Πολιτική

Χάνεται παραγωγικότητα $2 τρισ. λόγω κλιματικής αλλαγής!


Σε απώλεια 2 τρισ. δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία ως το 2030 μπορεί να οδηγήσει η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγικότητα, καθώς σε χώρες χαμηλότερου εισοδήματος έχει ήδη μειώσει τις ημέρες εργασίας, ενώ οι χώρες που συνεισφέρουν λιγότερο στην υπερθέρμανση του πλανήτη καταλήγουν να επηρεάζονται πιο αρνητικά. 

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, οι ώρες εργασίας στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας έχουν ήδη μειωθεί κατά 15% με 20% λόγω της υπερβολικής ζέστης και το ποσοστό αυτό ενδέχεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 30 χρόνια. 

Η καταπόνηση από τη ζέστη καθιστά δυσκολότερη τη διατήρηση της ίδιας έντασης εργασίας από τον εργαζόμενο, μειώνοντας την ταχύτητά του και δημιουργώντας ανάγκη για περισσότερη ξεκούραση σε βιομηχανίες εντατικής εργασίας. 

Οι μεγάλες οικονομίες, οι οποίες έχουν μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την κλιματική αλλαγή, έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσαρμοστούν στη μειωμένη παραγωγικότητα. Για παράδειγμα, τα εργοστάσια μπορούν να επενδύουν σε εναλλακτικές μεθόδους ψύξης των μηχανημάτων τους και οι μεγαλύτερες εταιρείες μπορούν να προσαρμόζουν ευκολότερα τις βάρδιες των εργαζομένων. 

Ωστόσο, οι χώρες χαμηλότερου εισοδήματος θα βιώσουν ταχύτερα και εντονότερα την αυξανόμενη οικονομική επιβάρυνση, καθώς οι θέσεις εργασίας χαμηλών δεξιοτήτων, χαμηλής αμοιβής και υψηλής έντασης πλήττονται πιο σοβαρά από τη θερμική καταπόνηση. 

Το φαινόμενο αυτό μπορεί να επηρεάσει έως και 43 χώρες έως το 2030, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδονησίας και της Μαλαισίας, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών. 

Ενδεικτικά, το ΑΕΠ της Κίνας μπορεί να μειωθεί κατά 1% ως το 2030 και της Ινδονησίας κατά 6%.