Αγορές

Χαμηλοί τόνοι στο χρηματιστήριο -Εικόνα σταθεροποίησης


Οριακά σε αρνητικό έδαφος κινούνται σήμερα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, ενώ συνεχίζται η διολίσθηση των τραπεζικών μετοχών και ο κλαδικός τους δείκτης χάνει περίπου 0,75%. Σε μέτρια-χαμηλά επίπεδα η συναλλακτική κίνηση και ο τζίρος, στοιχείο που υποδηλώνει επιφυλακτικότητα και στάση αναμονής από πλευράς διεθνών χαρτοφυλακίων.

Η εικόνα στο ταμπλό συνηγορεί μάλλον σε σταθεροποίηση παρά σε αρχή διόρθωσης. Το ενδιαφέρον έχει μετατοπισθεί σε μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, που εμφανίζουν προοπτικές και "υπόσχονται" υψηλές μεσοβραχυχρόνιες αποδόσεις.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στις επιχειρηματικές εξελίξεις, που περιλαμβάνουν deals εξαγορών, συνεργασίες και επενδυτικά projects. Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται το placement μετοχών των ΕΛΠΕ (HelleniQ Energy), όπου το Δημόσιο και ο όμιλος Λάτση θα διαθέσουν συνολικό ποσοστό 10%-12% της εταιρείας. Αναμένεται να ξεκινήσει μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης και να ολοκληρωθεί αύριο. Η τιμή διάθεσης που θα διαμορφωθεί, θα έχει σημαντική επίδραση στην "ψυχολογία" της αγοράς.

Κλίμα αναμονής και επιφυλακτικότητας επικρατεί και στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια. Στην Ευρώπη οι βασικοί δείκτες (DAX, CAC40 και FT100)  καταγράφουν οριακές απώλειες 0,20%.

Καλύτερη εικόνα στα ομόλογα, που ενισχύονται και σήμερα. Περίπου 4 μονάδες βάσης υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς ελληνικού, που κυμαίνεται γύρω στο 3,33%, ενώ πριν από μία εβδομάδα ήταν 3,70%.

Αντίθετα, συνεχίζεται για τρίτη ημέρα το ράλι των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που έχει φέρει την απόδοση του 10ετούς στα χαμηλά 18μήνου (στο 3,34%).

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ η οι βασικοί δείκτες ξεκίνησαν με εναλλαγές προσήμου και τώτα υποχωρούν οριακάς.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό +0,16%, γύρισε στο -0,21% και τώρα βρίσκεται στις 1.272,6  μονάδες με οριακή μεταβολή -0,08%.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει επίσης 0,08% στις 3.074,5 μονάδες.Στο -0,20% ο δείκτης των mid caps, όπου πολλές μετοχές προσελκύουν αγοραστικό ενδιαφέρον και ενισχύονται.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε καθοδικά μέχρι -1,23% και τώρα υποχωρεί κατά 0,75%. Με θετικό πρόσημο Attica Bank +1,3% και Alpha +0,3%. Στο κόκκινο Eurobank -1,7%, Optima -1,2%, Εθνική, Πειραιώς και Τρ. Ελλάδος.-0,7%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips προηγούνται τα Jumbo με +2,4%. Ακολουθούν Aegean και Ελλάκτωρ +1,2%, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΕλβάλΧαλκόρ +0,7%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι Σαράντης -1,9%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,2%, Autohellas -1%, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο,  Τιτά και ΕΥΔΑΠ -0,8%.

Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχωρίζουν με σημαντική άνοδο και μεγάλους όγκους συναλλαγών οι Κορδέλου +14,5%, ΚΛΜ +5,8%, Ξυλεμπορία +5,3%, Lavipharm +3,7% (με συναλλαγές 592 χιλ. τμχ,).

Διαβαστε επισης