Τράπεζες

Χαμηλά ο πήχυς για εισπράξεις από «κόκκινα» δάνεια


Την ώρα η κυβέρνηση και οι τράπεζες προετοιμάζουν την επιτάχυνση της μείωσης των προβληματικών δανείων, ενόψει και των stress tests του 2020, τα fund με εξειδίκευση στην τοποθέτηση κεφαλαίων σε χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων βάζουν πολύ χαμηλά τον πήχυ των αναμενόμενων εισπράξεων και πάντως πολύ χαμηλότερα από το ύψος στο οποίο τον τοποθετούν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, η Eurobank, που βρίσκεται πιο μπροστά από όλες τις τράπεζες στην προώθηση της στρατηγικής της για την εξυγίανση του ισολογισμού, αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πώληση της θυγατρικής της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων, Financial Planning Services, επειδή δεν έχει καταφέρει να συμφωνήσει με την αμερικανική εταιρεία επενδύσεων PIMCO για την αποτίμηση της FPS.

Σύμφωνα με το Reuters, η αρχική προθεσμία που είχε τεθεί, για το κλείσιμο της συμφωνίας ως τις 30 Σεπτεμβρίου, παρήλθε χωρίς να ολοκληρωθεί το deal και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Την 1η Ιουλίου, η PIMCO είχε επιλεγεί, κατόπιν διαδικασίας υποβολής προσφορών, ως προτιμώμενος υποψήφιος αγοραστής της FPS.

Στο τρίμηνο που μεσολάβησε, σύμφωνα με το πρακτορείο, οι δύο πλευρές δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν για το τίμημα της συναλλαγής, καθώς η Eurobank φέρεται να αποτιμά την αξία της FPS στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ η PIMCO «πολύ χαμηλότερα».

Τραπεζικές πηγές σχολίαζαν στο Σin ότι στη ρίζα του προβλήματος που έρχεται και πάλι στην επιφάνεια, με αφορμή αυτή τη διαπραγμάτευση της Eurobank με την PIMCO βρίσκεται η εδραιωμένη πεποίθηση στους περισσότερους εξειδικευμένους επενδυτικούς ομίλους της διεθνούς αγοράς ότι οι ανακτήσεις που θα επιτύχουν οι ελληνικές τράπεζες από τα «κόκκινα» δάνεια θα είναι πολύ χαμηλότερες από τις προβλέψεις των τραπεζικών διοικήσεων.

Οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων γνωρίζουν την προβληματική κατάσταση της ελληνικής Δικαιοσύνης και το γενικότερο αναποτελεσματικό πλαίσιο που διέπει την είσπραξη απαιτήσεων στην Ελλάδα και οδηγεί σε πολύ μακρές διαδικασίες είσπραξης, οι οποίες έχουν υψηλό κόστος για όποιον αγοράζει προβληματικά δάνεια και πρέπει να δεσμεύει κεφάλαια για μεγάλη χρονική περίοδο.

Ο προβληματισμός αυτός συμπυκνώνεται στις διαφορές που έχουν ανακύψει ανάμεσα στην Eurobank και την PIMCO, καθώς η αποτίμηση της FPS είναι συνδεδεμένη με το ύψος των προμηθειών που θα εισπράξει από τη διαχείριση προβληματικών δανείων της Eurobank και το ύψος των προμηθειών συνδέεται, με τη σειρά του, με τα ποσά που θα ανακτηθούν και τους ρυθμούς της ανάκτησης.

Οι τράπεζες δεν έχουν το πάνω χέρι σε αυτή τη διαδικασία απόσχισης των εισπρακτικών τους τμημάτων και μεταφοράς τους στον έλεγχο τρίτων επενδυτών, καθώς έχουν  μπροστά τους μεγάλες συναλλαγές τιτλοποίησης προβληματικών δανείων, με ή χωρίς τις κρατικές εγγυήσεις από το σχέδιο «Ηρακλής», για τις οποίες είναι προαπαιτούμενο, προκειμένου να γίνουν οι συναλλαγές με καλούς όρους, να έχει ανατεθεί η διαχείριση των δανείων σε ανεξάρτητο, εξωτερικό φορέα διαχείρισης απαιτήσεων.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη προχωρήσει στην απόσχιση της δικής της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων, που πλέον ελέγχεται από την Inrum, ενώ η διαπραγμάτευση της Eurobank με την PIMCO παρακολουθείται με μεγάλο ενδιαφέρον από την τραπεζική αγορά, καθώς θα αποτελέσει τον οδηγό για αντίστοιχες συναλλαγές, που θα πρέπει να κάνουν η Εθνική και η Alpha.