Με εβδομαδιαία κέρδη 9,0% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου καθώς οι μετοχές κάνουν ράλι εδώ και τρεις εβδομάδες, από τις 11 Δεκεμβρίου. Από τότε ο ΓΔ έχει κερδίσει περίπου 30% και οι τράπεζες 115%.
Τα εβδομαδιαία κέρδη του ΧΑ είναι τα μεγαλύτερα παγκοσμίως αν εξαιρεθεί η Βραζιλία που κατέγραψε κέρδη 16%. Πρόκειται για μια εβδομάδα όπου κανένα από τα πιο γνωστά χρηματιστήρια δεν είχε ζημιές, κάτι που δείχνει ότι επανήλθε η διάθεση των επενδυτών για ρίσκο. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πάντως είχαν μικρότερα κέρδη, η Γαλλία 2,3% και η Γερμανία 2,8%.
Το πετρέλαιο επίσης είχε μια καλή πορεία με εβδομαδιαία κέρδη 7,1% για το brent. Ο μαύρος χρυσός βρίσκεται στα ίδια επίπεδα που είχε στην αρχή του έτους κι αυτό έχει βοηθήσει σημαντικά το ράλι των χρηματιστηρίων.
Στην Ελλάδα υπάρχει μια καλύτερη εικόνα και στην αγορά ομολόγων με το spread να έχει μειωθεί στις 973 μονάδες βάσης, από τις 1.127 που ήταν στις 11 Φεβρουαρίου.
Όλα δείχνουν ότι οι traders πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα περάσει με κάποιο θετικό τρόπο την αξιολόγηση, αν και το ΔΝΤ επιμένει ότι χρειάζονται μέτρα 7-9 δις. ευρώ για να προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% επί το ΑΕΠ.
Να σημειωθεί ότι διεθνώς τα πάντα ανεβαίνουν, μετοχές, junk bonds ακόμα και ο χρυσός οποίος κερδίζει 22% από τα χαμηλά του Δεκεμβρίου, έχοντας μπει σε bull market για πρώτη φορά από το 2013. Επίσης, περίπου 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν στις πέντε προηγούμενες εργάσιμες μέρες σε ομολογιακά αμοιβαία που τοποθετούνται σε junk bond, κάτι που σε απόλυτο μέγεθος αποτελεί ρεκόρ.
Το ΧΑ ακολουθεί στενά τις ευρωπαϊκές αγορές αλλά καταγράφει μεγαλύτερα κέρδη καθώς προεξοφλείται μια καλή έκβαση στο μέτωπο της αξιολόγησης. Η προσοχή τώρα στρέφεται στο Eurogroup της Δευτέρας και στην περαιτέρω μείωση των ήδη αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ εν όψει την επόμενη εβδομάδα. Αρκετοί κεντρικοί τραπεζίτες εκφράζουν την ανησυχία τους για τη λήψη πρόσθετων νομισματικών μέτρων και προειδοποιούν για τις δυσμενείς επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στα κέρδη των τραπεζών. Εντός του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, φαίνεται να συγκροτείται ένα μέτωπο, το οποίο εναντιώνεται στην πρόθεση του Μάριο Ντράγκι να περικόψει κατά 10 μονάδες βάσης το επιτόκιο καταθέσεων. Φυσικά τα ενδεχόμενα είναι όλα ανοιχτά.
Από την άλλη μεριά, τα αρνητικά επιτόκια ήρθαν για να μείνουν, σύμφωνα με τη Barclays. Η τράπεζα πιστεύει ότι αναδιάρθρωση των τραπεζών και εταιρειών «ζόμπι» είναι απαραίτητη στην Ευρώπη, ώστε ο ιδιωτικός τομέας να εκκαθαριστεί και να αναπτυχθεί πάλι.