Αγορές

Χαμηλό βαρομετρικό στις αγορές, «βαρυχειμωνιά» στο ΧΑ


Η «βαρυχειμωνιά» που ενέσκηψε ξαφνικά στις διεθνείς αγορές, επηρεάζει άμεσα το ελληνικό χρηματιστήριο, προκαλώντας περαιτέρω επιδείνωση κλίματος και επιτάχυνση των εκροών κεφαλαίων. Με μεγάλες απώλειες ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση, στο απόηχο του χθεσινού sell-off στη Wall Street που προκαλεί νέο κύμα ανησυχιών και έντονους κλυδωνισμούς στις αγορές.

Στον προβληματισμό για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών – που ήταν μέχρι τώρα η βασική αιτία (ή μόνον η αφορμή) της μεγάλης πτώσης – προστίθενται τώρα οι φόβοι μιάς επικείμενης μεγάλης διόρθωσης στις διεθνείς αγορές, που θα προκαλέσει τσουνάμι παρενεργειών  στα περιφερειακά χρηματιστήρια και στις αγορές ομολόγων.

Για μεγάλη διόρθωση προειδοποίησε εμμέσως χθες η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας ότι οι τιμές των μετοχών είναι «εξαιρετικά υψηλές». Περίπου ταυτόσημο ήταν το μήνυμα του προέδρου Τραμπ, που είδε στη χθεσινή «βουτιά» του Dow Jones  μια «αναμενόμενη, φυσιολογική διόρθωση» και επέκρινε σφοδρότατα την Fed για την πολιτική επιτοκίων.

Η προοπτική ανόδου των επιτοκίων και του κόστους χρήματος διεθνώς, είναι μία ακόμη εν δυνάμει απειλή για τα χρηματιστήρια και τις αγορές ομολόγων, αυξάνοντας το ρίσκο ιδιαίτερα σε αναδυόμενες αγορές όπως η ελληνική.

Στο ΧΑ ο συνδυασμός διεθνών εξελίξεων και εσωτερικών προβλημάτων διαμορφώνει πλέον μία εξαιρετικά αρνητική βραχυχρόνια συγκυρία, που δεν δικαιολογεί αισιόδοξες προβλέψεις για την περαιτέρω πορεία.
 Οι ανησυχίες αποτυπώνονται  στη συμπεριφορά  διεθνών χαρτοφυλακίων, που συνεχίζουν  τις ρευστοποιήσεις, ή/και ανοίγουν νέες θέσεις short.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι τιμές των συμβολαίων επί τραπεζικών μετοχών στα Παράγωγα υποχωρούσαν κατά 4%-5% πριν αρχίσει η συνεδρίαση στο ΧΑ. Εν συνεχεία, μετά το άνοιγμα της αγοράς διατηρείται μια σημαντική απόκλιση από τις τιμές των συγκεκριμένων μετοχών, που υποχωρούν κατά 1%-1,5%

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε -3,86% στα πρώτα λεπτά των συναλλαγών και  τώρα έχει ανακάμψει στο -1,20%.

Απώλειες 1,15% καταγράφει και ο Γενικός Δείκτης στις 618,5 μονάδες.

Ο FTASE της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί επίσης κατά 1,15% στις 1.620 μονάδες.

Μόνον 2 από τις 25 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης κινούνται με θετικό πρόσημο: Grivalia +0,6%, Aegean +0,3%. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν: Βιοχάλκο -3,5%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -3%,  Eurobank -2,8%, Φουρλής -2,5%, ΟΤΕ-2,3%, Μυτιληναίος 2%, Εθνική Τράπεζα -1,8%.

Διαβαστε επισης