Σε καθοδική τροχιά παραμένει το χρηματιστήριο και ο πήχυς των προσδοκιών χαμηλώνει, μετά από μία εβδομάδα έντονης μεταβλητότητας και σημαντικών απωλειών. Επιτείνεται η αβεβαιότητα για την βραχυχρόνια πορεία της αγοράς, καθώς διαψεύδονται οι προβλέψεις για μετεκλογικό ράλι, ενώ το αγοραστικό ενδιαφέρον εξασθενεί και ο τζίρος περιορίζεται.
Στα 5 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης που εξανεμίσθηκαν την πρώτη μετεκλογική εβδομάδα, προστέθηκαν σήμερα νέες απώλειες, καθώς τα περισσότερα blue chips κινήθηκαν πτωτικά. Πάντως η εικόνα βελτιώθηκε στο δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης, όταν μετοχές και δείκτες ανέκαμψαν σταδιακά.
Καλύτερο κλίμα στην αγορά ομολόγων, όπου οι τιμές ενισχύθηκαν – οι αποδόσεις αντιστοίχως υποχώρησαν, ενόψει της νέας εξόδου της χώρας στις χρηματαγορές με έκδοση 7ετούς χρεογράφου.
Οι αγορές αναμένουν τώρα τις κινήσεις της κυβέρνησης στα μέτωπα της φορολογίας, των επενδύσεων και των τραπεζών, όπου μείζον πρόβλημα παραμένουν τα κόκκινα δάνεια. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και οι επικείμενες συζητήσεις με τους δανειστές για ζητήματα που συναρτώνται με τους δημοσιονομικούς στόχους και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Μετοχές και δείκτες
Στο χρηματιστήριο, ένδειξη επιφυλακτικότητας και στάσης αναμονής από πλευράς ξένων funds αποτελεί η μείωση του ημερήσιου τζίρου, ο οποίος ανήλθε σήμερα σε 46,6 εκατ. ευρώ – πολύ μικρότερος από τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας. Αντίθετα, ελπίδες σταθεροποίησης-ανάκαμψης δημιουργεί η ανοδική αντίδραση που εκδηλώθηκε ενδοσυνεδριακά, εξωραϊζοντας την τελική εικόνα στο ταμπλό.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι -2,09% στις 840,42 μονάδες, τεστάροντας την αντοχή της πρώτης βραχυχρόνιας στήριξης. Τερμάτισε στις 851,28 μονάδες, με απώλειες 0,82%. Αναλυτές εκτιμούν ότι στα επίπεδα αυτά μπορεί να βρεί πρόσκαιρα ισχυρή στήριξη.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,75% στις 2.114,22 μονάδες.
Σε μεγάλο εύρος διακύμανσης κινήθηκε ο τραπεζικός δείκτης: Πήγε αρχικά +1,66%, «βούτηξε» στη συνέχεια στο -2,10% και τερμάτισε -0,50%. Από τις μετοχές του κλάδου θετικό πρόσημο διατήρησε μόνον η Alpha (+0,3%). Κατά σειρά απωλειών Τρ. Πειραιώς -3,8%, Attica Bank -2,2%, Eurobank -0,3%. Χωρίς ουσιαστική μεταβολή η Εθνική.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο Σαράντης και Lamda και ΑΔΜΗΕ +1,3%, Jumbo +1,2%, ΟΠΑΠ +0,3%.
Στον αντίποδα Τιτάν -4,4%, ΟΛΠ -4,2%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -3,4%, ΔΕΗ -3,4%, Cenergy -2%, Coca-Cola -1,5%.