Οικονομία

Χαλάρωση της θηλιάς του χρέους σχεδιάζει η Κομισιόν


Σχέδιο για χαλάρωση της θηλιάς του χρέους που σφίγγει εδώ και πολλά χρόνια την Ελλάδα, προσφέροντάς της τα περιθώρια για μεγαλύτερη ευελιξία σε μακροοικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο, επεξεργάζεται η Κομισιόν

Η Ελλάδα είναι η χώρα με το υψηλότερο χρέος στην Ευρωζώνη και ως εκ τούτου βρίσκεται πάντα υπό την αυστηρή… επιτήρηση και τη διαρκή αξιολόγηση των Βρυξελλών. Η Κομισιόν προτείνει την υιοθέτηση μια πιο διαλλακτικής προσέγγισης απέναντι στη χώρα μας αλλά και στην Ιταλία που επίσης έχει υπέρογκο δημόσιο χρέος, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα σε αμφότερα τα κράτη να «αναπνεύσουν». Οι Βρυξέλλες διατηρούν ανώτατο όριο χρέους το 60% του ΑΕΠ ως μακροπρόθεσμο στόχο, ωστόσο πως αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να εισαγάγει ένα νέο σταδιακό στόχο της τάξεως του 90% για τις λεγόμενες χώρες υψηλού κινδύνου, όπως είναι η Ιταλία και η Ελλάδα».

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο άρθρο «αυτές οι χώρες της Ευρωζώνης δέχονται αυξημένη πίεση να προχωρήσουν σε περικοπές μέχρι να μειώσουν το χρέος τους στο 90%. Θα πρέπει να βρουν έναν βιώσιμο τρόπο μείωσης του χρέους μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια». 

Το ελληνικό δημόσιο χρέος βρέθηκε στις παρυφές του 200% του ΑΕΠ το 2021 (199,4%) και σύμφωνα με τις προβλέψεις κορυφαίων θεσμών και διεθνών φορέων, θα έχει πτωτική πορεία την επόμενη πενταετία.. Οι πρόσφατες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κάνουν λόγο για  μείωση στο 177,6% εφέτος και στο 169,8% το 2023, με σταδιακή περαιτέρω μείωση στο 149,9% το 2027.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Handelsblatt, η Κομισιόν δείχνει διατεθειμένη να μεταρρυθμίσει και να προσαρμόσει το Σύμφωνο Σταθερότητας στα νέα δυσμενή δεδομένα που προέκυψαν για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, μετά την πανδημία. Το πλάνο για Ελλάδα και Ιταλία αποτελεί πτυχή ενός ευρύτερου σχεδίου της Επιτροπής, μέσω του οποίου θέλει να δώσει στις εθνικές κυβερνήσεις μεγαλύτερη ευελιξία.

Τον Νοέμβριο η πρόταση για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας

Η Επιτροπή πιθανότατα θα παρουσιάσει την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης τον Νοέμβριο. Μέχρι τώρα ήθελε να παρουσιάσει το σχέδιο στα τέλη Οκτωβρίου, ωστόσο  πρέπει να προηγηθούν εσωτερικές συμφωνίες. Να θυμίσουμε ότι Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει ανασταλεί από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, την άνοιξη του 2020. Έχει προγραμματιστεί να τεθεί και πάλι σε ισχύ το 2024, αλλά με μορφή που θα περιέχει νέες μεταρρυθμίσεις.
 

Διαβαστε επισης