Μια επενδυτική πρωτοβουλία με πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στην οικονομία και την κοινωνία αποτελεί το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund) που ξεκινάει, άμεσα, τη δραστηριοποίησή του. Κι αυτό σε μία εποχή κατά την οποία οι 'Αμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα παρουσίασαν το 2017, εκρηκτική αύξηση 29,4% έναντι του 2016 αντιπροσωπεύοντας το ποσό των 3,6 δισ. ευρώ .
Το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund) είναι το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο τέτοιου τύπου που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη με δημόσιους πόρους και υλοποιείται, σε μια εποχή που ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, πρωτίστως οι καινοτόμες, είναι η εξασφάλιση ρευστότητας και η ανεύρεση κεφαλαίων.
Το Ταμείο, συγκροτήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) και εκτιμάται ότι θα συμβάλλει αποφασιστικά στη σύσταση νέων επιχειρήσεων, την υλοποίηση αξιόλογων επιχειρηματικών ιδεών και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.
Το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο εντάσσεται στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας, καθώς αποτελεί ένα εργαλείο εναλλακτικής ανεύρεσης κεφαλαίων για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων αλλά και επιχειρηματικών ιδεών με έμφαση σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας. Κύριοι στόχοι είναι η στήριξη της έρευνας, της καινοτομίας και της ενσωμάτωσής τους στην παραγωγική δραστηριότητα, η ενίσχυση της βιομηχανίας και την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, έχει επισημάνει σε ότι το EquiFund αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου και σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζει:
«Βασικό ζητούμενο είναι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) και κυρίως επιχειρήσεων καινοτομικού χαρακτήρα που μπορούν να παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, αλλά και η σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα. Για να το κάνουμε πράξη, προχωρήσαμε στη δημιουργία του EquiFund, δεσμεύσαμε πόρους από το ΕΣΠΑ και σε συνεργασία με το EIF, συγκροτήσαμε αυτό το σημαντικό, καινοτομικό εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα για υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων μέσω της συμμετοχής εξειδικευμένων επενδυτών στο κεφάλαιο της επιχείρησης, ενώ διευκολύνει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τις συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων, ανοίγοντας προοπτικές στις διεθνείς αγορές».
Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης διαθέτει στο Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Στο Ταμείο συμμετέχει το EIF με 60 εκατ. ευρώ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) με περίπου 40 εκατ. ευρώ από το Σχέδιο Γιούνκερ. Ιδιώτες επενδυτές συνεισφέρουν με πρόσθετους ίδιους πόρους. Έτσι τα συνολικά κεφάλαια που είναι διαθέσιμα προς τις επιχειρήσεις πλησιάζουν το 0,5 δισ. ευρώ.
Όπως προαναφέρθηκε, το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών είναι το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο τέτοιου τύπου που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη με δημόσιους πόρους. Μάλιστα, οι δημόσιοι πόροι που επενδύονται είναι ανακυκλούμενοι, δηλαδή μετά το πέρας της πρώτης επένδυσης επιστρέφουν στο Δημόσιο και επανεπενδύονται για τον ίδιο σκοπό. Έτσι δημιουργείται μια νέα σταθερή ροή χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας.
Σημειώνεται ότι ο κ. Χαρίτσης θα είναι κεντρικός ομιλητής στην ανοιχτή εκδήλωση για το EquiFund την Δευτέρα 16 Απριλίου 2018 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
Η εκδήλωση του EquiFund
Την Δευτέρα 16 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund) θα απευθυνθεί σε υφιστάμενους ή / και φιλόδοξους επιχειρηματίες οι οποίοι θα συναντηθούν και θα συζητήσουν με πιθανούς επενδυτές.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν όλοι οι συντελεστές του προγράμματος τόσο από την μεριά του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων με την συμμετοχή του διευθύνοντα σύμβουλου Πιέρ Λουίτζι Ζιλμπέρ, όσο και από την μεριά του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με την συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Αλέξη Χαρίτση, οι οποίοι εκπροσωπούν τους δύο θεμελιώδεις επενδυτές της πρωτοβουλίας EquiFund.
