Το χρηματιστηριακό κλίμα επιδεινώνεται και οι βασικοί δείκτες του ΧΑ κινήθηκαν σήμερα πτωτικά για τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση χάνοντας έως και 1,54%, ενώ στις διεθνείς αγορές επικρατεί αβεβαιότητα και η μεταβλητότητα αυξάνεται.
Καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος η επαπειλούμενη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, που μπορεί να στείλει στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου, προκαλώντας “βραχυκύκλωμα” στην παγκόσμια οικονομία.
Πρόσθετος αρνητικός καταλύτης στο ΧΑ η διάψευση των ενδείξεων και των προσδοκιών για το placemrnt της Εθνικής. Με την μείωση της ανώτατης τιμής διάθεσης φάνηκε ότι οι πληροφορίες που διοχετεύονταν για προσφορές δισεκατομμυρίων κοντά στο ανώτατο όρο τιμών, ήταν... “φούμαρα” για εσωτερική κατανάλωση και για δημιουργία θετικού κλίματος.
Αν υπήρχαν πράγματι τόσο πολλές προσφορές σε υψηλές τιμές, δεν θα αναγκάζονταν το ΤΧΣ να αναπροσαρμόσει το άνω όριο από τα 7,95 στα 7,60 ευρώ.
Εν πάση περιπτώσει το κλίμα στο ΧΑ δεν ήταν ούτως θετικό τις τελευταίες μέρες και το θέμα με την Εθνική προστέθηκε σαν “κερασάκι στην τούρτα”
Ρευστό σκηνικό
Οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές προσπαθούν να βρουν κατεύθυνση, εν μέσω προσδοκιών για νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ και ανησυχιών για τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή. Τα πρωινά κέρδη εξανεμίστηκαν και οι βασικοί δείκτες βρίσκονται τώρα στο κόκκινο με μικρές απώλειες.
Ρευστό σκηνικό στη Wall Street, όπου οι δείκτες κινούνται σε μικρό εύρος διακύμανσης με εναλλαγές προσήμων.
Πιέσεις εκδηλώνονται στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, όπου ρευστοποιούνται κέρδη μετά το χθεσινό μινι ράλι.
Μετοχές και δείκτες
Αρνητική ένδειξη για τη δυναμική του ΧΑ και τις βραχυχρόνιες προοπτικές του είναι το γεγονός ότι η πτώση συντελείται με αυξημένο όγκο συναλλαγών και μεγάλο τζίρο. Ο συνολικός τζίρος εκτοξεύτηκε σήμερα στα 197,7 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 69,7 εκατ. σε μεταβιβάσεις πακέτων.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα θα είναι έντονη, ώσπου να επανατοποθετηθεί η ρευστότητα που αποσύρθηκε για να μπει στο placement της Εθνικής και θα μείνει τελικά αδιάθετη. Ανοδική αντίδραση αναμένεται στις δύο επόμενες συνεδριάσεις, με πρώτο στόχο την επιστροφή του ΓΔ στην περιοχή των 1.450 μονάδων.
Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε σήμερα στις 1.428,81 μονάδες, υποχωρώντας κατά 1,26%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε χαμηλό -1,60% στις 1.423,93 μονάδες.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 1,49% κλείνοντας στις 3.457,46 μονάδες. Στο -1,21% ο δείκτης των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι -2,06% και τερμάτισε με απώλειες 1,54%. Αμετάβλητη η Εθνική, στο κόκκινο όλες οι άλλες μετοχές του κλάδου. Attica Bank -5%, Alpha -3%, Eurobank -2,3%, Πειραιώς -1,8%, Τρ. Ελλάδος -1,1%, Τρ. Κύπρου --0,9%, Optima -0,3%.
Στο κόκκινο 18 από τα 21 εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν: Aegean -3,7%, Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ -3,1%, ΕλβαλΧαλκόρ -2,6%, Βιοχάλκο -2,5%, ΟΤΕ -2,2%, ΔΕΗ και Cenergy -2%, Jumbo -1,9%,Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,5%.