Πολιτική

ΧΑ: Αναμένεται αντίδραση λόγω της σκληρής στάσης του ΔΝΤ


Βαδίζουμε στην τρίτη ανοδική εβδομάδα έχοντας την στήριξη των διεθνών αγορών. Το ΧΑ έκλεισε χθες στο υψηλότερο της ημέρας και η σημερινή συνεδρίαση θα έχει ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Στατιστικά, το πρόσημο μιας συνεδρίασης καθορίζεται κατά 60% από αυτή της προηγούμενης ημέρα και το ποσοστό ανεβαίνει παραπάνω όταν το κλείσιμο ταυτίζεται με το υψηλό ημέρας. Το ΧΑ τώρα θα αναμετρηθεί με την επόμενη σοβαρή αντίσταση των 560 μονάδων με φόντο τη σκληρή στάση του ΔΝΤ απέναντι στην αξιολόγηση.

Το ράλι είναι πανευρωπαϊκό και ξεκίνησε, τόσο για το ΧΑ όσο και για τα υπόλοιπα χρημαστιστήρια, στις 11 Φεβρουαρίου. Από το χαμηλό (ενδοσυνεδριακό) εκείνης της ημέρας ο ΓΔ έχει κερδίσει 30,5% και οι τράπεζες 117% κάτι που φανερώνει ποιός κλάδος οδήγησε την άνοδο. 

Το ελληνικό ράλι στηρίζεται στην αισιοδοξία για τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε χθες ότι "πολλοί παίκτες" θέλουν να βρεθεί λύση και ο Γιώργος Χουλιαράκης ότι σε δύσκολη θέση δεν είναι η Ελλάδα, αλλά το ΔΝΤ. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ βλέπει ένα μεγαλύτερο δημοσιονομικό κενό και απαιτεί μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις. Η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα 7-9 δισ. ευρώ μέτρα σύμφωνα με το Ταμείο. Μάλιστα χθες το βράδυ ανακοινώθηκε ότι το ΔΝΤ ήρθε πιο κοντά με τους Ευρωπαίους, μια εξέλιξη που δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο το ΧΑ. 

Το ΔΝΤ επιμένει ότι για να πιαστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 απαιτούνται μέτρα 4,5% του ΑΕΠ, όπως είχε γράψει προ ημερών ο Πολ Τομσεν. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε ότι η πρώτη αξιολόγηση έχει καθυστερήσει και το ΔΝΤ "ασπάζεται την άποψη της κυβέρνησης ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το γρηγορότερο. Αλλά η γνώμη μας δεν άλλαξε από το καλοκαίρι. Δεν ζητάμε τίποτα επιπλέον πέρα από τους συμφωνημένους στόχους". 

Στην Ευρώπη, αναμένεται αύξηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από τους περισσότερους αναλυτές, και περαιτέρω μείωση του επιτοκίου καταθέσεων, στο -0,4%. Από την άλλη μεριά έχει ασκηθεί κριτική στη πολιτική των αρνητικών επιτοκίων διότι αποτελούν κόστος για τις εμπορικές τράπεζες. Να σημειωθεί ωστόσο ότι η Credit Suisse σε ανάλυσή της με τίτλο «Κοντά στο χείλος του γκρεμού», προειδοποιεί ότι η μοίρα της νομισματικής ένωσης στην Ευρώπη ισορροπεί σε ένα σχοινί, αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη δεν είναι σε θέση να αποτρέψουν μια νέα παγκόσμια ύφεση και να καταστείλουν τον αντι-ευρωπαϊκό λαϊκισμό.