Μικροποσά θα λάβουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες από την 5η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, καθώς το ενδιαφέρον είναι τεράστιο και οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 710.000 μέχρι και χθες το βράδυ που έληξε η προθεσμία.
Το αυξημένο ενδιαφέρον των επιχειρηματιών αποτελεί πονοκέφαλο για το υπουργείο Οικονομικών, καθώς το ποσό που θα διατεθεί είναι δεδομένο, στο 1,5 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι το ποσό που θα λάβει κάθε δικαιούχος, θα είναι ένα «χαρτζιλίκι».
Υποθετικά, εάν εγκριθούν και οι 710.000 αιτήσεις, σε κάθε μία αναλογεί κατά μέσο το ποσό των 2.100 ευρώ(!) το οποίο είναι ικανοποιητικό για τον ελεύθερο επαγγελματία, την ατομική επιχείρηση και το «μπλοκάκι», αλλά όχι για μια μικρομεσαία επιχείρηση.
Το αυξημένο ενδιαφέρον αποδίδεται στην πρόβλεψη ότι, το 50% του ποσού που θα εγκριθεί, θα χαριστεί υπό την προϋπόθεση της διατήρησης της απασχόλησης έως και την 30η Ιουνίου 2021.
Το δέλεαρ αυτό εκτόξευσε τις αιτήσεις των υποψηφίων δικαιούχων, σε επίπεδα ρεκόρ, άνω των 710.000, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι για τον ίδιο λόγο, αυξημένο ήταν και το ενδιαφέρον για την 4η Επιστρεπτέα, όταν το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να αυξήσει δύο φορές το αρχικό ποσό των 1,2 δισ. ευρώ, για να φτάσει τελικά σε 2,2 δισ. ευρώ.
«Το ότι έχει γίνει αίτηση δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι κάποιος είναι και δικαιούχος», προειδοποίησε προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
«Κόφτες» και έλεγχοι
Επειδή για την 5η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής δεν υπάρχει δυνατότητα αύξησης του ποσού των 1,5 δισ. ευρώ το μεγάλο ενδιαφέρον προκαλεί πονοκέφαλο στο υπουργείο Οικονομικών, αφού αν ικανοποιηθούν όλοι, το ποσό θα είναι ελάχιστο.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η αυστηροποίηση των όρων σε σχέση με τους όρους που ίσχυσαν για την 4η επιστρεπτέα και τις προηγούμενες.
Οι όροι που θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί πιθανότατα μέχρι την Παρασκευή θα προβλέπουν, σύμφωνα με πληροφορίες ότι ο μαθηματικός τύπος που θα εξάγει το ποσό που θα δικαιούται κάθε επιχειρηματίας θα είναι πιο αυστηρός ώστε να περιορίζει το διατιθέμενο ποσό.
Επίσης, το όριο της μείωσης του τζίρου θα είναι αυξημένο, σε σχέση με τις προηγούμενες φάσεις, που ήταν στο 20%. Για την 5η Επιστρεπτέα θα ληφθεί υπόψη η μείωση του τζίρου για το διάστημα από Σεπτέμβριο, μέχρι και Δεκέμβριο 2020, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, αλλά σχεδιάζεται να αυξηθεί σημαντικά, πάνω από το 20%, για να κατευθυνθεί η αποζημίωση σε όσους δέχτηκαν τα βαθύτερα πλήγματα από την πανδημία.
Με την αύξηση του ποσοστού της μείωσης των ακαθαρίστων εσόδων, θα αποκλειστούν αυτομάτως, όσοι «προσάρμοσαν» τα οικονομικά τους στοιχεία, για να φαίνεται μείωση του τζίρου κατά 20%. Επειδή δεν θα έχουν τη δυνατότητα διόρθωσης, θα μείνουν εκτός της Επιστρεπτέας Νο 5.
Παράλληλα θα αφαιρούνται τα ποσά που ελήφθησαν κατά τις προηγούμενες φάσεις, σίγουρα το ποσό της 4ης Επιστρεπτέας, με το ελάχιστο ποσό για τους δικαιούχους που θα απομένει να είναι στα 1.000 ευρώ.
Για όσους το ποσό που προκύπτει, για να λάβουν είναι πάνω από 5.000 ή 10.000 ευρώ, θα τους αφαιρούνται και τα ποσά που έλαβαν από τις προηγούμενες 4 Επιστρεπτέες.