Πολιτική

XA: Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και ανοιχτά εσωτερικά μέτωπα


Η αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα της Βρετανίας σχετικά με το αν θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε και προστίθεται στα ρίσκο που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Αν και για την ώρα θεωρείται απίθανο να ψηφίσουν οι Βρετανοί υπέρ του Brexit στις 23 Ιουνίου, οι πολιτικές αδεξιότητες μπορεί να δημιουργήσουν κραδασμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. H αιτία του δημοψηφίσματος είναι ουσιαστικά το μεταναστευτικό το οποίο θα συντηρήσει την αβεβαιότητα στο σύνολο της ΕΕ και ενδεχομένως να επηρεάσει το ελληνικό χρηματιστήριο το επόμενο διάστημα αφού η κατάσταση στη Συρία φαίνεται να κλιμακώνεται.  

Προς τα που θα κινηθεί το ΧΑ θα εξαρτηθεί από το διεθνές περιβάλλον και από τα εκκρεμή εσωτερικά "μέτωπα", κυρίως από την αξιολόγηση της εφαρμογής του μνημονίου στο κέντρο του οποίου βρίσκεται το ασφαλιστικό. 

Βραχυπρόθεσμα, έχει διαμορφωθεί μια νοσηρή σχέση μεταξύ της τιμής του πετρελαίου και των μετοχών. Η πτώση του πετρελαίου ρίχνει τα χρηματιστήρια - κάποτε συνέβαινε το αντίθετο - καθώς ανεβάζει τον κίνδυνο πτωχεύσεων στον ενεργειακό κλάδο κάτι που με τη σειρά του έχει συνέπειες για τις τράπεζες.  Η συμφωνία της 16ης Φεβρουαρίου μεταξύ Σαουδικής Αραβίας, Ρωσίας, Βενεζουέλας και Κατάρ να θέσουν ανώτατο όριο παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα του Ιανουαρίου ήταν μια πρώτη προσπάθεια να ελεγχθεί η υπερπροσφορά αλλά είχε με μικρή επίδραση στα διεθνή χρηματιστήρια. Πάντως, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Alexander Novak, είπε ότι η συμφωνία είναι "αρκετά σημαντική" διότι οι χώρες που την υποστήριξαν ανοιχτά παράγουν το 75% του πετρελαίου.

Υπάρχει η αισιοδοξία ότι οι τριγμοί που σημειώνονται στις αγορές, στον ενεργειακό  κλάδο και στην κινεζική οικονομία δεν να φέρουν ύφεση στις δυτικές οικονομίες και άρα άρα η καθοδική αγορά που βρίσκεται σε εξέλιξη θα είναι ήπια. Οι αναλυτές θεωρούν ότι η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να είναι πηγή καλών ειδήσεων αλλά η ανάπτυξη στην Ευρώπη θα είναι καχεκτική. Αυτός είναι ο λόγος που ενώ στις ΗΠΑ η ποσοτική χαλάρωση έχει σταματήσει, στην Ευρώπη συνεχίζεται και επιπλέουν επικρατούν αρνητικά επιτόκια κατάθεσης στην ΕΚΤ.

Στο εσωτερικό μέτωπο, η αξιολόγηση, ακόμα και αν είναι θετική μπορεί να δώσει αφορμές για πολιτική κρίση. Οι δανειστές δεν φαίνεται να μαλακώνουν μπροστά το διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης που δεν είναι άλλο από το προσφυγικό διαπιστώνοντας ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό και απαιτώντας “ποιοτικές” μεταρρυθμίσεις. Το ΤΑΙΠΕΔ φέτος θα έχει περίπου 2 δισ. έσοδα από πωλήσεις ελληνικών περιουσιακών στοιχείων όμως η χώρα βρίσκεται σε επενδυτική απραξία, αν όχι σε αποεπένδυση.

Το τελευταίο διάστημα η εκρηκτική άνοδος που σημειώθηκε από τις 440 προς τις 500 μονάδες έδειξε ποιες μετοχές είναι αυτές του θα “φύγουν” στην περίπτωση που το κλίμα αλλάξει: οι τράπεζες.

Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος διαπραγματεύεται σε αποτιμήσεις που δίνουν μια τιμή του δείκτη Κεφαλαιοποίηση προς Λογιστική Αξία γύρω στο 0,15 τη στιγμή που ο δείκτης αυτός για τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος. Καθώς η μακροχρόνια τιμή αυτού του δείκτης είναι πάνω από 1, η εξομάλυνση της κατάστασης θα μπορούσε να ανεβάζει τις τιμές των τραπεζών πέντε φορές. Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί για αποχώρηση περίπου 5.300 υπαλλήλων,  εκ των οποίων οι 2.500 αφορούν την Τράπεζα Πειραιώς.

Για την ώρα. τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται, φτάνοντας στα 108 δισ. ευρώ, και ορισμένες τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει 50-55% από την αρχή του έτους. Μόνο μια μετοχή του 25άρη καταγράφει κέρδη το 2016 κι αυτή είναι της Jumbo (4,1%).