Στις συζητήσεις θα συμμετάσχουν όλες οι ομάδες που εξασφάλισαν χρηματοδότηση μέσω της διαδικασίας αξιολόγησης οι οποίες μαζί με επιτυχημένους επιχειρηματίες θα παρουσιάσουν τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες για start-ups και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παρέχει το πρόγραμμα.
Κεντρικές ομιλίες αναμένονται και από διεθνείς ομιλητές όπως ο Χαβιέρ Πέρεθ Τενέσα Ντε Μπλοκ, ιδρυτής και πρώην CEO της eDreams ODIGEO και ο σύμβουλος ψηφιακής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας Πολ Παπαδημητρίου ο οποίος θα είναι και ο κεντρικός παρουσιαστής του συνεδρίου.
Η εκδήλωση απευθύνεται σε ερευνητές, προπτυχιακούς / μεταπτυχιακούς / διδακτορικούς και μετά-διδακτορικούς φοιτητές, υφιστάμενους και επίδοξους επιχειρηματίες και καινοτόμες επιχειρήσεις που αναζητούν τρόπους υλοποίησης και χρηματοδότησης της επιχειρηματικής τους ιδέας.
Επενδύσεις
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι 'Αμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθαν για το 2017 σε 3.590,5 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 2.774,2 εκατομμύρια το 2016 (αύξηση 29,4%) ενώ σε ότι αφορά στο 2018 κυβερνητικά στελέχη έχουν σχολιάσει ότι αναμένεται έκρηξη των επενδύσεων. Πρωτοβουλίες λοιπόν όπως αυτή του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στην περαιτέρω ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Ο «χάρτης» των επενδύσεων για το 2017 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
- Όμιλος Μυτιληναίος: Το 2017 ανακοινώθηκε επένδυση ύψους 400 εκατ. ευρώ για 2η γραμμή παραγωγής αλουμίνας, ενώ στο Delphi Economic Forum τον Μάρτιο του 2018 ανακοίνωσε μελλοντικές επενδύσεις ύψους 2 δισ. μέσω 3 επενδυτικών κινήσεων. Επίσης, κατασκευή νέας μονάδας φυσικού αερίου από τη ΜΕΤΚΑ στο ενεργειακό κέντρο του Αγ. Νικολάου, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ.
- Philip Morris International: Ολοκληρώθηκε η επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ από την Παπαστράτος για την κατασκευή μονάδας παραγωγή νέου προϊόντος σε μόλις ένα χρόνο από την ανακοίνωση, δημιουργώντας 400 νέες θέσεις εργασίας.
- ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ: Επενδυτικό πλάνο ύψους 150 εκατ. ευρώ για τεχνολογικό εξοπλισμό και υποδομές με τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ. Υπογράφηκε επισήμως τον Δεκέμβρη του 2017.
- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Για το 2018, επένδυση 280 εκατ. ευρώ στον Υβριδικό Σταθμό Αμαρίου στην Κρήτη για παραγωγή καθαρής ενέργειας με αποθήκευση.
- Πλαστικά Θράκης: Νέες επενδύσεις για την ενίσχυση της παραγωγικής της δυναμικότητας προχωρά στη διετία 2017-2018 οι οποίες θα ανέλθουν στα επίπεδα των 28,8 εκατ. ευρώ.
- Fraport Greece: Μετά την ανάληψη των 14ων Περιφερειακών Αεροδρομίων (εφάπαξ τίμημα 1,23 δισ. ευρώ) έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου για την αναβάθμιση των αερολιμένων, ύψους 400 εκατ. ευρώ, ως το 2021.
- Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A: Εξαγόρασε το 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έναντι συνολικού τιμήματος 45 εκατ. ευρώ. Επενδύσεις εντός των επομένων ετών, ύψους 500 εκατ. ευρώ, για αναβάθμιση του τροχαίου υλικού.
- Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης: Το 67% του ΟΛΘ εξαγόρασε η κοινοπραξία Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Belterra Investments LTD και Terminal Link SAS (γαλλικός κολοσσός CMA) με τίμημα 231,926 εκατ. ευρώ. Συνολική αξία της συμφωνίας 1,1 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει εκτός από το τίμημα., υποχρεωτικές επενδύσεις 180 εκατ. την επόμενη επταετία, αναμενόμενα έσοδα του δημοσίου από τη σύμβαση παραχώρησης, μερίσματα και επιπρόσθετες επενδύσεις.
- ΟΛΠ: Επενδύσεις περίπου 500 εκ σχεδιάζονται για την επόμενη δεκαετία στο λιμάνι του Πειραιά.
- Αστέρας Βουλιαγμένης: Επένδυση 600 εκατ. ευρώ, στις 03/01/2018 υπογράφηκε η ΚΥΑ ώστε να ξεκινήσουμε επισήμως τα έργα.
-Costa Navarino: TEMES SA, επένδυση ύψους 250 εκατ. για την κατασκευή και λειτουργία πολυτελούς θέρετρου γκολφ- μια επέκταση στο εν λειτουργία Navarino Bay- έχει λάβει το πράσινο φως από τις αρμόδιες αρχές.
-Ίτανος ΓΑΙΑ: Τουριστικά καταλύματα και ειδικές τουριστικές υποδομές, προϋπολογισμού 267,7 εκατ. ευρώ, στη Σητεία Κρήτης. Έχει εκδοθεί Π.Δ. ΕΣΧΑΣΕ (ΦΕΚ 38/11.3.2016). Το ΣτΕ έκρινε πρόσφατα αρνητικά τις αιτήσεις ακύρωσης και ο Φορέας της Επένδυσης βρίσκεται στο στάδιο της σύνταξης της ΜΠΕ για το σύνολο του Έργου. Ενταγμένη στις στρατηγικές επενδύσεις.
-Kilada Hills: Παραθεριστικό Τουριστικό Χωριό και κέντρα θαλασσοθεραπείας (Spa), εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής, γήπεδο Golf και εμπορικά καταστήματα, προϋπολογισμό 418 εκατ. ευρώ, στην Αργολίδα. Έχει εκδοθεί Π.Δ. ΕΣΧΑΣΕ (ΦΕΚ 247/16.12.2015) και η επένδυση βρίσκεται στο στάδιο των εγκρίσεων της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το σύνολο του Έργου. Ενταγμένη στις στρατηγικές επενδύσεις. Αναμένεται να υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και του κυρίου του έργου, του ομίλου της Dolphin (σ.σ.: κατά τα πρότυπα των μεγάλων επενδύσεων σε Ελληνικό και Αφάντου), «για την παρακολούθηση και την εκτέλεση όλων των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών, καθώς και την προστασία και ανάδειξη αρχαιολογικών ευρημάτων στο πλαίσιο του έργου».
-Elounda Hills: Παραθεριστικό Τουριστικό Χωριό, παραθεριστικές κατοικίες, πλήθος εγκαταστάσεων εστίασης και αναψυχής στο Δήμο Αγ. Νικολάου Λασιθίου, Κρήτης, από τη MIRUM HELLAS. Από το συνολικό κόστος της επένδυσης των 408,49 εκατομμυρίων ευρώ, τα 50,4 εκατ. αφορούν στην αγορά γης και έχουν καταβληθεί, ενώ τα υπόλοιπα 358,09 αφορούν το κόστος κατασκευής και δημιουργίας υποδομών. Αναμένεται η υποβολή Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ενταγμένη στις στρατηγικές επενδύσεις.
-Sani/Ikos : Επένδυση ύψους 270 εκατ. ευρώ σε Κέρκυρα και Κω που ξεκίνησε με την εξαγορά τους το 2016, καθώς και σε συμπληρωματικά έργα σε υφιστάμενες μονάδες στη Χαλκιδική. Το Ikos Dassia στην Κέρκυρα ξεκινά τη λειτουργία του φέτος, ενώ το IKOS Kefalos στην Κω θα ξεκινήσει τη λειτουργία του την άνοιξη του 2019.