Πολιτική

ΧΑ: Πρώτη στάση για αποκομιδή κερδών


Η αισιοδοξία για τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης-αξιολόγησης και του χρέους διατηρείται, τα νέα για τις οικονομικές επιδόσεις των εισηγμένων στο α΄τρίμηνο είναι λίαν ενθαρρυντικές. Όμως η χρηματιστηριακή αγορά έχει υπερθερμανθεί, τα βραχυχρόνια κέρδη είναι  υψηλά και η διόρθωση αποτελεί  φυσική συνέχεια.

Μετά από 13 συναπτές ανοδικές συνεδριάσεις, τον τραπεζικό δείκτη να έχει «τρέξει» +41% και τον ΓΔ στο +19%,  οι πωλητές που προσπαθούν να κλειδώσουν αποδόσεις έχουν τον πρώτο λόγο.

Όπως έχει επισημανθεί πολλές φορές σε προηγούμενα χρηματιστηριακά σχόλια του Sofokleousin.gr, η διόρθωση αυτή – μάλλον μικρής χρονικής διάρκειας και περιορισμένου εύρους -  δεν θα αλλάξει τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση της αγοράς.

Προσδοκίες και προοπτικές

Αλλωστε, τις επόμενες εβδομάδες  το ΧΑ αναμένει μόνον «καλά νέα» - κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης, κάποιες δεσμεύσεις των δανειστών για ελάφρυνση χρέους, θετικές εκτιμήσεις από ξένους οίκους με αναθεώρηση τιμών-στόχων για μετοχές και δείκτες, ενδείξεις βελτίωσης οικονομικών αποτελεσμάτων από τράπεζες και άλλες εισηγμένες εταιρείες.

Οι εισροές κεφαλαίων από ξένα funds και από εγχώριους  επενδυτές-αποταμιευτές αναμένεται ότι θα επιταχυνθούν σταδιακά, ανανεώνοντας και συντηρώντας τη δυναμική της αγοράς.

Ανάλογες εξελίξεις αναμένονται και στην αγορά ομολόγων, η οποία ποντάρει τώρα και στην προοπτική τοποθετήσεων κινεζικών τραπεζών σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί  κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο.

Η περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιδόσεων των ομολόγων θα καταστήσει εφικτή την έξοδο της χώρας στις αγορές, με μια δοκιμαστική μικρή ομολογιακή έκδοση, που μπορεί να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.

Αυτό θα έχει καταλυτική επίδραση και στο χρηματιστήριο, καθώς θα αποτελεί ασφαλή ένδειξη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης της διεθνούς  επενδυτικής κοινότητας προς τη χώρα.

Στο ψυχολογικό όριο

Προς το παρόν, η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται ότι θα αναζητήσει επίπεδα ισορροπίας σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα. Σ’ αυτό συνηγορούν και οι τεχνικές ενδείξεις, με τους υπερ-υπεραγορασμένους δείκτες.

Η ανοδική πορεία του Γενικού Δείκτη φαίνεται ότι ανακόπτεται στις «υπώρειες» της αντίστασης  και του ψυχολογικού φράγματος των 800 μονάδων, μετά από μαραθώνιο τριών εβδομάδων. Σήμερα πήγε μέχρι τις 796,76 μονάδες και πλέον έχει γυρίσει καθοδικά στις 789-790, καταγράφοντας αυτή την ώρα απώλειες περίπου 1% , στα χαμηλά ημέρας.

Κάτι περισσότερο από 1% χάνει ο FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 2.097,5 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,8%  στις 1.050 μονάδες, έχοντας καταγράψει χαμηλό ημέρας -2,22%.

 Στο τραπεζικό ταμπλό ξεχωρίζει η Attica Bank: Μετά το χθεσινό +25% κερδίζει σήμερα  ακόμη 16%, φθάνοντας στα 0,08 ευρώ. Μέσα σε τρεις εβδομάδες η τιμή της έχει διπλασιασθεί. Το ράλι οφείλεται στο ότι η τράπεζα συμφώνησε να πουλήσει μέρος του προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου τους και να αναθέσει τη διαχείριση του υπολοίπου σε βρετανικό οίκο, καλύπτοντας παράλληλα τις κεφαλαιακές ανάγκες της.

Με θετικό πρόσημο  και η Τρ. Ελλάδος (+0,5%).  Eurobank -1,9%, Εθνική και Alpha -1,8%, Πειραιώς -1,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips οριακά κέρδη μέχρι 0,3% σημειώνουν Coca-Cola, Σαράντης, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Motor Oil.

Στο κόκκινο Grivalia -2,2%, Τιτάν -1,8%, Βιοχάλκο -1,5%, Aegean -1,3%.