Πολιτική

Χαρίτσης στο Συντονιστικό της Νέας Αριστεράς: Να κάνουμε ένα συνέδριο ουσιαστικής ανανέωσης


Τις εργασίες του Πανελλαδικού Μεταβατικού Συντονιστικού της Νέας Αριστεράς άνοιξε με την εισηγητική του ομιλία ο πρόεδρος της ΚΟ Αλέξης Χαρίτσης. « Σήμερα κλείνει ένας κύκλος και εκκινεί ένας άλλος. Κλείνει η πρώτη φάση της συγκρότησης του εγχειρήματός μας, της Νέας Αριστεράς, και περνάμε και επίσημα σε μια νέα περίοδο, κορύφωση της οποίας είναι το πρώτο μας συνέδριο », ανέφερε.

Ο Αλ. Χαρίτσης περιέγραψε τον στόχο του Πρώτου Συνεδρίου της Νέας Αριστεράς στις 7-10 Νοεμβρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας επιμένοντας στην ανάγκη της « ανανέωσης ».

Σε αυτό το πλάισιο κάλεσε τα μέλη και τα στελέχη της Νέας Αριστεράς να « ξεβολευτούν » : « Να φτιάξουμε τη Νέα Αριστερά. Ξέρετε, συχνά όλοι και όλες μας δίνουμε έμφαση στην Αριστερά. Και σωστά. Αλλά το κόμμα μας το ονομάσαμε Νέα Αριστερά. Η ανανέωση του εγχειρήματός μας είναι μια δύσκολη και αναγκαία διαδικασία. Αλλά δεν θα γίνει επειδή θα το λέμε. Θα γίνει επειδή θα το κάνουμε. Σας καλώ να ξεβολευτούμε. Όλες και όλοι μας. Από αδράνειες και νοοτροπίες ετών. Να σκεφτούμε και να πράξουμε ανάλογα ώστε η έννοια της συμμετοχής στις οργανώσεις μας να προσφέρει νόημα σε μας τους ίδιους και τους ανθρώπους που καλούμε σε αυτές ».

Ο Αλ. Χαρίτσης τάχθηκε σαφώς κατά της αναβολής του συνεδρίου. Επιπλέον εξήρε κείμενο των θέσεων της Νέας Αριστεράς που θα εγκριθεί στην διήμερη συνεδρίαση ως εισήγηση στο συνέδριο επισημαίνοντας τρία σημεία:

Πρώτον, τον τολμηρό απολογισμό της περιόδου 2014-2024. Έναν απολογισμό κριτικό και αυτοκριτικό που έχει στο επίκεντρό του το ζήτημα της σχέσης της ριζοσπαστικής Αριστεράς με το ερώτημα της κεντρικής πολιτικής και προφανώς και της εμπειρίας του ΣΥΡΙΖΑ που υπήρξε καθοριστική και για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη.

Δεύτερον, την πολιτική πρόταση της Νέας Αριστεράς που περιγράφει ένα κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο ανατροπής της Δεξιάς κυριαρχίας. Ένα μέτωπο που εκκινεί από την Αριστερά και στηρίζεται στην ανασυγκρότησή της και την ταυτόχρονη επεξεργασία του προγραμματικού της λόγου. Τρίτον, στις επιμέρους προγραμματικές επεξεργασίες χάρη στη συμμετοχή των δικτύων, με θέσεις για μια ευρεία γκάμα θεμάτων.

Σχετικά με τα υπόλοιπα κόμματα σημείωσε πως « η Νέα Δημοκρατία είναι ταυτόχρονα κυρίαρχη και ανασφαλής. Αναδιπλώνεται στον συντηρητισμό, κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά, επιτίθεται στα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα », ενώ « το ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε σε εκλογές κομματικού πατριωτισμού και ενός ανταγωνισμού όπου έλειπαν οι ιδεολογικές θέσεις και περίσσευαν οι προσωπικές στρατηγικές ».

« Ο ΣΥΡΙΖΑ », συνέχισε, « είναι στα όρια της αυτοδιάλυσης δια της αυτογελοιοποίησης που όμοιά της δεν έχουμε δει στη νεότερη πολιτική ιστορία », ενώ για το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25 είπε πως « ορθώνουν τείχη ιδεολογικής καθαρότητας και αυτοεπιβεβαίωσης ». « Η άκρα δεξιά, οργανώνεται, κερδίζει θέσεις, ασκεί πια ευδιάκριτα την επιρροή της στο πολιτικό σύστημα », κατέληξε.

Διαβαστε επισης