Το παγκόσμιο sell οff που έχει πραγματοποιηθεί το πρώτο εννεάμηνο του 2022 δεν έχει προηγούμενο. Είναι πενταπλάσιο από αυτό που καταγράφηκε το 2008 μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και τους τεράστιους κλυδωνισμούς που ταρακούνησαν συθέμελα την παγκόσμια οικονομία.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, πανίσχυροι και «επικοινωνούν» με τοn πιο άμεσο-ενδεχομένως και «βίαιο» τρόπο- την τιτάνια ζημιά που έχουν υποστεί οι παγκόσμιες αγορές εντός της τρέχουσας χρονιάς. 36 τρισ. δολάρια έχασαν οι επενδυτές το πρώτο εννεάμηνο του 2022, από τη μείωση της αξίας μετοχών και ομολόγων!
Σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιο ΑΕΠ (84 τρισ.δολάρια) ή το διπλάσιο του αμερικανικού ΑΕΠ «κάηκαν» από το άγριο sell οff στο οποίο επιδόθηκαν οι επενδυτές σ’ όλο το φάσμα των αγορών. Το 2022, όπως σημειώνει το Bloomberg που πραγματοποίησε τη σχετική έρευνα, είναι μια σπάνια χρονιά, καθώς ξεπουλήθηκαν μαζικά οι μετοχές αλλά και τα ομόλογα. Οι αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων, όχι μόνο των παραδοσιακά εύθραυστων όπως του ευρωνότου, αλλά και ισχυρών με πιο τρανταχτά παραδείγματα γερμανικά και τα αμερικανικά, βρίσκονται στην πρέσα. Αιτία αποτελεί η επιθετική πολιτική και οι «τζάμπο» αυξήσεις επιτοκίων που αναγκάζονται να ακολουθήσουν κεντρικές τράπεζες, όπως η Fed και η ΕΚΤ, προκειμένου να αντιμετωπίζουν τον καλπάζοντα πληθωρισμό.
Με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός όχι μόνο δεν υποχωρεί αλλά αυξάνεται (11,4% στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο), ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και η ενεργειακή κρίση δεν κάμπτεται, το Bloomberg εκτιμά ότι «υπάρχει περισσότερος πόνος μπροστά». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο άρθρο-ανάλυση «οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε πλήρη κατάσταση πυρόσβεσης, καθιστώντας σαφές ότι σκοπεύουν να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, ακόμη κι αν αυτό οδηγήσει σε οικονομική ύφεση». Οι στρατηγικοί αναλυτές της BofA έχουν καταμετρήσει 294 αυξήσεις επιτοκίων παγκοσμίως από τον Αύγουστο του 2021, παράλληλα με 3,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε «ποσοτική σύσφιξη» τους τελευταίους επτά μήνες. Το πρόβλημα, ωστόσο, στην αγορά ομολόγων δεν λύνεται,αντιθέτως οξύνεται.
Χ factor o πόλεμος στην Ουκρανία
Ο συνδυασμός sell off σε μετοχές και ομόλογα έχει παράξει αυτό το αποτέλεσμα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτέλεσε επιταχυντή για τη διαμόρφωση αρνητικού κλίματος, που πανικόβαλε τους επενδυτές και έπνιξε τις αγορές, οδηγώντας σ’ ένα ανεπανάληπτο κρεσέντο μαζικών ρευστοποιήσεων. Χωρίς να προκύπτει ουσιαστική ελπίδα για αποκλιμάκωση της σύρραξης στην Ουκρανία και του γεωενεργειακού πολέμου Δύσης-Ρωσία, οι προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη είναι εξόχως θολές. Ειδικά στην περίπτωση της Ευρωζώνης, όπως έχει επισημανθεί κατ’ επανάληψη, η διολίσθηση προς την ύφεση μοιάζει αναπόφευκτη.