Πολιτική

Χάσμα απόψεων στο EWG, άγνωστο πότε θα επιστρέψουν οι Θεσμοί


Άγνωστο παραμένει τελικά το πότε θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα ιδιαίτερα μετά το σημερινό EWG κατά το οποίο παρατηρήθηκε για μια ακόμη φορά χάσμα απόψεων. Η εντύπωση που είχε δημιουργηθεί τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωζώνης ήταν η σύγκλιση απόψεων στους κόλπους της Ε.Ε και το ΔΝΤ να αποτελεί τον "κακό" της υπόθεσης. Ολα δείχνουν πλέον ότι η επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου θα κριθεί σε διαβουλεύσεις μεταξύ των Θεσμών «σε υψηλότερο επίπεδο», πιθανώς στο Eurogroup της 7ης Μαρτίου. Κύκλοι κοντά στις διαπραγματεύσεις σημειώνουν πως η ΕΕ μπορεί να ζητήσει από την Κριστίν Λαγκάρντ να παρέμβει για να δώσει λύση στο αδιέξοδο. Στη συνεδρίαση του EWG φέρεται να παρενέβη και τηλεφωνικά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν.

Η στάση του ΔΝΤ

Οι διαφορές εστιάζονται σε  τέσσερα σημαντικά ζητήματα που αποτελούν "συγκοινωνούντα δοχεία": το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα «κόκκινα» δάνεια και το δημοσιονομικό κενό. Οποιαδήποτε ελάφρυνση ζητά η ελληνική πλευρά σε ένα από αυτά τα μέτωπα, οι δανειστές ζητούν να συνδυαστεί με «αντιστάθμισμα» σε κάποιο άλλο θέμα.

Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στη συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό, η οποία συνδέεται άμεσα με το ασφαλιστικό σύστημα. Στην πράξη, όσες περισσότερες παρεμβάσεις αποφασιστούν στο συνταξιοδοτικό, τόσο ευκολότερα θα κλείσει η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση με το κουαρτέτο για τη μαύρη τρύπα μέχρι το 2018.

Το μεγάλο «αγκάθι» είναι οι σκληρές απόψεις του ΔΝΤ, οι οποίες, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές. Με δεδομένο πάντως ότι πολλές χώρες - κυρίως η Γερμανία- θέλουν να παραμείνει το Ταμείο στο πρόγραμμα, η ελληνική πλευρά αναζητά μια χρυσή τομή: Να μετριάσει το ΔΝΤ τις απαιτήσεις του σε θέματα όπως το ασφαλιστικό, να γίνουν κάποιες υποχωρήσεις από ελληνικής πλευράς και οι διαδικασίες τελικής αξιολόγησης-εκταμιεύσεων να μην τραβήξουν σε μάκρος.

Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος πιέζει και τα κομβικά σημεία της διαπραγμάτευσης παραμένουν τα κόκκινα δάνεια και το ασφαλιστικό. Στην ασφυκτική κατάσταση έρχεται να προστεθεί η προσφυγική κρίση που είναι η μέγιστη προτεραιότητα πλέον σε Ελλάδα και Ε.Ε για το οποίο οι σκληροπυρηνικοί της Ευρωζώνης το συνδέουν. Το Βερολίνο θέλησε, από την πλευρά του να αποσυνδέσει πάντως τα δυο ζητήματα...

Διαβάστε αναλυτικά: Το Βερολίνο αποσυνδέει οικονομική και προσφυγική κρίση