Διεθνή

WEF: Αυξάνεται ο κίνδυνος στρατιωτικών συγκρούσεων παγκοσμίως


 Ο κίνδυνος πολιτικών και οικονομικών αντιπαραθέσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, περιλαμβανομένων των απευθείας στρατιωτικών συγκρούσεων, έχει αυξηθεί σημαντικά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) μερικές ημέρες πριν από την ετήσια σύνοδό του στο Νταβός.

Η Έκθεση για τους Παγκόσμιους Κινδύνους φέρνει στο προσκήνιο αρκετούς βασικούς κινδύνους για το 2018, περιλαμβανομένων των περιβαλλοντικών απειλών από τις ακραίες καιρικές συνθήκες και θερμοκρασίες, των οικονομικών ανισοτήτων και των κυβερνοεπιθέσεων.

Αλλά πιο αξιοσημείωτη είναι η ενίσχυση των γεωπολιτικών ανησυχιών ύστερα από μια χρονιά κλιμακούμενης ρητορικής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, που αναμφίβολα έφερε τον κόσμο πιο κοντά σε μια πυρηνική σύγκρουση απ’ ό,τι ήταν για δεκαετίες.

Ο Τραμπ αναμένεται να εκφωνήσει την ομιλία του την τελευταία ημέρα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, της ετήσιας συνόδου στις ελβετικές Άλπεις, που διεξάγεται από τις 23 έως τις 26 Ιανουαρίου και που θα προσελκύσει 70 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και διασημότητες, διευθύνοντες συμβούλους και υψηλόβαθμους τραπεζίτες.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 1.000 ειδικοί από κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, την ακαδημαϊκή κοινότητα και μη κυβερνητικές οργανώσεις, έδειξε ότι το 93% των ερωτηθέντων αναμένουν επιδείνωση των πολιτικών ή οικονομικών αντιπαραθέσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων το 2018, περιλαμβανομένου και του 40% που πιστεύουν ότι αυτοί οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Περίπου το 79% βλέπουν υψηλό κίνδυνο για μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ κρατών. Επιπρόσθετα της απειλής μιας σύγκρουσης στην κορεατική χερσόνησο, η έρευνα υποδεικνύει τον κίνδυνο νέων στρατιωτικών αντιπαραθέσεων στη Μέση Ανατολή.

ΛΑΘΟΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Η έκθεση καταδεικνύει τις αποφάσεις του Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και την εμπορική συμφωνία TPP και την απειλή του να αποχωρήσει από μια συμφωνία μεταξύ των δυτικών δυνάμεων και του Ιράν που στόχο είχε να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Οι κίνδυνοι που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε εδώ απαιτούν πολυμερείς λύσεις αλλά κινούμαστε προς την άλλη κατεύθυνση», δήλωσε ο Τζον Ντρζικ, επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιων κινδύνων στην εταιρία συμβούλων Marsh, που βοήθησε στη σύνταξη της έκθεσης.

Ενώ οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αυξήθηκαν σημαντικά, το περιβάλλον βρίσκεται στην κορυφή των ανησυχιών, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να θεωρούνται ο σημαντικότερος μεμονωμένος κίνδυνος το 2018 ύστερα από μια χρονιά ασυνήθιστα συχνών καταιγίδων στον Ατλαντικό, περιλαμβανομένου του Κυκλώνα Μαρία, που κατέστρεψε το Πουέρτο Ρίκο.

Με την παγκόσμια ανάπτυξη να ανακάμπτει, οι ανησυχίες για την οικονομία μειώθηκαν. Ωστόσο, η έρευνα περιγράφει την ανισότητα στα εισοδήματα ως «διαβρωτικό πρόβλημα» σε πολλές χώρες και προειδοποιεί κατά του εφησυχασμού σε ό,τι αφορά το οικονομικό περιβάλλον, δεδομένων των υψηλών επιπέδων χρέους, των χαμηλών επιτοκίων και των ανεπαρκών συνταξιοδοτικών προβλέψεων.

«Μια διευρυνόμενη οικονομική ανάκαμψη μας δίνει μια ευκαιρία που δεν έχουμε το περιθώριο να χαραμίσουμε, να αντιμετωπίσουμε τις ρωγμές που επιτρέψαμε να αποδυναμώσουν τους παγκόσμιους θεσμούς, τις κοινωνίες και το περιβάλλον», δήλωσε ο Κλάους Σβαμπ, ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. «Πρέπει να λάβουμε στα σοβαρά τον κίνδυνο να καταρρεύσουν τα παγκόσμια συστήματα».