Απώλειες καταγράφει στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο διορθώνει μετά από μια αντίδραση διαρκείας η οποία ξεκίνησε από το τις 420 μονάδες. Από τις 11 Φεβρουαρίου το ΧΑ έχει καταγράψει μόνο τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις και η σημερινή διόρθωση ήταν αναμενόμενη από ένα μέρος της αγοράς, Επικεφαλής της διόρθωσης η Εθνική και η Πειραιώς. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι ήπια αρνητικά.
Η αγορά παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, μετά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στον κυβερνητικό συνασπισμό και αφορούν δηλώσεις του αναπληρωτή Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα. Κανείς βέβαια δεν θέλει εκλογές, ωστόσο το συμβάν αυτό αποτελεί μια νέα δοκιμασία για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Οι αποφάσεις για τον κ. Μουζάλα θα ληφθούν μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Σύνοδο Κορυφής.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η θετική έκβαση της αξιολόγησης έχει ως ένα βαθμό ενσωματωθεί στις τρέχουσες αποτιμήσεις. Δεν αποκλείεται η επίτευξη «κάποιας συμφωνίας» τις επόμενες ημέρες, καθώς το τέλος της επόμενης εβδομάδος (27/3) συμπίπτει με το Πάσχα των Καθολικών.
Την Παρασκευή είναι η τελευταία ημέρα του rebalancing, λόγω υποβάθμισης του ΧΑ από τον οίκο FTSE στην κατηγορία των "Advanced Emerging Markets" από αυτή των "Developed Markets". Αυτό αναμένεται να φέρει εισροές αλλά και ενδεχομένως κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στη συνέχεια.
Ένα πισωγύρισμα του γενικού δείκτη στην περιοχή των 520-530 μονάδων δεν αποκλείεται, ειδικά στην περίπτωση που οι διεθνείς αγορές το επιβάλλουν, ωστόσο το ΧΑ έχει επιδείξει τελευταία δυνατότητες για μια πιο ανεξάρτητη πορεία.
Από τεχνικής πλευράς χθες, ο γενικός δείκτης έκλεισε για πρώτη φορά «έξω» από το πτωτικό κανάλι στο οποίο βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια περίπου (από οτν Ιούνιο του 2014), με την αντίσταση να βρίσκεται στις 586 μονάδες.
Στο διεθνές «μέτωπο» το σημαντικότερο γεγονός είναι σήμερα η συνεδρίαση της επιτροπής FOMC (Federal Open Market Committee) της Fed για την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων. Με την αμερικανική οικονομία να αυξάνεται πάνω από την μακροχρόνια τάση, την ανεργία στο 4,9% και τις πληθωριστικές πιέσεις να εντείνονται, η συνάντηση της Fed έχει αποκτήσει ενδιαφέρον. Ωστόσο οι αναλυτές περιμένουν ότι η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μ.β. θα γίνει πιθανότατα τον Ιούνιο.
Στατιστικά συνεδρίασης
Πτώση -1,85% ο Γενικός Δείκτης στις 568,4 μονάδες. Απώλειες -2,18% ο FTSE 25 στις 155,3 μονάδες. Πτώση -4,48% ο τραπεζικός δείκτης στις 43,63 μονάδες. Στα 31 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.
Οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης