Η αναδιάρθρωση των δεικτών της Morgan Stanley (MSCI) προκάλεσε σήμερα "έκρηξη" συναλλαγών στο ΧΑ, αλλά δεν βοήθησε την αγορά να "σταθεί στα πόδια της". Με... "αστρονομικό" ημερήσιο τζίρο 384(!) εκατομμυρίων ευρώ η διολίσθηση συνεχίστηκε, πολλές μετοχές όλων των κλάδων κατέγραψαν σοβαρές απώλειες και ο ΓΔ μπήκε στη "διακεκαυμένη ζώνη".
Επιτείνεται η αβεβαιότητα για τη συνέχεια, καθώς σε δοκιμασία τίθενται πλέον κρίσιμες ισχυρές στηρίξεις, ενώ στις διεθνείς αγορές το κλίμα επιδεινώνεται μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη, που αποδυναμώνουν τα σενάρια μείωσης των επιτοκίων από τον Ιούνιο.
Το βασικό πρόβλημα στο ΧΑ είναι πλέον η απουσία ισχυρών καταλυτών, που θα διαμόρφωναν νέες προσδοκίες και θα έδιναν ώθηση για το επόμενο βήμα ανάκαμψης-ανόδου. Τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται είναι θετικά, αλλά όχι πλέον ικανά να δώσουν "καύσιμα" στην αγορά, δεδομένου ότι και οι αποτιμήσεις έχουν αυξηθεί πολύ το τελευταίο δίμηνο.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι και οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές δεν είναι ευνοϊκές. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει ακόμη ανοδική δυναμική. Αυτό θα επηρεάσει ασφαλώς τις αποφάσεις της ΕΚΤ όσον αφορά τα επιτόκια.
Αρνητική επίδραση στις αγορές αναμένεται από την "βροχή" εκδόσεων κρατικών ομολόγων που θα πραγματοποιηθούν στην Ευρώπη τον επόμενο μήνα, προκαλώντας "αφαίμαξη" 450 δισ. ευρώ.
Κατά τις εκτιμήσεις αναλυτών, ο ΓΔ θα αναζητήσει ισορροπίες σε χαμηλότερα επίπεδα. Κρίσιμη θεωρείται η περιοχή των 1.425-1.417 μονάδων, που αποτελεί ζώνη στήριξης και μπορεί να αποδειχθεί "ανάχωμα" στην πτώση.
Η μεταβλητότητα θα διατηρηθεί και μπορεί να αυξηθεί, λόγω της αβεβαιότητες που προκαλούν οι επικείμενες ευρωεκλογές και υπό την επίδραση του αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές.
Μετοχές και δείκτες
Οι χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν σήμερα σε μικρό εύρος διακύμανσης, αλλάζοντας πολλές φορές κατεύθυνση.
Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,56%κλείνοντας στις 1.431,84 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε από +0,06% (στις 1.440,78 μονάδες) μέχρι -0,58% (στις 1.431,53).
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 0,82%, τερματίζοντας στις 3.454,08 μονάδες. Αλμα +1,42% πραγματοποίησε ο δείκτης των mid caps, βοηθούμενος από τη μεγάλη άνοδο της Intracom (+6,8%), Intralot (+5,4%) και του ΟΛΠ (+4%).
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό -1,50% και έκλεισε με απώλειες 1,29%. Συνεχίστηκε η αργή κούρσα της Optima (2%), που είναι "μαζεμένη" και απολύτως ελεγχόμενη μετοχή. Ακολούθησε η Τρ. Ελλάδος με +1,8%. Στο κόκκινο Εθνική -1,7%, Alpha -1,5%, Eurobank -1,1%, Πειραιώς -0,7%. Αμετάβλητη η Attica Bank.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισαν τα χαρτιά του ομίλου Στασινόπουλου/Βιοχάλκο: Cenergy +3,8%, Βιοχάλκο +3,4%,. Ακολούθησαν Ελλάκτωρ +2,2%, ΕλβαλΧαλκόρ +1%, ΕΛΠΕ +0,8%..
Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν: Motor Oil -2,4%, Jumbo -2,2%, Τιτάν και ΟΤΕ -2%, Autohellas -1%.