Πολιτική

ΧΑ: Φθηνότερο από τις άλλες αγορές, αλλά τα funds δεν βιάζονται


 Ο πρώτος μήνας του 2016 ήταν ο τρίτος χειρότερος Ιανουάριος της τελευταίας 25ετίας. Οι απώλειες για  το Γενικό Δείκτη ήταν 12,4% και για τις τράπεζες 29,1%. Το μόνο καλό ήταν ότι η τελευταία εβδομάδα του μήνα ήταν ανοδική.

Αυτό που κυρίως φοβίζει στη περίπτωση των τραπεζών είναι τα κόκκινα δάνεια, τα οποία ασφαλώς θα επηρεάσουν την κερδοφορία του κλάδου. Τα κόκκινα δάνεια είναι πολλά για την Ελλάδα, γύρω στα 100 δισ. ευρώ – η Ιταλία, με πενταπλάσιο  πληθυσμό, έχει 200 δισ. ευρώ. Λόγω των θαλασσοδανείων και ειδικά αυτών προς τα πολιτικά κόμματα, οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στο διοικητικό μοντέλο τραπεζών. Θέλουν να ξέρουν την πολιτική των αμοιβών των τραπεζικών στελεχών και να έχουν λόγο στα σχήματα διαδοχής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις  αναλυτών, αυτή την στιγμή δεν διαφαίνεται κάποιος ιδιαίτερος λόγος για τοποθετήσεις των ξένων funds, παρά παρά τις “αβανταδόρικες” τιμές -στόχους που τίθενται στις εκθέσεις των χρηματιστηριακών οίκων. Υπάρχει αισιοδοξία για το απώτερο μέλλον, αλλά αν η πρώτη αξιολόγηση πάει στραβά μπορεί να προκληθεί πολιτική αστάθεια η οποία στη συνέχεια θα ενταθεί λόγω της πίεσης που θα ασκήσουν οι δανειστές στα οικονομικά και το προσφυγικό.

Ήδη κάποιες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει πρωτιά της ΝΔ προκαλώντας εκνευρισμό στην κυβέρνηση. Οι δανειστές θέλουν να βοηθήσουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παραμείνει στην εξουσία, και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στις 22 Ιανουαρίου από την S&P (από το CCC+ στο Β-) είναι ένα σημάδι. Αν όμως ο Τσίπρας επιλέξει να είναι "ανυπάκουος", ενδέχεται να ευνοήσουν γρήγορα τον νέο ηγέτη της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είναι πιο αρεστός. Οι δανειστές δεν έχουν να σκεφτούν πολλά, όταν το προσφυγικό μπορεί να κρίνει ακόμα και το πολιτικό μέλλον της Μέρκελ – το ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία” καταγράφει διψήφιο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις.

Από την άλλη πλευρά είναι σίγουρο ότι το ΧΑ τραβάει την προσοχή των ξένων funds. Η Merrill Lynch εκτιμά ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είναι φθηνότερο από τις άλλες αγορές, αναδυόμενες ή αναπτυγμένες. Όμως η Citigroup θεωρεί ότι αυτό δεν φτάνει για να κάνει πιο ελκυστικό το ελληνικό χρηματιστήριο σε σχέση με άλλα περιφερειακά όπως είναι της Τουρκίας, της Πολωνίας και της Ρωσίας γι’ αυτό και η σύστασή της είναι underweight.

Οι μετοχές του MSCI Greece έχουν p/e 13,1 με βάση τα κέρδη του 2016. Πρόκειται για μια αποδεκτή τιμή αγορών αλλά δεν θα έλεγε κανείς ότι είναι και «κελεπούρι». Πάντως, προβλέπεται για την Ελλάδα το 2016 διπλάσια αύξηση κερδών σε σχέση με το μέσο όρο των αναδυόμενων αγορών (13,7% αύξηση έναντι 7,5%). Αυτό δίνει p/e 11,7 με βάση τα κέρδη του 2017.

Όσον αφορά τις μετοχές που τίθενται στο στόχαστρο, παραδοσιακά αυτές αφορούν blue chips και ιδιαίτερα τράπεζες οι οποίες έχουν μεγάλη εμπορευσιμότητα. Ιστορικά, οι τράπεζες είναι αυτές που κυρίως ανεβάζουν ή κατεβάζουν το ελληνικό χρηματιστήριο έχοντας beta γύρω στο 2,5 – 3,3 που σημαίνει ότι η άνοδος ή η πτώση τους είναι περίπου τρεις φορές μεγαλύτερη από τη μέση διακύμανση της αγοράς. Φυσικά αυτό είναι ένα ιστορικό στοιχείο και δεν επιβεβαιώνεται κάθε φορά