Μίνι sell off πυροδότησαν στη Wall Street οι δηλώσεις του προέδρου της Fed ο οποίος μίλησε για «αβέβαιες προοπτικές της οικονομίας και κίνδυνο παρατεταμένης ύφεσης» δημιουργώντας πανικό στους επενδυτές.
Μιλώντας στο Peterson Institute for International Economics ο Τζέρομ Πάουελ ζήτησε περισσότερη δημοσιονομική στήριξη για να αποφευχθούν μακροπρόθεσμες οικονομικές ζημιές.
Ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ δεν αναφέρθηκε στο καυτό ερώτημα που θέτουν οι αγορές, δηλαδή για το αν η Fed προχωρήσει σε αρνητικά επιτόκια,
Επιπλέον οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν το μέτωπο της πανδημίας εστιάζοντας στα αποτελέσματα της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων. Προβληματισμό προκαλούν οι περιπτώσεις αύξησης των κρουσμάτων σε περιοχές όπως η Γερμανία, ενώ με ενδιαφέρον παρακολούθησαν τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο των ΗΠΑ, Α. Φαούτσι, ο οποίος μιλώντας χθες σε επιτροπή της Γερουσίας προειδοποίησε για τους κινδύνους από την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας χωρίς να έχει τεθεί υπό έλεγχο η διασπορά του κορονοϊού.
Στο εμπορικό μέτωπο σημαντική κρίνεται η νέα αιχμή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μέσω Twitter, όπου δήλωσε ότι τα οφέλη από την εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, που υπογράφηκε τον Ιανουάριο, ωχριούν μπροστά στη ζημιά που έχει προκαλέσει αυτό που ο ένοικος του Λευκού Οίκου χαρακτηρίζει "μάστιγα από την Κίνα”.
Στα μάκρο της ημέρας, πτώση-ρεκόρ κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Απρίλιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε κατά 1,3% σε προσαρμοσμένη βάση τον Απρίλιο εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Δεκέμβριο του 2009, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση 0,5%.
Στα επιχειρηματικά νέα, η μετοχή της Tesla υποχώρησε 2,3%. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κατασκευάστρια ηλεκτροκίνητων οχημάτων θα θέσει σε πλήρη λειτουργία το εργοστάσιο μπαταρίας στη Νεβάδα, αφότου είχε επανεκκινήσει πρώτα το εργοστάσιο αυτοκινήτων στο Freemont της Καλιφόρνια αψηφώντας τις τοπικές υγειονομικές αρχές.
Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 2,17% ή 516 μονάδες, στις 23.247, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,75% στις 2.820 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,55% στις 8.863 μονάδες.
Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόλις 3 έκλεισαν με κέρδη (Merck & Co. 0,95%, Walmart 0,08% και Johnson & Johnson 0,01%). Από τις υπόλοιπες 27 μετοχές, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των Exxon Mobil (-4,96%), Walgreens ( -5,34%) και American Express (-6,10%).
Στο αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 1,9% στα 25,29 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,6% στα 1.716 δολ./oz.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 0,64%.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,0814 δολ. από 1,0849 την προηγούμενη μέρα.