Η αύξηση των μεριδίων αγοράς έχει φουσκώσει περαιτέρω τις προσδοκίες των ιδιωτικών εταιρειών προμήθειας για δυναμική είσοδο στη λιανική αγορά, εν όψει των αναμενόμενων θεσμικών αλλαγών με στόχο τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% της αγοράς ως το 2020. Έντονο ενδιαφέρον έχουν και αρκετοί παίκτες, όπως ο ΟΤΕ, τα ΕΛΤΑ και η EΥΔΑΠ.
Οι προσφορές και οι χαμηλότερες τιμές οδηγούν πολλούς καταναλωτές στο να αλλάξουν εταιρεία προμήθειας. Ηδη, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, περίπου 520.000 μετρητές κατανάλωσης ρεύματος άλλαξαν χέρια... και από τη ΔΕΗ πέρασαν σε ιδιωτικές εταιρείες. Τον περασμένο Μάρτιο το μερίδιο της δημόσιας επιχείρησης σε μέση, χαμηλή και υψηλή τάση έχει υποχωρήσει στο 92,78%, με το υπόλοιπο 7,22% να μοιράζονται επτά εταιρείες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία Απριλίου του ΛΑΓΗΕ η ΔΕΗ συνέχισε να χάνει μερίδια αγοράς έναντι των εναλλακτικών παρόχων χάνοντας άλλο 1,38% στην λιανική. Πλέον το ποσοστό της έχει περιοριστεί στο 91,4% με τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς στους εναλλακτικούς να κατέχονται πλέον από Ηρων (2,42%), Elpedison (2,13%) και Protergia (1,91%).
Οι εναλλακτικοί πάροχοι στοχεύουν, κυρίως, τους επιχειρηματικούς καταναλωτές Μέσης Τάσης, δημιουργώντας ανταγωνιστικά τιμολόγια έναντι της ΔΕΗ, η οποία διατηρεί υψηλές τιμές. Το στοίχημα αυτό το έχουν κερδίσει, αφού το μερίδιο τους ξεπερνά το 10% και προβλέπεται να αυξηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Στους καταναλωτές στη Χαμηλή Τάση, δηλαδή στους οικιακούς και εμπορικούς πελάτες η διείσδυση παραμένει πολύ χαμηλή. Για να κερδίσουν τα νοικοκυριά, οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει καμπάνιες προσέλκυσης, με προσφορές για τους νέους συνδρομητές.
Αυτό, όμως, που περιμένουν οι τρίτοι παίκτες για να διεκδικήσουν σημαντικά μερίδια στην αγορά είναι οι δημοπρασίες ηλεκτρισμού, που το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές βρίσκονται σε εξέλιξη και τα νέα μέτρα αποσκοπούν στην εξασφάλιση της πρόσβασης τρίτων σε φθηνότερη ηλεκτροπαραγωγή.
Η διασφάλιση της πρόσβασης τρίτων στον λιγνίτη αποτελεί πάγιο αίτημα της Ευρωπαικής Επιτροπής τα τελευταία χρόνια για να απελευθερωθεί στην πράξη η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής ρεύματος χρησιμοποιούν τώρα ως καύσιμο μόνον το φυσικό αέριο και η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου είχαν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των εισαγωγών ρεύματος.