Πολιτική

ΧΑ: Προσπάθεια αφομοίωσης υψηλότερων επιπέδων


Το ελληνικό χρηματιστήριο προσπαθεί να αφομοιώσει τα υψηλότερα επίπεδα καθώς ένα μέρος των επενδυτών στοιχηματίζει στην θετική αξιολόγηση του μνημονίου κάτι που θεωρείται πως θα είναι ο πρώτος σημαντικός καταλύτης για την άνοδο της αγοράς αλλά και για τη θετική στροφή της οικονομία. 

Έτσι το ΧΑ κατέγραψε σήμερα υψηλό στις 522,9 μονάδες (μέχρι αυτή την ώρα) αφού στο πρώτο μισάωρο της συνεδρίασης ήταν σε αρνητικά πρόσημο. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη καθώς έκανε τη διόρθωση ενδοσυνεδριακά. Η κίνηση είναι ανεξάρτητη από τις ευρωπαϊκές αγορές που διατηρούν στάση αναμονής. Στην ανοδική κίνηση του ΧΑ πρωτοστατούν οι τράπεζες οι οποίες από τις 11 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα καταγράφουν κέρδη της τάξεως του 60%. 

Παρά την θετική εικόνα που αποτυπώνεται στο ταμπλώ τις τελευταίες μέρες, είναι άγνωστη η εξέλιξη που μπορεί να έχει το προσφυγικό στις οικονομίες στης Ευρώπης και τι γεωπολιτικά προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Ήδη η μία κυβέρνηση κατηγορεί την άλλη στη ζώνη Σένγκεν ενώ η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τα δικά της σχέδια εξωτερικής πολιτικής. 

Παρά τη γενική σύγχυση που επικρατεί ένα μέρος της αγοράς τοποθετείται σε μετοχές θεωρώντας ότι πρέπει να προλάβει τις θετικές εξελίξεις γύρω από την αξιολόγηση που αργά η γρήγορα θα έρθει. Για πρώτη φορά οι δανειστές δείχνουν να θέλουν να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, όμως δεν έχουν τη διάθεση να κάνουν παραχωρήσειες στην Ελλάδα στο θέμα των συντάξεων. Ο πρωθυπουργός χθες απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας ξεχωριστής συμφωνίας με το ΔΝΤ για το οποίο είπε ότι ουσιαστικά δεν έχει επαφή με τον ρεαλισμό. Από την άλλη μεριά, ο Σόιμπλε λέει ότι η Ευρώπη δεν αντέχει δύο μέτωπα ανοιχτά, εννοώντας ότι πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να έχει κάποια επιτυχία συνδέοντας τα δημοσιονομικά θέματα με το προσφυγικό αλλά πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα δεχτεί μείωση των μεγάλων συντάξεων, όπως φάνηκε από την χθεσινή συνέντευξη του κ. Τσίπρα. 

Να σημειωθεί ότι στο συμβούλιο του Euro Working Group χθες, που είχε ως κεντρικό θέμα το δημοσιονομικό «κενό» του 2016, παρουσιάστηκαν διαφωνίες στο θέμα του δημοσιονομικού «κενού», δηλαδή για το ύψος των επιπλέον μέτρων που πρέπει να ληφθούν φέτος ώστε να καταστεί εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,53% του ΑΕΠ ή 919 εκατ. ευρώ.

Στην Ευρώπη υπάρχει στάση αναμονής καθώς στις 10 Μαρτίου συνεδριάζει η ΕΚΤ και αναμένεται να αποφασίσει μείωση στα επιτόκια καταθέσεων από -0,30% σε -0,40%. Αυτό ενδεχομένως να γίνει αποδεκτό με θετικό τρόπο από την αγορά, ωστόσο τα αρνητικά επιτόκια κατάθεσης των εμπορικών τραπεζών στην ΕΚΤ πιέζουν τα κέρδη. 

Στο μέτωπο της Κίνας αναμένονται μάλλον δυσμενείς εξελίξεις αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι η χώρα ρίχνει χρήμα στην αγορά και ανακοινώνει απολύσεις 1,8 εκατομμυρίων απασχολουμένων. Η επιδεινούμενη παγκόσμια οικονομία έχει αυξήσει τις ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη των ΗΠΑ ενώ υπάρχει αυξανόμενη αμφιβολία για το αν η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια πάνω από μια φορά φέτος. Τεχνικά, οι αμερικανικοί δείκτες στέλνουν καθοδικά μηνύματα. Από την άλλη μεριά υπάρχουν αναλυτές που εκφράζουν την άποψη ότι τα εμπορεύματα έχουν πιάσει πάτο ενώ ήδη η τιμή του πετρελαίου βοηθάει στα χρηματιστήρια (το brent είναι στα 36,8 δολ. ήτοι στο +0,5%).

Στατιστικά συνεδρίασης

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη +0,23% στις 517,96 μονάδες. Άνοδος +0,64% για τον FTSE 25 στις 140,24 μονάδες. Κέρδη +0,4% ο τραπεζικός δείκτης στις 34,28 μονάδες. Στα 25,5 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.