Πολιτική

ΧΑ: Η επιστροφή των ταύρων


Το ράλι των τελευταίων ημερών (12,8% σε πέντε συνεδριάσεις) προεξοφλεί τη σύναψη συμφωνία με τους δανειστές για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Μέχρι πρόσφατα, το ΔΝΤ θεωρεί ότι το δημοσιονομικό κενό θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που εκτιμά η Ελλάδα και ζητά επιπλέον μέτρα.

Ωστόσο, παρά την εικόνα αδιεξόδου, διάφοροι αξιωματούχοι στην Ευρώπη έχουν κάνει θετικές δηλώσεις για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, όπως π.χ. ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ που εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα γίνει η συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του ελληνικού προγράμματος με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Υπενθυμίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, που αναμένεται να είναι ο δεύτερος θετικός καταλύτης για το ΧΑ. 

Βραχυπρόθεσμα έχει ήδη εγκατασταθεί μια ανοδική τάση στο ΧΑ η οποία θα μπορούσε να συνεχιστεί με την προϋπόθεση ότι τα πράγματα θα συνεχιστούν το ίδιο καλά στις διεθνείς αγορές που θεωρούνται από κάποιους υπερπουλημένες. Ο Marc Faber, γνωστός για τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του, λέει ότι οι χαμηλές τιμές των μετοχών μπορούν να πυροδοτήσουν ένα παγκόσμιο ράλι και να ανεβάσουν τον S&P 500 πάνω από τις 2.000 μονάδες. Μετά από αυτό το ράλι όμως μπορεί να έρθει η τελική πτώση για τα χρηματιστήρια, καθώς το selloff του Ιανουαρίου και του μισού Φεβρουαρίου ίσως επαναληφθεί όταν νέα δυσμενή στοιχεία έρθουν στο φως της δημοσιότητας.

Στην Ευρώπη, ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής για τις παγκόσμιες αγορές της Goldman Sachs, Peter Oppenheimer, βλέπει ευκαιρίες θεωρώνοντας ότι δεν υπάρχει αποπληθωρισμός

Σχετικά με τις ΗΠΑ, εκδηλώνονται αισιόδοξες απόψεις για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας ωστόσο η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται και οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να έχουν μια καλύτερη αναπτυξιακή πορεία μέσα στο 2016.

Μπροστά σ' αυτή την εικόνα το ΧΑ μπορεί να κάνει την έκπληξη -και ήδη την κάνει- καταγράφοντας μεγαλύτερα κέρδη από τις ευρωπαϊκές αγορές βραχυπρόθεσμα. Άλλωστε ανήκει στις αναδυόμενες αγορές και έχει καλύτερες αποτιμήσεις από τα ξένα χρηματιστήρια. Από την άλλη μεριά, ένα πιθανό νέο κύμα κακών ειδήσεων από το μέτωπο της Κίνας και τις ευρωπαϊκές τράπεζες δεν μπορεί να αποκλειστεί, κάτι που θα βάλει φρένο τόσο στο ΧΑ όσο και στα διεθνή χρηματιστήρια. Το ερώτημα είναι τι θα κάνει το πετρέλαιο. Ως γνωστόν τυχόν νέα πτώση, η παραμονή στις τρέχουσες τιμές, μπορεί να ωθήσει ορισμένα κρατικά funds σε ρευστοποιήσεις, κάτι που θα πλήξει τις μετοχές διεθνώς. Υπάρχουν όμως απόψεις σύμφωνα με τις οποίες τα εμπορεύματα έχουν πιάσει τον "πυθμένα" τους.