Πολιτική

ΧΑ: Στο -1,97% ο Γενικός Δείκτης


Με πτώση 1,97% έκλεισε ο ΓΔ στις 552,6 μον. κόντρα στην άνοδο που καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Μεταξύ των μετοχών του FTSE 25 ξεχώρισε η πτώση της Τράπεζας Πειραιώς κατά 14,6% λόγω μιας έρευνας που διεξάγει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) από καταγγελία ενός μικρομετόχου. Η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση του FTSE 25 ήταν στην Εθνική Τράπεζα με 4,3%. 

Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι πρόκειται για φυσιολογική διόρθωση, ύστερα από μια σημαντική άνοδο για ένα σχεδόν μήνα.

Το ΧΑ συγκεντρώνει φέτος τις προϋποθέσεις για να κλείσει με θετικό πρόσημο, κάτι που βέβαια θα εξαρτηθεί από το «μέτωπο» της διαπραγμάτευσης και τον τραπεζικό κλάδο. Οι τράπεζες θέλουν φέτος να καταγράψουν κέρδη απαλλάσσοντας τη φετινή χρήση από κάθε βάρος και σχηματίζοντας προβλέψεις για το 2015 ακόμη και για έκτακτα έξοδα που θα προκύψουν από τις φετινές εθελούσιες εξόδους.

Ωστόσο για να καταγραφούν τραπεζικά κέρδη φέτος, οι τράπεζες θα πρέπει να επιλύσουν το γρίφο των κόκκινων δανείων, μειώνοντας το κόστος και αποκομίζοντας έσοδα από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Επίσης ποντάρουν σε βελτίωση της ρευστότητας, η οποία θα προέλθει, από την επαναφορά του waiver και την ελάφρυνση του haircut των ομολόγων (από το σημερινό 45%) που δέχεται η ΕΚΤ για να παρέχει ρευστότητα. Ακόμα, οι τράπεζες περιμένουν αύξηση καταθέσεων και άρση των capital controls, εκτιμώντας ότι 7 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να επιστρέψουν φέτος. 

Στα ξένα χρηματιστήρια και στην αγορά εμπορευμάτων τα πράγματα είναι συγκεχυμένα. Φαίνεται πως υπάρχει μια σαφή ανησυχία μεταξύ των traders για το κατά πόσον είναι καιρός να λάβουν και πάλι πτωτικές θέσεις. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ζούμε ένα bear-market ράλι το οποίο έχει φτάσει στο τέλος του. 

Αύριο η ΕΚΤ θα ανακοινώσει νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης και πιθανότατα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης. Δεν υπάρχει πρόβλεψη μεταξύ των αναλυτών για το πώς θα επηρεαστεί η αγορά. Ωστόσο φαίνεται ότι η νομισματική πολιτική έχει φτάσει στα όριά της και ορισμένοι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η ΕΚΤ πρέπει να στραφεί στη δημοσιονομική πολιτική. Σε περίπτωση αποτυχίας της ποσοτικής χαλάρωσης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, θα μπορούσε να εκδίδει εγγυημένα ομόλογα και να βοηθηθούν οι χώρες που πιέζονται οικονομικά όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, αλλά αυτό είναι  μια αρκετά προωθημένη ενέργεια.

Στατιστικά

Ο ΓΔ έκλεισε στις 552,5 μον (-1,97%), ο τραπεζικός δείκτης στις 37,7 μον. (-6,7%), η μεγάλη κεφαλαιοποίηση στις 149,9 μον. (-2,5%) και η μεσαία κεφαλαιοποίηση στις 600,7 μον. (-1,1%). Ο τζίρος στα 58 εκατ. ευρώ.

Οι μετοχές του FTSE 25

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις