Οι δηλώσεις του διοικητή της Fed Τζερόμ Πάουελ ότι ήρθε η ώρα για tapering, αλλά όχι για αύξηση των επιτοκίων,έκοψαν τη φόρα στους επενδυτές στη Wall Street, με αποτέλεσμα οι βασικότεροι δείκτες να δεχθούν πιέσεις στη σημερινή συνεδρίαση.
Επιπλέον οι απογοητευτικές τριμηνιαίες εκθέσεις από την Snap Inc και την Intel Corp ώθησαν τους τομείς των επικοινωνιών και της τεχνολογίας χαμηλότερα.
Τελικά, ο S&P 500 έκλεισε με απώλειες 0,11% στις 4.544,9 μονάδες, ενώ ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,2% στις 35.677,02 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,82% στις 15.090,2 μονάδες.
Σε επίπεδο μήνα, ο S&P και ο Dow έχουν άνοδο σχεδόν 5%, ενώ είναι 4% υψηλότερα Nasdaq.
Ο πρόεδρος της Fed προειδοποίησε την Παρασκευή ότι ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για τη μεγαλύτερη διάρκεια του 2022 ενώ τόνισε πως δεν έχει έρθει ακόμα η στιγμή για αύξηση των επιτοκίων της Fed. .
Σε συζήτηση που διοργάνωσε η κεντρική τράπεζα της Νότιας Αφρικής, ο Τζερόμ Πάουελ επισήμανε ότι συμφωνεί σε γενικές γραμμές με την άποψη ότι ο πληθωρισμός θα είναι παροδικός αλλά και ανθεκτικός.
Το βασικό σενάριο είναι ότι οι πιέσεις στις τιμές θα υποχωρήσουν, υπογράμμισε. Ωστόσο, οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα συνεχίσουν να πιέζουν τον πληθωρισμό υψηλότερο και είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε οι διαταραχές αυτές θα ξεπεραστούν, πρόσθεσε.
Στο εταιρικό μέτωπο, απογοήτευσαν τα αποτελέσματα τριμήνου της Intel καθώς μπορεί να αυξήθηκε η κερδοφορία του ομίλου ωστόσο οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών. Ειδικότερα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στο 1,71 δολ. και τα έσοδα στα 18,1 δισ. ενώ οι αναλυτές ανέμεναν προσαρμοσμένα κέρδη στο 1,11 δολ. και έσοδα στα 18,24 δισ. δολάρια.
Σημειώνεται ότι στην πλειοψηφία τους οι εταιρείες ανακοινώνουν ισχυρά αποτελέσματα γ’ τριμήνου παρά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τον ανοδικό πληθωρισμό. Από τις 101 εισηγμένες στον S&P 500 που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα, το 82,6% αυτών, έχει «πιάσει» κέρδη πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με την FactSet.
Στα μάκρο της ημέρας, η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ. Ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit ανήλθε στις 57,3 μονάδες τον Οκτώβριο, από 55 τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης PMI του τομέα υπηρεσιών αυξήθηκε στις 58,2 μονάδες, από 54,9 τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 55,1 μονάδες. Ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στο χαμηλό επτά μηνών των 59,2 μονάδων, από 60,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη πτώση του δείκτη, στις 60,3 μονάδες.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,5% στα 83,76 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,8% στα 1.796 δολ./oz.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 1,65% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1642 δολ.