Πολιτική

ΧΑ: Ελπίδες από μια θετική αξιολόγηση


Τελείωσε η παρουσία στις αναπτυγμένες αγορές και το ΧΑ αναμένεται τώρα να κινηθεί σύμφωνα με την τρέχουσα ειδησεογραφία, τα πολιτικά δεδομένα και την αξιολόγηση. Έτσι την επόμενη εβδομάδα θα φανούν πιο καθαρά οι προθέσεις των επενδυτών.

Οι ελπίδες για άνοδο στηρίζονται στο σενάριο της θετικής αξιολόγησης και παραμένουν ενώ ενδιαφέρον έχει η επιστολή του Prem Watsa, CEO της Fairfax Financial προς τους μετόχους της εταιρείας που επισημαίνει ότι «θα έρθει ο ώρα της Ελλάδας». 

Το πιο σημαντικό στοιχείο της εβδομάδας ήταν θεαματική αύξηση των συναλλαγών στα 304 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 65,7 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα) κάτι που δημιουργεί υπόνοιες για αλλαγή της βραχυπρόθεσμης ανοδικής τάσης. Πάντως, η αγορά δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει αλλάξει τάση. Η χθεσινή πτώση είναι στα πλαίσιο της συσσώρευσης αφού δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικό στη διαπραγμάτευση. 

Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε διέκοψε το σερί των προηγούμενων τεσσάρων θετικών εβδομάδων, αφαιρώντας από τον Γενικό Δείκτη 3,11% και από τον Τραπεζικό 2,14%, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 114% και διαμορφώθηκε στα 137,8 εκατ. ευρώ. Υπήρξαν καθαρές εισροές, ωστόσο τα emerging hedge funds που θα ασχολούνται τώρα με το ΧΑ έχουν κατά πλειοψηφία βραχυχρόνιο ορίζοντα.   

Το σενάριο της διόρθωσης δεν πρέπει να αποκλεισθεί ωστόσο αυτό θα κριθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς. Ως τώρα οι επενδυτές έχουν αντιδράσει με ψυχραιμία τηρώντας θετική στάση απέναντι στις εξελίξεις. Η καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης σημαίνει χρονική μετάθεση των κρίσιμων αποφάσεων, όπως για το waiver της ΕΚΤ σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα. 

Να σημειωθεί ότι οι ξένες αγορές βρίσκονται σε φάση συσσώρευσης ενώ στις ΗΠΑ η πτώση στις πρώτες έξι εβδομάδες έχει "διαγραφεί" εντελώς. Το ασθενέστερο δολάριο -το οποίο ευνοεί η Fed- έχει κάνει καλό στα εμπορεύματα και στις μετοχές όπως και το πετρέλαιο που κινείται προς τα υψηλά επίπεδα του 2016, εν μέσω προσδοκιών για συμφωνία μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών για "πάγωμα" της παραγωγής. 

Από την άλλη μεριά, οι κεντρικές τράπεζες έχουν ξεμείνει από πυρομαχικά και οι παγκόσμιοι κίνδυνοι μπορεί να κλιμακωθούν. Ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν ακόμα και για μια διαρκή πτώση των αγορών ή οποία θα μπορούσε να μιμηθεί την κατάρρευση του 1929, όταν ο Dow Jones χρειάστηκε πάνω από δύο δεκαετίες για να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα.

Οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (μεταβολές ημέρας, εβδομάδας, έτους

)