Οι εντεινόμενες ανησυχίες για πιθανή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας «κοκκίνισε» για 5η μέρα τους δείκτες στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street.
Το κλίμα επιβάρυνε έρευνα των Financial Times στην οποία μετείχαν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί οικονομολόγοι η εκτίμηση των οποίων συγκλίνει στο ότι «οι προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να εξαλείψει τον υψηλό πληθωρισμό θα ωθήσουν το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ τουλάχιστον στο 5,5%, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου οδηγείται σε ύφεση την επόμενη χρονιά». Υπενθυμίζεται ότι στις μετρήσεις των τελευταίων δύο μηνών βρίσκεται στο 3,7%.
Ωστόσο, ενθαρρυντικά ήταν τα νέα από το «μέτωπο» της αμερικανικής αγοράς εργασίας καθώς καλύτερη από την αναμενόμενη αποδείχθηκε η παραγωγικότητα της εργασίας για το γ’ τρίμηνο, ενώ το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος ήταν σημαντικά μικρότερο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας την Τετάρτη.
Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, ένα μέτρο της ωριαίας αμοιβής σε σύγκριση με την παραγωγή, αυξήθηκε 2,4% για το επίμαχο διάστημα, μια σημαντική αναθεώρηση προς τα κάτω από το αρχικά αναφερόμενο 3,5%. Αυτό προέκυψε χάρη στην αναθεώρηση της παραγωγικότητας κατά 0,5% και στην καθοδική αλλαγή του κόστους αποζημίωσης κατά 0,6%.
Η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 0,8%, από 0,3% ως αποτέλεσμα της ανοδικής κίνησης της παραγωγής κατά 0,5% μαζί με την αύξηση των ωρών εργασίας κατά 0,1%.
Επιπλέον αύξηση κατά 27,1 δισ. δολάρια σημείωσε η συνολική καταναλωτική πίστη τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, έναντι μιας αναθεωρημένης αύξησης 25,8 δισ. δολαρίων τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Fed. Αυτό μεταφράζεται σε ετήσιο ποσοστό 6,9%, από το αναθεωρημένο 6,6% τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με το Marketwatch, οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 26 δισ. δολαρίων.
Στα ταμπλό της Wall Street, o Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση σχεδόν αμετάβλητος στις 33.346 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,19% στις 3.933 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,51% στις 10.958 μονάδες.
Στο μεταξύ, καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά εννέα μονάδες βάσης στο 3,43% και το 2ετές σημείωσε πτώση κατά δέκα μονάδες βάσης στο 4,26%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε σε νέο χαμηλό έτους καθώς «βούλιαξε» 3% στα 72,1 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,9% στα 1.798 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,5% έναντι του ευρώ, στο 1,0519 δολ.