λειτουργία που έχει μέχρι σήμερα και η διαχείρισή του είναι η ίδια με αυτή που προϋπήρχε και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο υπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση προχώρησε στην αναβάθμιση του ΣΕΠΕ σε μια ανεξάρτητη Αρχή και με εχέγγυα, προκειμένου να λειτουργήσει μακριά από «ψιθύρους» που ήθελαν να γίνονται πολιτικές παρεμβάσεις.
Για την Γραμμή 15900, που αφορά τις καταγγελίες για Βία κατά των Γυναικών, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως πράγματι υπάρχει πρόβλεψη από την ΕΕ και γι' αυτό η Γραμμή αυτή παραμένει αυτόνομη. Επειδή όμως υπάρχει και ο ενιαίος τηλεφωνικός αριθμός του 1555, δίνουμε τη δυνατότητα σε όποιον καλέσει το Κέντρο αυτό, όχι μόνο να του γνωστοποιείται η ύπαρξη του 15900, αλλά να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης διαβίβασης της κλήσεως σε αυτό.
Απαντώντας στις επικρίσεις για το κόστος λειτουργίας του 1555, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως υπήρχαν 7 διαφορετικά τηλεφωνικά κέντρα όπου οι απαντήσεις των κλήσεων ήταν σχεδόν μηδενικές, με αποτέλεσμα την αγανάκτηση των πολιτών και τις συνεχείς καταγγελίες. Και επιλύθηκε ένα πρόβλημα αποτελεσματικά και με διαφάνεια. Ανάδοχος του έργου είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων στην Ελλάδα με διεθνή εμπειρία. Αυτή αξιοποίησε τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεφωνικών κέντρων της χώρας μας. Γι' αυτό και μέσα στις 100 πρώτες ημέρες λειτουργείες του 1555, το 84% των κλήσεων απαντώνται αμέσως, και κλείνει το θέμα από τους εκπαιδευμένους τηλεφωνητές, Το 13% περίπου των τηλεφωνημάτων πηγαίνει σε ένα υποστηρικτικό γραφείο, όπου αναλαμβάνει να δώσει απαντήσεις και μόνο το 3% παραμένει εκκρεμές, που και εκεί οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν απαντήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι για την λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου 1555, εκτός των υπαλλήλων του υπουργείου και του ΕΦΚΑ που εμπλέκονται, εργάζονται συνολικά 320 υπάλληλοι των αναδόχων καθημερινά και το Σαββατοκύριακο. Συνεπώς, εάν κανείς κάνει τους λογαριασμούς σε μισθούς και δαπάνες, θα διαπιστώσει ότι το κόστος του είναι σχεδόν ίδιο με αυτό που έχουν ανάλογα τηλεφωνικά κέντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό. «Το οποιοδήποτε μικρότερο κόστος που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα σήμαινε αμοιβές όχι Βουλγαρίας αλλά Πακιστάν!» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, από την δική του πλευρά ανέφερε ότι το 1555 είναι μια εργώδη προσπάθεια του υπουργού, για να κάνει μια προώθηση του εαυτού του, και παρά το υψηλό κόστος του δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Το ΣΕΠΕ είπε, οφείλει και πρέπει να έχει το δικό του κέντρο καταγγελιών. Να μην διαμεσολαβούν τρίτοι - και ειδικά ιδιώτες υπάλληλοι που δεν είναι εκπαιδευμένοι, δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και δεν έχουν ορκιστεί, ούτε και την τεχνογνωσία για την διαχείριση κάποιων πληροφοριών. Αναρωτήθηκε πως διασφαλίζεται ότι δεν θα διαρρεύσουν κάποιες ανώνυμες καταγγελίες που γίνονται στο Κέντρο, ή μια καταγγελία που θα αφορά αυτή την ίδια ιδιωτική εταιρεία. Βρήκατε είπε, μια ευκαιρία να δώσετε 12 εκατ. ευρώ για ένα χρόνο σε ιδιώτες, και από αυτά τα 3,5 εκατ. ευρώ να πηγαίνουν για διαφήμιση. Ανέφερε δε, πως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ιδρύθηκε το τηλεφωνικό κέντρο του ΟΠΕΚΑ, με κόστος μόλις 1 εκατ. ευρώ.