Στα 40 εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται το ύψος των ζημιών που προκάλεσε στο οδικό δίκτυο των Χανίων η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών. Η αποτίμηση της κατάστασης αλλά και η λήψη βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Χανιά παρουσία του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Βάλιας Βαγιωνάκη, δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας και υπηρεσιακών παραγόντων.
Κατά την σύσκεψη ο περιφερειάρχης Κρήτης γνωστοποίησε ότι η πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τονίζοντας παράλληλα ότι θα κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες προκειμένου να αντιμετωπισθούν και να αποκατασταθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει.
«Έχουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, αλλά πρέπει να "τρέξουν" οι μελέτες, ώστε να προχωρήσουμε σε ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό. Έχω μιλήσει με τους γραμματείς των συναρμόδιων υπουργείων και ευελπιστώ ότι το ποσό που θα πάρουμε θα είναι μεγάλο», επεσήμανε κατά την σύσκεψη ο περιφερειάρχης Κρήτης.
Από την πλευρά της η βουλευτής Βάλια Βαγιωνάκη επεσήμανε: «Υπάρχει άμεση ανάγκη καταγραφής της κατάστασης και εν συνεχεία να δούμε πως θα προχωρήσουμε. Δε νομίζω ότι η αποκατάσταση μπορεί να είναι άμεση, χρειάζεται αρκετή δουλειά. Πρέπει όμως να έχουμε σοβαρές μελέτες, ώστε να υπάρχει μία σταθερότητα στο μέλλον. Σαν βουλευτές, συντρέξαμε σε κάθε προσπάθεια και θα συμπαρασταθούμε στην τοπική αυτοδιοίκηση και στους πολίτες, να προστρέξουμε και να πιέσουμε για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά αυτές οι καταστάσεις».
Ο παριστάμενος στην σύσκεψη αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης καθώς και οι δήμαρχοι των πληγεισών περιοχών μίλησαν για σημαντικές ζημιές στο δημοτικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, επεσήμαναν ότι πολλές περιοχές είναι αποκλεισμένες και δεν υπάρχει πρόσβαση, ενώ ζημιές έχουν αναφερθεί σε υποδομές, δίκτυα και καλλιέργειες. Όπως τόνισε κατά την σύσκεψη ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, «θα κινηθούμε με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Σήμερα η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε να κατευθυνθούν 250.000 ευρώ από το αποθεματικό του δήμου για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες».
Για ανυπολόγιστες ζημιές και καταστροφές στην περιοχή του έκανε λόγω ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης. «Οι ζημιές και οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες. Δρόμοι δεν υφίστανται, χωριά είναι αποκλεισμένα, γέφυρες έχουν φύγει, δεν υπάρχει σύνδεση με πολλά σημεία. Δεν είναι μόνο να φύγουν τα χώματα και οι πέτρες, αλλά πλέον έχουν "εξαφανιστεί" ολόκληροι δρόμοι. Χρειάζονται με έναν απλό υπολογισμό για βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις περίπου 700.000», υποστήριξε.
Την ανάγκη οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών να κινηθούν άμεσα τόνισαν οι δήμαρχοι Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης και Σφακίων Γιάννης Ζερβός. Μετά το τέλος της σύσκεψης ο περιφερειάρχης και συμμετέχοντες σε αυτήν επισκέφθηκαν πληγείσες περιοχές. Όσο αφορά τις ζημιές που υπέστησαν επιχειρήσεις και ιδιώτες ήδη από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων ανακοινώθηκε ότι ξεκινούν οι διαδικασίες για την δήλωση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων. Aντίστοιχες διαδικασίες για ζημιές στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο κινούν και οι δήμοι των πληγεισών περιοχών.
Πηγή: ΑΠΕ