Η επιδείνωση του χρηματιστηριακού κλίματος διεθνώς και οι αβεβαιότητες που ανακύπτουν στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, προκαλούν χαμηλό βαρομετρικό στο ΧΑ. Η ελληνική αγορά ήταν ούτως ή άλλως ώριμη για διόρθωση, μετά από τρεις εβδομάδες ανόδου με σημαντικά κέρδη - ιδιαιτερα στις τραπεζικές μετοχές. Η αναμενόμενη τεχνική διόρθωση παίρνει τώρα μεγαλύτερης διαστάσεις λόγω της συγκυρίας .
Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι βασικοί δείκτες, διασπώντας κρίσιμες βραχυχρόνιες στηρίξεις. Η τεχνική εικόνα επιδεινώνεται και οι προοπτικές γίνονται εξαιρετικά αβέβαιες, ενώ το ρίσκο αυξανεται.
Ανάλογη εικόνα διαμορφώνεται και στις μεγάλες διεθνείς αγορές, όπου κυριαρχούν οι ανησυχίες για την πορεία των επιτοκίων, μετά την εκτόξευση της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου πάνω από το 3%, σε ρεκόρ τετραετίας.
Επιφυλακτικοί για τη συνέχεια εμφανίζονται χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές, εκτιμώντας ότι το αρνητικό κλίμα θα διατηρηθεί τις επόμενες μέρες και ότι η μεταβλητότητα θα είναι αυξημένη, παρά την συρρίκνωση του ημερήσιου τζίρου και του όγκου συναλλαγών.
Το ΧΑ αναμένει τώρα τα αποτελέσματα της άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup την Παρασκευή, όπου θα εξετασθεί η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης και θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της ελάφρυνσης χρέους.
Την επόμενη εβδομάδα, καταλυτική επίδραση μπορεί νε έχει στην αγορά η δημοσιοποίηση στοιχείων για την έκβαση των τραπεζικών stress test.
Μετοχές και δείκτες
Προς το παρόν στο χρηματιστήριο κυριαρχεί η επιφυλακτικότητα, η οποία αποτυπώνεται στον χαμηλό ημερήσιο τζίρο - μόλις 39,2 εκατ. ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση.
Η αλλαγή κλίματος και οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών έδωσαν σήμρα κατεύθυνση στην αγορά.
Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στις 825,93 μονάδες, με απώλειες 1,39%. Εχει διασπασθεί λοιπόν η πρώτη βραχυχρόνια στήριξη στις 831 μονάδες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες περαιτέρω διολίσθησης.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 1,65% στις 2.125,35 μονάδες. Κατά 0,77% υποχώρησε ο FT Mid 40 των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό -2,98% και έκλεισε -2,38%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου, πλήν της Τρ. Ελλάδος (+0,3%). Attica Bank -10,3%, Εθνική -4%, Alpha και Πειραιώς -2,4%, Eurobank -0,5%.
Με αρνητικό πρόσημο και τα περισσότερα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. ΑΔΜΗΕ +1,3%, Τιτάν +0,7%, ΤΕΝΕΡΓΑ +0,3%, ΟΠΑΠ +0,1%.
Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες : Σαράντης -4,1%, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ και Jumbo -2,7%, Βιοχάλκο και Coca-Cola --2,5%, ΔΕΗ -2,4%.